Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α: Οι πωλητές κινούν την Αγορά με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους αγοραστές.

tags :
Χ.Α: Οι πωλητές κινούν την Αγορά με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους αγοραστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ (από Πέτρος Στεριώτης): 


Με το Γερμανικό Χρηματιστήριο να έχει, πιθανότατα, προεξοφλήσει την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, στις Γερμανικές Εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο DAX κινείται σταθερά προς τα ιστορικά υψηλά του…

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, πιθανότατα δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωζώνης, σε ζητήματα όπως το Ελληνικό. Ακόμη εντυπωσιακότερο το ράλι στη Νέα Υόρκη, που παρά τα όσα αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές περί Βορειοκορεάτικου ρίσκου, πολιτικής Τραμπ, τυφώνων κ.λ.π., δεν εμφανίζει διαθέσεις υποχώρησης.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των πρώτων δύο εβδομάδων του Σεπτεμβρίου θυμίουν ΑΥΓΟΥΣΤΟ. Επόμενοι εγχώριοι καταλύτες είναι (όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια) η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ταυτόχρονα με (εδώ υπάρχει ομολογουμένως κάποια πρόοδος) την προοπτική “εξόδου” στις Αγορές.

Οι χαμηλοί τζίροι εξ’ ορισμού περιορίζουν την ελκυστικότητα μιας Μετοχικής Αγοράς, καθώς όχι μόνο είναι δυσκολότερο για τους Θεσμικούς επενδυτές να “κτίσουν” θέσεις αξιόλογου μεγέθους σε αυτήν (αφού αν βιαστούν να το κάνουν θα συμπαρασύρουν τις τιμές κτήσης υψηλότερα), αλλά επίσης κάνουν τις φάσεις της διόρθωσης βιαιότερες, καθώς απουσιάζει η “ζήτηση” που θα προσφέρει στηρίγματα στις τιμές.

Στα θετικά για το Γενικό Δείκτη το γεγονός ότι “σεβάστηκε” (μέχρι τώρα) την ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 800 μονάδων και μάλιστα με το rebound από αυτό το επίπεδο να είναι άμεσο.

Προφανώς και η κίνηση του ΓΔ πέριξ του χαμηλού τριμήνου δεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σήμα για όσους βασίζονται σε γραφήματα τιμών μικρότερου ορίζοντα, αλλά εκτιμάται ότι η μορφή αλλά και η χαμηλή δυναμική της υποχώρησης, από το υψηλό των 860 μονάδων, μετά και από το πολύμηνο ράλι που προηγήθηκε, μάλλον συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι κινούμεθα εντός φυσιολογικής διόρθωσης στα πλαίσια της ανοδικής τάσης.

Άλλωστε η μεταβλητότητα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να παραπέμπει (προς το παρόν τουλάχιστον) σε μαζικό “ξεφόρτωμα” τίτλων. Αντίστοιχες φάσεις συσσώρευσης της Αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προαναγγέλλουν συνέχιση της κυρίαρχης τάσης, χωρίς, βέβαια, να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα στο απρόβλεπτο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σε περίπτωση περιδίνησης των Ξένων Αγορών, αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα “ευαίσθητο”.

  • Οι ανοδικοί στόχοι οριοθετούνται στις 839, 845 και 860 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στο επίπεδο των 800 μονάδων, που αν χαθεί, θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” με κατεύθυνση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017 και η οποία περνά από την περιοχή των 730 μονάδων. Στα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ (100 ημερών), που τώρα δίνει “ουδέτερο” σήμα.

Ο δημοφιλής εκθετικός 30 ημερών (δείκτης βραχυπρόθεσμης τάσης) βρίσκεται στις 820 μονάδες και με βάση την τεχνική ανάλυση, θα δώσει αγοραστικό σήμα μόνο αν ξεπεραστεί εκ νέου.

Για πιο “γερά νεύρα”, ο Τραπεζικός δείκτης, έχει χάσει τις 1000 μονάδες και πέφτει με συγκριτικά χαμηλότερους όγκους σε επίπεδα τιμών, από τα οποία το Μάιο και τον Ιούνιο χρειάστηκε σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές για να “σκαρφαλώσει”.

Με απλούστερα λόγια, τους τελευταίους μήνες οι πωλητές κινούν την Αγορά κατά το δοκούν, με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους αγοραστές.

Το μεγάλο “στοίχημα” των συμμετεχόντων στον Τραπεζικό κλάδο παραμένει με ποιο τρόπο (ανακοινώσεις) θα καταφέρει αυτός να καλύψει την υποαπόδοσή του σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Με το δεδομένο ότι ο “high-beta” και πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος αποτελούν αξιόπιστο μετρητή της επενδυτικής διάθεσης στη Λεωφόρο Αθηνών, το κλίμα δε φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Κλείνοντας με τις αποδόσεις του Ελληνικού δεκαετούς, η κίνησή τους κάτω από το 5,50% και σε μικρό εύρος, χωρίς δυναμική καταγραφής νέων πολυετών χαμηλών, απεικονίζει τη στάση αναμονής των ομολογιακών χαρτοφυλακίων και προφανώς την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Δανειστές και τον έλεγχο του πολιτικού ρίσκου.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης