Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Tι είναι και τι συσχετίζει ο όγκος Ισορροπίας (OBV-On Balance volume)

tags :
Tι είναι και τι συσχετίζει ο όγκος Ισορροπίας (OBV-On Balance volume)
Oγκος Ισορροπίας (OBV-On Balance volume)

Γενικά: Ο δείκτης αυτός είναι δείκτης που συσχετίζει τον όγκο συναλλαγών με αλλαγές στην τιμή. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Joe Granville. Ο Ογκος Ισορροπίας είναι αθροιστικός δείκτης του όγκου συναλλαγών. Οταν η μετοχή κλείνει ψηλότερα από την προηγούμενη μέρα, όλος ο όγκος συναλλαγών της ημέρας θεωρείται θετικός και προστίθεται στον ήδη υπάρχοντα (Ογκο Ισορροπίας), ενώ αν η μετοχή κλείσει χαμηλότερα, ο όγκος της ημέρας θεωρείται αρνητικός και αφαιρείται.

Ερμηνεία: Η βασική ερμηνεία του δείκτη είναι ότι αλλαγές στην τιμή του Ογκου Ισορροπίας προηγούνται των αλλαγών στις τιμές. Αυτή η θεωρία λέει ότι τα “έξυπνα χρήματα” φαίνονται να εισρέουν σε κάποια μετοχή με διαρκώς αυξανόμενο δείκτη Ογκου Συναλλαγών. Οταν ο πολύς κόσμος πέφτει με τα μούτρα στη μετοχή, και η μετοχή και ο Ογκος Ισορροπίας ανεβαίνουν, βέβαια.

Οταν η κίνηση της τιμής της μετοχής προηγείται της κίνησης του δείκτη Ογκου Ισορροπίας, έχουμε ένα μη “επιβεβαιωμένο” σημάδι. Αν δηλαδή η μετοχή ανεβαίνει χωρίς ταυτόχρονα (ή πρoηγούμενα) να ανεβαίνει ο Ογκος Ισορροπίας, αυτό είναι πιθανό σημάδι ότι η μετοχή έχει φτάσει στο ψηλότερο σημείο της. Αν η μετοχή πέφτει σε χαμηλότερα σημεία χωρίς ταυτόχρονα (ή πρoηγούμενα) ο Ογκος Ισορροπίας, να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα, αυτό είναι πιθανό σημάδι ότι η μετοχή έχει αγγίξει τα χαμηλότερα σημεία της.

in.gr

Ενας άλλος τρόπος ερμηνείας του δείκτη αυτού είναι με τη βοήθεια των γραμμών κατεύθυνσης. Με τον ίδιο τρόπο που τραβάμε (και ερμηνεύουμε) γραμμές κατεύθυνσης στο γράφημα τιμών της μετοχής, μπορούμε να τραβήξουμε και στο γράφημα του Ογκου Ισορροπίας.



Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε ότι στα σημεία Α,Β και Γ η μετοχή ουσιαστικά κινείται στα ίδια επίπεδα τιμών. Ο Ογκος Ισορροπίας όμως δείχνει ότι “έξυπνα χρήματα” εισρέουν στη μετοχή. Στο σημείο Γ ο δείκτης είναι πολύ ψηλότερα από το Α. Αυτό που ακολουθεί είναι το ανέβασμα της μετοχής σε ψηλότερο επίπεδο τιμών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης