Τα άπειρα ΜΜΕ του Τσίπρα - Η κυβέρνηση έχει χτίσει πλέον τη δική της πολυάριθμη διαπλοκή!

Τα άπειρα ΜΜΕ του Τσίπρα - Η κυβέρνηση έχει χτίσει πλέον τη δική της πολυάριθμη διαπλοκή!
Οι κυβερνώντες, του Πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, επιτίθενται συχνά - πυκνά στα ΜΜΕ της διαπλοκής, όπως λένε, κατακεραυνώνοντας έντυπα, εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και δημοσιογράφους βεβαίως...

Μια προσεκτική, όμως, παρατήρηση του νέου μιντιακού χάρτη άλλα αναδεικνύει. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που τον συνοδεύει διαθέτουν υπολογίσιμη, πια, προπαγανδιστική μηχανή και ελέγχουν μεγάλο αριθμό μέσων ενημέρωσης, μικρότερων και μεγαλύτερων. Και εξηγούμαι...

Εχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 10 εφημερίδες ημερήσιες, σαββατιάτικες και κυριακάτικες. Ελέγχουν επίσης ευθέως πέντε τηλεοπτικά κανάλια, το μοναδικό πανεθνικής εμβέλειας ειδησεογραφικό πρακτορείο, άπειρες ιστοσελίδες και έναν στρατό «εθελοντών» στα social media...

Ετσι μπορεί κανείς να υποστηρίξει αβίαστα πια ότι η κυβέρνηση έχει χτίσει πλέον τη δική της διαπλοκή, η οποία μάλιστα διακρίνεται για τη στράτευσή της. Οπότε όλα αυτά περί «άλλης διαπλοκής» καλό θα είναι στο εξής να μη λέγονται, γιατί θα αναγκαστούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τα πρόσωπα και τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και προπαγανδίζουν τα «κατορθώματά» της.

 

Αρκετά την εξέθεσε...


Μαθαίνουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μεταβαίνει στο Αμπου Ντάμπι προκειμένου να παραστεί σε έκθεση αμυντικού υλικού. Οφείλουμε κατόπιν τούτου να επισημάνουμε στον ίδιο και στην εκεί ελληνική πρεσβεία να είναι αρκούντως προσεκτικοί. Διότι αρκετά ο υπουργός Αμυνας εξέθεσε τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις υποθέσεις πυρομαχικών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.


Η άδεια του Κουφοντίνα


Πολλή συζήτηση έγινε τελευταίως για το θέμα της χορήγησης 48ωρης άδειας στο «πιστόλι της 17Ν» Δ. Κουφοντίνα. Τι ακριβώς συνέβη; Απευθύνθηκα σε έναν νομικό που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, και του ζήτησα να μου αναλύσει το ζήτημα νομικά, αφήνοντας για λίγο απ' έξω την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Και ιδού τι μου είπε:

«Οποιος μπει στον κόπο να κάνει μια απλή ανάγνωση του άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα θα διαπιστώσει ότι η χορήγηση της άδειας αυτής έχει δοθεί τουλάχιστον κατά πλημμελή εφαρμογή των όρων που θέτει η διάταξη αυτή.

Προφανώς το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, αξιοποιώντας τη νέα, ευνοϊκότερη για την περίπτωση αυτή, ρύθμιση του νόμου Παρασκευόπουλου (Ν. 4322/2015 αρθρ. 1, παρ. 1) και όχι ασφαλώς η Δικαιοσύνη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, εξέδωσε την απόφαση χωρίς να εκτιμήσει την προσωπικότητα του καταδίκου, τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει μετά την τέλεση της πράξης του και το αν η λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως η χορήγηση της άδειας, θα επηρεάσει θετικά τη σταδιακή ένταξή του σε καθεστώς ελευθερίας»
. Υπάρχει όμως και συνέχεια...

Η σοβαρότερη παράλειψη, κατά τον νομικό κ. Τζαβάρα, είναι ότι δεν ερεύνησε, προφανώς, αν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την εκτίμηση ότι ο κατάδικος αυτός θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.

Τέτοια κακή χρήση είναι φανερό ότι έγινε με την ανοχή και της κυβέρνησης, αφού η έξοδός του από τις φυλακές προκάλεσε εκδηλώσεις πανηγυρισμών από συγκεκριμένες ομάδες αναρχοαυτόνομων, που τελικώς συμβάλλουν στην ηρωοποίηση ενός καταδίκου ο οποίος έχει καταδικαστεί για 11 φόνους ως φυσικός αυτουργός στο πλαίσιο οργανωμένης τρομοκρατικής δράσης, με αποτέλεσμα να τον προβάλλουν ως θετικό πρότυπο στην κοινωνία.

Το χειρότερο όμως που συνέβη εξ αφορμής του σοβαρού αυτού ζητήματος είναι ότι για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας του δυτικού κόσμου αναγνωρίστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, και δη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, ότι η τρομοκρατία αποτελεί ιδεολογία προς την οποία η κυβέρνηση οφείλει σεβασμό».

 

Γκρίνια για την Κονιόρδου


Καθόλου καλές, μαθαίνω, ότι είναι οι διαθέσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Υπάρχει έντονη γκρίνια μεταξύ βουλευτών για τον τρόπο που κινείται και κυρίως για το γεγονός ότι φέρνει κατά καιρούς τροπολογίες αιφνιδιαστικά - δεν είναι και η μόνη άλλωστε -, χωρίς να ενημερώνει και να συνεννοείται είτε με την ΚΟ είτε και με το Μέγαρο Μαξίμου. Οι γκρίνιες αυτές μάλιστα διατυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, και αυτό κάτι δείχνει.

Η κριτική που της ασκείται είναι ότι όχι μόνο λειτουργεί κατά το δοκούν, αλλά και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Αυτό βεβαίως δεν είναι πρόβλημα της υπουργού Πολιτισμού, αλλά κυρίως του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα έπρεπε να έχει καταστήσει σαφές στην πράξη και όχι στα λόγια που κατά καιρούς λέει στα υπουργικά συμβούλια ότι δεν μπορούν οι υπουργοί να κάνουν ό,τι νομίζουν χωρίς να συνεννοούνται και χωρίς να δίνουν λόγο για τα πεπραγμένα τους. Βέβαια, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού. Τολμώ δε να προβλέψω ότι οψέποτε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ανασχηματισμού, η κυρία Κονιόρδου μάλλον θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.  

Πόσο κοστίζει ένα... ξεσκόνισμα


Τον θυμάστε τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων; Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την ανασυγκρότηση υπερχρεωμένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων και από τη διαχείρισή του πέρασαν κατά καιρούς ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή, η ΦΙΞ, η Τρία Εψιλον, η Κεραφίνα, η ΜΕΛ, η ΠΥΡΚΑΛ, η εταιρεία Μακεδονικοί Λευκόλιθοι, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου Σύρου και μια σειρά από άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, προς εξυγίανση.

Ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων είχε τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης από τον Μάιο του 2000 και έπαυσε οριστικά τον Αύγουστο του 2002. Θα μου πείτε πώς τον θυμήθηκα ύστερα από 15 χρόνια. Μου τον θύμισε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος σχημάτισε οκταμελή ομάδα έργου για την εκκαθάριση του αρχείου του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή του σε νέο κτίριο. Απλά να σας αναφέρω πως η οκταμελής ομάδα αποτελείται από πέντε υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου και τρεις ιδιώτες, οι δύο εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι. Το ύψος της αμοιβής των ιδιωτών θα ανέλθει σε 1.200 ευρώ μεικτά στον καθένα, ενώ για τους υπαλλήλους του ΓΛΚ προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους 600 ευρώ μεικτά στον καθένα. Βλέπετε, το ξεσκόνισμα αρχείων φορέων που έκλεισαν προ 15ετίας κοστίζει… 

 

Ανίερες συναναστροφές


Ολα καλά και όλα ωραία. Αλλά δεν μπορώ να χωνέψω εκείνους που το πρωί κονταροχτυπιούνται με τους αντιπάλους τους στο Κοινοβούλιο, στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα πρωινάδικα των ραδιοφώνων, και το βράδυ αγκαλιάζονται, φιλιούνται, πίνουν και διασκεδάζουν μαζί...

Δεν ταιριάζουν, ξέρετε, στα ήθη μου τέτοιες συμπεριφορές. Είναι φορές που εξοργίζομαι και είμαι έτοιμος να φωνάξω με τον τρόπο που ο λαός μας αποδίδει τέτοιες συναναστροφές...

Αλλά συγκρατούμαι από την αστική μου ευγένεια. Είμαι, βλέπετε, της αστικής παιδείας και όχι της πεζοδρομιακής. Και πού να ανοίξω το στόμα μου και να πω όσα βλέπω και όσα ακούω – εννοείται πως θα γίνει σύντομα. Τότε θα δείτε πώς θα αντιδρούσατε, ξεχνώντας τα όποια κομματικά ήθη και πάθη.

-----------

Η Αλεξία Μπακογιάννη δήλωσε: «Τον Κουφοντίνα περίμεναν έξω από τη φυλακή νέοι άνθρωποι, οι οποίοι όταν βύθιζε στο πένθος τις οικογένειες των θυμάτων του δεν είχαν γεννηθεί. Ο αμετανόητος δολοφόνος του πατέρα μου πέρασε την ώρα του στην άδειά του, καθοδηγώντας μια νέα γενιά τρομοκρατών. Για το επόμενο αίμα που θα χυθεί ποιος εισαγγελέας θα αναλάβει την ευθύνη και ποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κοιτάξει τους συγγενείς του επόμενου θύματος στα μάτια;».

***

Τι μεσολάβησε και παρά την κατά γενική ομολογία πετυχημένη θητεία του αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής Παύλος Σούρλας; Εξ όσων γνωρίζουμε, του προτάθηκε η ανανέωση της θητείας του από τον κ. Βούτση αλλά τελικά χάθηκε στον δρόμο... Μήπως γιατί απαιτήθηκαν όροι που ο κ. Σούρλας αρνήθηκε να υπηρετήσει;

ΒΗΜΑτοδότηςΔ.Ν.

BREAKING NEWS