Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βενιζέλος: Με την ΝΔ συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε –Το πρόβλημα με την ΝΔ είναι που νομίζει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι δική της - Η ΔΗΜΑΡ θέλει να αποφεύγει την λήψη δύσκολων αποφάσεων

tags :
 Βενιζέλος: Με την ΝΔ συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε –Το πρόβλημα με την ΝΔ είναι που νομίζει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι δική της - Η ΔΗΜΑΡ θέλει να αποφεύγει την λήψη δύσκολων αποφάσεων
«Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλά δεν ταυτιζόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, το οποίο συνεδριάζει από το πρωί με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις και τον προγραμματισμό του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπήρχε αλλά ούτε και υπάρχει άλλο σχέδιο για την διάσωση της χώρας, διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό φάνηκε καθαρά τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή μετά τις εκλογές, ενώ όπως αποδείχτηκε η περίπτωση της Κύπρου έδωσε μια σκληρή απάντηση στον ακατάσχετο λαϊκισμό.
Το δεύτερο στοιχείο που άλλαξε μετά τις εκλογές κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι χάρη στις θυσίες του λαού και τους φόβους της ευρωζώνης άλλαξαν οι εκτιμήσεις των ξένων για την Ελλάδα και κατά συνέπεια η εικόνα που παρουσίαζε μέχρι πρώτινος η χώρα μας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε  ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος αποφασίζει για ποιόν στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα στους κόλπους της Ενωσης είναι  ο φόβος. «Φοβάται την κρίση χρέους στο σκληρό πυρήνα της, φοβάται την κοινωνική κρίση και την κρίση του ευρωσκεπτικισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική που είναι ικανή να την βγάλει από την κρίση και νατην θωρακίσει στο μέλλον, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε μόνοι μας όλες αυτές τις δημοσιονομικές προσπάθειες προκειμένου η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και και να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα του 12,5%.
Αναφερόμενος στη διαφωνία για το αντιρατσιαστικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί. H συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης".
«Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας λειτουργεί με άλλους όρους;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας».
Tέλος απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, σημειώνοντας: «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;»
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση γίνεται δύο μέρες πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία θα επιχειρήσουν γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Απαντώντας στις διαφοροποιήσεις παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία χαρακτήρισε «απελεύθερα» και που με τις τοποθετήσεις τους, όπως είπε, τροφοδοτούν σενάρια περί ευρωπαϊκού κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τον «μουτζούρη» της παράταξης «για να το παίζουν κάποιοι μάγκες». Ζήτησε δε λίγο σεβασμό εκ μέρους τους προς την παράταξη που τους ανέδειξε, «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο». Σημείωσε δε ότι «δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία των δύο άλλων εταίρων εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι νομίζει πως η κυβέρνηση αυτή είναι μια δική της μονοκομματική κυβέρνηση». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων». «Αυτά» τόνισε «έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί της ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις μας προκαλούν πολύ συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ», κάτι που: «έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας, επιρρίπτοντας ευθύνης εμμέσως στον υπουργό Εργασίας για τη διαρροή περί απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για την ανάσχεση της ανεργίας, όταν την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να το στηρίξει, αρκεί να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. Ακόμα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόωρο, ενώ τώρα λέγεται ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν. Με παρόμοιο τρόπο, είπε, αντιμετωπίστηκε και το θέμα του «χαρατσιού» και η αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.
Παρόλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια δύναμη πυρός επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» για αυτό, δύναμη η οποία «δεν υπήρχε όταν ήμασταν κυβέρνηση, ή την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ιούνιο του 2011 έως Φεβρουάριο 2012».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης