Τελευταία Νέα
Bank Insider

Με το αποθεματικό θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν πάρει την τρίτη δόση η Ελλάδα - Ερχονται μέτρα 3,8 δισ.

Με το αποθεματικό θα πληρωθούν μισθοί  και συντάξεις αν δεν πάρει την τρίτη δόση η Ελλάδα - Ερχονται μέτρα 3,8 δισ.
(upd4) Χρήση του αποθεματικού σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η έγκαιρη καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ. “Με το αποθεματικό που έχουμε στον προϋπολογισμό, μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο ακόμη κι αν δεν πάρουμε την τρίτη δόση”, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα οι στόχοι για την προσαρμογή του ελλείμματος του 2011 δεν αλλάζουν παρά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων που προέβη η Eurostat. Ετσι λοιπόν βασική επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, από 9,4% του ΑΕΠ φέτος.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν επιβεβαίωσε την καταβολή της τρίτης δόσης τον Ιανουάριο, αφού η απόφαση για την αποδέσμευση της θα ληφθεί το Δεκεμβριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή  θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα  της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ πέραν των 9,15 δισ. ευρώ που προβλέπει ήδη το Μνημόνιο.
Αυτά αφορούν:
1. Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το μέτρο πιθανότατα να τεθεί σε ισχύ και από τον Ιανουάριο.  
2. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ. Δρομολογείται νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% - 14% καθώς και μετάταξη μίας γκάμας προϊόντων από το 11% στο 23% με στόχο την τόνωση των εισπράξεων κατά  450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 1 δις. ευρώ, θα καλυφθεί από άλλα μέτρα. Στο υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν  να μειώσουν τον ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% - 7% μίας μερίδας προϊόντων που σχετίζονται με το καλάθι της νοικοκυράς.     
3. Σαρωτικές επεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνουν μείωση αποδοχών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ακόμα και 1-1,5 δις. ευρώ, χωρίς να έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ οι μετατάξεις θεωρούνται ως «σίγουρη» λύση.
4. Μεγάλο «μαχαίρι» μπαίνει και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και Ταμείων, που μπορεί να εξοικονομήσουν πόρους 1,5-1,8 δις. ευρώ.
5. Νέο κόψιμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.
6. Πρόσθετη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.
7. Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των καταπτώσεων από εγγυήσεις του δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι το «μάζεμα» τις περιορίζει στο 1 δις. ευρώ από 1,5 δις. ευρώ αρχικώς.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

ΥΠΟΙΚ: Για τεχνικούς λόγους η καθυστέρηση της τρίτης δόσης

Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πότε θα εκταμιευθεί προς τη χώρα μας η συγκεκριμένη δόση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπάρχουν, όπως συμβαίνει και με τις προηγούμενες δόσεις, δύο σκέλη.
Ειδικότερα: «Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό, επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα.
Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου».

Από τον Ιανουάριο η δόση της Αυστρίας

Η Αυστρία θα καθυστερήσει να δώσει το δικό της μερίδιο στην εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου 110 δις ευρώ από τη σύμπραξη Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Josef Proell διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα σταματήσει η Αυστρία την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, απλά θα την καθυστερήσει ως τον Ιανουάριο. Ο Josef Proell δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει στην Ελλάδα τα χρήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί τον Ιανουάριο αντί για το Δεκέμβριο. Ωστόσο, ζητά συγκεκριμένα αποτελέσματα από την Ελλάδα. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Proell κράτησε σκληρή στάση και ζήτησε από τη χώρα μας να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις.
“Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να στηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα”, δήλωσε ο Proell και αναφέρθηκε κυρίως στους ρυθμούς συγκέντρωσης εσόδων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που είναι αργοί και στη συνολική αναποτελεσματικότητα που εμφανίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και 2010 από τη Eurostat και από το Υπουργείο Οικονομικών έκαναν την Αυστρία, σύμφωνα με τον “αυστριακό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων”, τον οποίο επικαλέστηκε ο Proell, να αμφιβάλλει για τη θέλησή της να στηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.
Διεθνείς αναλυτές ανησυχούν για την εκδήλωση ενός ντόμινο χωρών που θα αρνηθούν τη συνέχιση της στήριξής τους προς την Ελλάδα προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του μηχανισμού στήριξης.

(Πρώτη ενημέρωση 08:56)
Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης