Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μάχη μέχρις εσχάτων στην αυριανή σύνοδο κορυφής – Merkel και Lagarde, Γερμανία και ΔΝΤ, θα συγκρουστούν με αφορμή το ελληνικό αδιέξοδο – Εάν δεν βρεθεί λύση για το χρέος η Ελλάδα και το ευρώ θα καταρρεύσουν

tags :
Μάχη μέχρις εσχάτων  στην αυριανή σύνοδο κορυφής – Merkel και Lagarde, Γερμανία και ΔΝΤ, θα συγκρουστούν με αφορμή το ελληνικό αδιέξοδο – Εάν δεν βρεθεί λύση για το χρέος η Ελλάδα και το ευρώ θα καταρρεύσουν
Η πολιτική δήλωση που πρόσμενε η Ελλάδα από το Eurogroup όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά δημιουργήθηκαν και νέες εμπλοκές συνταράσσοντας και πάλι την ευρωζώνη που θεωρούσε ότι εάν στηρίξουν λεκτικά τη χώρα μας θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα.
Το χθεσινό Eurogroup απέτυχε. Απέτυχε γιατί η προετοιμασία για να δοθούν οριστικές λύσεις όχι μόνο δεν είχε γίνει, αλλά ούτε και στις προσωρινές λύσεις, που μέχρι τώρα «αγόραζαν» χρόνο δεν είχαν συμφωνηθεί. Ο γόρδιος δεσμός της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απειλεί πλέον όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ίδιο το ευρώ, ενώ είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι το haircut που αποδέχτηκαν οι ιδιώτες πιστωτές αποδείχθηκε μία ακόμη αποτυχία καθώς… άργησε.
Οι Ευρωπαίοι θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για να δώσουν μια… πολιτική λύση στο αδιέξοδο. Η αδυναμία των Υπουργών Οικονομικών να βρουν μία αποτελεσματική λύση, βάζει και πάλι στη γωνία τους ηγέτες της ευρωζώνης, οι οποίοι καλούνται, υπό την απειλή της φυγής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αποδείξουν ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, ή ακόμη και το ίδιο το ευρώ.
Αν και αρχικά το ελληνικό ζήτημα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου, προφανώς και μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Οι δυνάμεις που θα συγκρουστούν είναι δύο: Από τη μία η γερμανική άποψη ότι μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και να ξεκινήσει η επαναγορά χρέους σε αγοραίες τιμές (αβέβαιο το αποτέλεσμα), και από την άλλη η άποψη του ΔΝΤ ότι πρέπει πλέον ο επίσημος τομέας να αποδεχτεί ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2022, κατά τη γερμανική άποψη, και έως το 2020 κατά την άποψη του Ταμείου.
Η ουσία όμως αυτής της διαφοράς έγκειται στη διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Η Γερμανία επιμένει με κάθε τρόπο ότι η προσαρμογή θα έλθει μέσα από τη λιτότητα, εμμονή που όπως όλα εμφανώς δείχνουν έχει οδηγήσει σε τρομερό αδιέξοδο. Το χρέος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ακόμη και μετά το PSI, ενώ η ανεργία καλπάζει και η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, θυμίζοντας πολεμικές περιόδους. Από τη μεριά του, το ΔΝΤ, προσπαθεί να επισημάνει ότι πλέον η λιτότητα πρέπει να σταματήσει, και να γίνουν προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν τα πλεονάσματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, η άποψη αυτή αν και φαίνεται ότι υιοθετείται σταδιακά και από την Κομισιόν και από τις άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, οι γερμανικές εμμονές την καθιστούν ανενεργή.
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μία μεγάλη σύγκρουση που θα λάβει χώρα από αύριο. Η Merkel θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Lagarde, με την πρώτη να αντιμετωπίζει μπροστά της τις εκλογές και τη δεύτερη τις αντιδράσεις του ΔΣ και τις απαγορεύσεις του καταστατικού του ΔΝΤ, που απαγορεύουν να δανείζει μη βιώσιμες χώρες. Πολλοί αναλυτές μάλιστα δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης, καθώς εάν η Merkel τραβήξει το σκοινί στα άκρα, η Lagarde δεν θα διστάσει να πάρει την «αποστολή» του Ταμείου εκτός Ευρώπης.
Στο σημείο αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται παραγκωνισμένη, χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Αν και για πρώτη φορά μετά από πολλά «τρίμηνα αξιολόγησης» έλαβε καλά λόγια για το έργο που έχει γίνει, η κραυγή ασφυξίας που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση της δόσης δεν ακούγεται.
Το ελληνικό ζήτημα και πάλι έγινε η αφορμή στο να βγουν στην επιφάνεια δομικά κενά της Ευρώπης, τα οποία εάν δεν καλυφθούν το συντομότερο, το οικοδόμημα του ευρώ, πιθανότατα θα καταρρεύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης