Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Merkel: Θα βρεθεί λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας - Πιθανή η συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά χρέους - Αντίθετη στην προοπτική του haircut στο ελληνικό χρέος

tags :
Merkel: Θα βρεθεί λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας - Πιθανή η συμφωνία για μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά χρέους - Αντίθετη στην προοπτική του haircut στο ελληνικό χρέος
(upd)Αισιόδοξη εμφανίζεται η Angela Merkel για το ελληνικό ζήτημα, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά χρέους.  Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε αντίθετη σε οποιοδήποτε haircut στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, υπάρχουν πιθανότητες για επίτευξη λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, η Merkel θεωρεί ότι με τα εργαλεία που συζητούνται αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την παροχή της 2ετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έως το 2016.
Σύμφωνα με τη Merkel, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, μπορεί να αυξήσει τις εγγυήσεις προς την Ελλάδα κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα με διάφορους τρόπους.  Η Merkel τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί προτεραιότυητα, ωστόσο πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Merkel πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η καγκελάριος επιμένει στην αντίθεση της στο σενάριο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη την προεκλογική της εκστρατεία για μια τρίτη θητεία στο «τιμόνι» της καγκελαρίας.
«Ο εύθραυστος συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε έδαφος με την επιτυχία του να καταφέρει να περάσει άλλο έναν προϋπολογισμό λιτότητας και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που έδωσαν “ανάσα” στην ελληνική οικονομία, κάνοντάς την πιο ανταγωνιστική», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Πάντως, ανώτερο στέλεχος του κόμματος των συντηρητικών της Angela Merkel προειδοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε διαγραφή χρέους της της Ελλάδας θα έστελνε ένα "μοιραίο σήμα" στις υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης χωρίς να αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Ο Norbert Barthle, εισηγητής για τον προϋπολογισμό του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της (CDU) Merkel, είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι δεν τον εξέπληξε το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία από τους δανειστές της Ελλάδας.
Ο βουλευτής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ είπε:
"Θα είχε τρεις συνέπειες οι οποίες είναι αρνητικές", είπε ο Barthle. "Θα κόστιζε χρήματα, θα ήταν ένα μοιραίο σήμα για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ισπανία καθώς θα ρωτούσαν αμέσως γιατί αυτές θα πρέπει να δεχθoύν δύσκολες συνθήκες και μέτρα λιτότητας.. και θα είχε επιπτώσεις βάσει του νομικού πλαισίου για τον προϋπολογισμό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης