Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περίγελος ανάμεσα στους διεθνείς αναλυτές έχουν γίνει οι «εμπειρογνώμονες» της Τρόικας - Σαρκαστικό διάγραμμα με τις αποτυχημένες προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ κάνει το γύρο του κόσμου...

tags :
Περίγελος ανάμεσα στους διεθνείς αναλυτές έχουν γίνει οι «εμπειρογνώμονες» της Τρόικας - Σαρκαστικό διάγραμμα με τις αποτυχημένες προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ κάνει το γύρο του κόσμου...
Παροιμιώδεις διαστάσεις έχει λάβει στους κόλπους των αναλυτών η ανικανότητα της Τρόικας να εκτιμήσουν επιτυχώς την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη στιγμή που τα δημόσια οικονομικά της χώρα μας τέθηκαν υπό τον έλεγχο της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, στις προβλέψεις της Τρόικας στηρίχθηκε ολόκληρο το πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως άλλωστε και τα κεφάλαια στήριξης, και το γεγονός ότι είναι τόσο αποτυχημένες δείχνει ότι και η τύχη του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι θετική.
Δείτε εδώ το «σαρκαστικό» διάγραμμα της αποτυχίας πρόβλεψης του ελληνικού ΑΕΠ από την Τρόικα που κυκλοφορεί στους κόλπους των αναλυτών:



Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους 2012 επίσης καταρτίστηκαν ή αναθεωρήθηκαν, με Νόμο, δύο φορές. Την πρώτη φορά με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 και τη δεύτερη φορά το Φεβρουάριο του 2012 με τη ψήφιση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Ο λόγος για τις συνεχείς αυτές αναθεωρήσεις ήταν η μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία που έφθασε το -7,0% σε ονομαστικούς όρους του ΑΕΠ.
Καμία αποτυχημένη πρόβλεψη στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης δεν ήταν τόσο οφθαλμοφανής όσο εκείνη των οικονομολόγων της τρόικα και, βεβαίως, του δικού μας Υπουργείου Οικονομικών! Καθώς, μάλιστα, αυτές οι παταγώδεις αποτυχημένες προβλέψεις αποτελούν τα θεμέλια των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας τριετίας.
Τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή του Μνημονίου, παρόλο που η μισή χρονιά είχε ήδη περάσει (και το υπουργείο ήξερε τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου), η πρόβλεψή του για το χρέος του 2010 (ως ποσοστό του ΑΕΠ) έπεσε έξω δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Την επόμενη χρονιά, για το 2011, η πρόβλεψη του υπουργείου έφτασε το 25,5%. Σύμφωνα με το Σχέδιο Προϋπολογισμού που μόλις πρόσφατα κατατέθηκε στην Βουλή, φέτος η πρόβλεψη του υπουργείου επί υπουργίας κ. Παπακωνσταντίνου (και του αρχικού Μνημονίου) θα αποδειχθεί σχεδόν 40% χαμηλότερη από το πραγματικό χρέος ενώ του χρόνου, το 2013, αν τα πράγματα πάνε όπως ελπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, η απόκλιση του χρέους (από το επίπεδο που προέβλεψε το υπουργείο το 2010) θα χτυπήσει κόκκινο, αγγίζοντας το 47,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης