Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η στρατηγική Μ. Σάλλα απέδωσε – Κατάφερε να αποκτήσει μεγαλύτερη συστημικότητα η Πειραιώς να ενισχύσει την μετοχική δομή με την Societe Generale, θα απορροφήσει και την FBBank – Θα καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής

  Η στρατηγική Μ. Σάλλα απέδωσε – Κατάφερε να αποκτήσει μεγαλύτερη συστημικότητα η Πειραιώς  να ενισχύσει την μετοχική δομή με την Societe Generale, θα απορροφήσει και την FBBank – Θα καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής
(upd2)Η στρατηγική της τράπεζας Πειραιώς απέδωσε. Η στρατηγική του Μιχάλη Σάλλα του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς απέδωσε.
Η διοίκηση της Πειραιώς κατάφερε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα προς το θετικότερο και να αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος και συστημικότητα.
H χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα αυξηθεί περαιτέρω αν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι θετικοί (60% κοινές μετοχές) και περάσει η πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα.

Σε ελάχιστο χρόνο και με την στήριξη της ΤτΕ αλλά και της Κυβέρνησης κατάφερε να αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος να καταστεί πιο συστημική τράπεζα εξαγοράζοντας την Good ATE bank.
Έκλεισε το deal με την Societe Generale. Η Πειραιώς θα απορροφήσει την Geniki και η Γαλλική τράπεζα θα καταστεί μέτοχος στην Πειραιώς με ποσοστό 3,3% με 3,6%.
Η κίνηση αυτή ευνοεί το σχέδιο ώστε να καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10% στην σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση που θα υλοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς.
Θα απορροφήσει κατά πάσα πιθανότητα και την FBBank ενισχύοντας την μετοχική δομή της με Ρέστη και τον επιχειρηματία Π. Γερμανό.  
Η Πειραιώς θα χρειαστεί συνολικά 7,2  δις ευρώ νέα κεφάλαια.
Με βάση αυτό το σχέδιο η Πειραιώς έχει δημιουργήσει μια ομάδα μετόχων που φαίνονται θετικοί να στηρίξουν την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Αν περάσει η πρόταση οι κοινές μετοχές να αντιστοιχούν στο 60% και το ΤΧΣ εγγυηθεί τα νέα ομόλογα τότε η αμκ με κοινές μετοχές θα διαμορφωθεί στα 3,2 δις ευρώ. Το 10% θα είναι μόλις 320 εκατ.
Στο κακό σενάριο η αμκ με κοινές μετοχές θα φθάσει στα 6,35 δις ή 635 εκατ ευρώ.
Η Societe Generale θα αποκτήσει το 3,3%-3,6% της Πειραιώς και θα καλύψει αναλογικά μέρος του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Καταρχήν ενδιαφέρον έχουν εκφράσει το PPF Group και ICT group το τσεχικό και ρωσικό fund.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει  ενώ ο Μ. Σάλλας επίσης θα συμμετάσχει.
Μέσω αυτής της ομάδας μετόχων συγκεντρώνεται κατά πληροφορίες σημαντικό μέρος του 10% ωστόσο ακόμη χρειάζεται προσπάθεια ώστε να καλυφθεί πλήρως το 10%.
Προφανώς στα σχέδια αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μικρομέτοχοι που κατέχουν το 37% της τράπεζας.
Το 10% ως γνωστό είναι η ελάχιστη συμμετοχή.
Ότι ποσοστό υψηλότερο του 10% συγκεντρωθεί τόσο το θετικότερο για τους μετόχους καθώς όσο αυξάνεται η ιδιωτική συμμετοχή θα μειώνεται το dilution η απίσχναση.  

Μετοχική σύνθεση Πειραιώς

PPF Group ήταν 5,72% τώρα +/- (4,8%)
ICT Group 4,6%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Δημόσιο - ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 30,3%
Ιδιώτες 36,9%

Εταιρίες 26,7%


Έκλεισε το  deal μεταξύ Πειραιώς και Societe Generale

Οι ενστάσεις που είχαν τεθεί έχουν αρθεί με κυριότερη αν η Γαλλική τράπεζα διερεύνησε όλες τις πιθανότητες πώλησης.
Απομένουν ορισμένα θέματα γραφειοκρατικής υφής και η ολοκλήρωση του due diligence και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Η Societe Generale, θα αποκτήσει το 3,3% με 3,6% της Πειραιώς αφού η διαδικασία πώλησης της Geniki θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών.
Εν συνεχεία οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν καλύπτοντας μέρος του 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αμκ που θα υλοποιήσει η Πειραιώς και η οποία εκτιμάται στα 7-7,2  δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ μέσω της επιστολής Παπαδάκη έχει θέσεις ορισμένους όρους.
Να ανακεφαλαιοποιηθεί με 300 εκατ η Geniki από την SG άπαξ και την πουλάει.
Το funding gap έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς η Societe Generale αγόρασε περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank.
Ο Σάλλας έγκαιρα διέγνωσε ότι κλείνοντας deal με την Societe Generale κερδίζει
1)Λιγότερα κεφάλαια για τον όμιλο της Πειραιώς. Εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί η Geniki από την Societe Generale η νέα κεφαλαιακή απαίτηση που θα προκύψει στο νέο σχήμα Πειραιώς- ΑΤΕ και Geniki θα είναι αναλογικά μικρότερη.
2)Το κυριότερο όλων κλείνει ένα deal με την Societe Generale που θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας 3,3-3,6% στην Πειραιώς και θεωρητικά εξασφαλίζει την τράπεζα που θα τις καλύψει ένα μέρος της ελάχιστης συμμετοχής του 10% για την ανακεφαλαιοποίηση της που θα ακολουθήσει προσεχώς.
3)Η Πειραιώς κερδίζει συμμάχους στην προσπάθεια κάλυψης του 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αμκ που θα ακολουθήσει και θα φθάσει τα 7 με 7,2  δις ευρώ.

Π Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης