Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντί η Ελλάδα να ζητήσει haircut 30% ώστε να μην χάσει και η ΕΚΤ επικεντρώθηκε στην παράταση πληρωμής των ομολόγων λήξης 2013 - 2015 μέχρι το 2020 – Με το haircut κερδίζει 12 δισ και με την παράταση επιβαρύνεται 4 δισ

Αντί η Ελλάδα να ζητήσει haircut  30% ώστε να μην χάσει και η ΕΚΤ επικεντρώθηκε στην παράταση πληρωμής των ομολόγων λήξης 2013 - 2015 μέχρι το 2020 – Με το  haircut κερδίζει 12 δισ και με την παράταση επιβαρύνεται 4 δισ
(upd)Η ΕΚΤ ήταν μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις του PSI+.
Κατέχει ελληνικά ομόλογα 37 ή 38 δις ευρώ ονομαστικής αξίας 50 δις ευρώ δηλαδή τα έχει αγοράσει με μέση τιμή 70 μονάδες βάσης.

Πρακτικά ένα haircut 30% σημαίνει κέρδος για την Ελλάδα 12 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα η ΕΚΤ ουσιαστικά δεν θα χάσει ούτε 1 ευρώ καθώς θα αποπληρωθεί στις τιμές κτήσης της.
Η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία να συμφωνήσει μια λύση ανώδυνη για την ΕΚΤ.
Ο Α. Σαμαράς ο πρωθυπουργός της Ελλάδος στην συνάντηση που είχε με τον Draghi της ΕΚΤ δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης αλλά επιμήκυνσης στην αποπληρωμή των ομολόγων λήξης 2013 με 2015 έως το 2020.
Το 2013 λήγουν ομόλογα αξίας 6 δις ευρώ.
Το 2014 λήγουν ομόλογα 12,5 δις ευρώ
Το 2015 λήγουν ομόλογα 8 δις ευρώ.
Συνολικά 26,5 δις ευρώ.
Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να αποτιμηθούν οι δύο προτεινόμενες λύσεις και βεβαίως γιατί η Ελλάδα δεν έθεσε θέμα haircut.
Με βάση το haircut 30% η Ελλάδα θα κέρδιζε στις λήξεις των ομολόγων έως 12 δις ευρώ.
Με την πρόταση Σαμαρά η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω 4 δις ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως λοιπόν προκύπτει μια μεγάλη απόκλιση θετική με το haircut και αρνητική με την παράτασης αποπληρωμής των ομολόγων.
Προφανώς ο Σαμαράς ή πιέστηκε να μην θέσει θέμα για το haircut ή δέχθηκε το βασικό επιχείρημα της ΕΚΤ ότι αν υποστεί αναδιάρθρωση η ΕΚΤ για τα ομόλογα που κατέχει θα αποτελεί προηγούμενο και τότε και άλλες χώρες θα ζητήσουν κάτι ανάλογο και προφανώς αν η αγορά κατανοήσει ότι η ΕΚΤ αγοράζει για να κουρεύει ίσως να χαθούν τα δυνητικά πλεονεκτήματα της νέας πρότασης για αγορές ομολόγων.
Όμως η ουσία παραμένει.
Η ΕΚΤ αν υποστεί haircut δεν χάνει ούτε 1 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης