Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Deutsche ενώ αναλαμβάνει σύμβουλος του δημοσίου ξεφορτώνεται ελληνικά ομόλογα εκτροχιάζοντας το spread και υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

 H Deutsche ενώ αναλαμβάνει σύμβουλος του δημοσίου ξεφορτώνεται ελληνικά ομόλογα εκτροχιάζοντας το spread και υποβαθμίζει  τις ελληνικές τράπεζες
Σε ένα περίεργο παιχνίδι φαίνεται να πρωταγωνιστεί η Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Ξεκίνησε το ξεφόρτωμα ελληνικών ομολόγων εκτοξεύοντας το spread στις 910 μονάδες βάσης, ενώ υποβάθμισε και τις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα όμως η Deutsche Bank φέρεται ένας εκ των βασικών συμβούλων του δημοσίου για την διαδικασία αποτίμησης της ΑΤΕ και του ΤΤ.
Δύο πράγματα συμβαίνουν, οι Γερμανοί άλλαξαν άποψη για την Ελλάδα και είναι όντως απαισιόδοξοι, οι Γερμανοί δεν παίρνουν δουλειές από το ελληνικό δημόσιο και απλά αλλάζουν τακτική και όλα αυτά λίγες μέρες μετά το αξιοπερίεργο δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι η Ελλάδα μόνο με Θεία Παρέμβαση μπορεί βα σωθεί ως οικονομία.
Ποια  είναι τα γεγονότατα όμως;
Μέσα σε δύο ημέρες οι επιθετικές πωλήσεις της Deutsche bank, στα ελληνικά ομόλογα εκτόξευσαν το spread στις 910 μονάδες βάσης, την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 11,25% προκαλώντας τριγμούς στην αγορά και αναστατώνοντας το ελληνικό δημόσιο και τα dealing rooms των ελληνικών τραπεζών.
Από τις κινήσεις της πωλήσεις σε όλη την καμπύλη αποδόσεων προσομοιάζει με κινήσεις ξεφορτώματος δικών της χαρτοφυλακίων.
Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank κατέχει ελληνικά ομόλογα 1 δις ευρώ..
Όμως το θέμα το οποίο προφανώς έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά διερευνήθηκε και ορισμένοι επέμεναν ότι η Deutsche Bank πουλάει για λογαριασμό πελάτη της.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος επενδυτής πουλάει με αποδόσεις 11,5% δηλαδή καταγράφοντας τεράστια ζημία;
Στο θέμα αυτό υπάρχει σχετική συσκότιση, πολλά στελέχη dealing rooms ήσαν πολύ προβληματισμένα καθώς η συγκυρία προβληματίζει ενώ το αποτέλεσμα το spread στις 910 μονάδες βάσης τουλάχιστον δημιουργεί εντονότατες ανησυχίες.
Το θέμα της Deutsche bank έχει απασχολήσει και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Διερεύνησαν το θέμα και θεωρούν ότι έχει συγκυριακό χαρακτήρα η κίνηση της Deutsche bank.
Όμως άλλες πηγές αρκετά αξιόπιστες, αναφέρουν ότι τελικά η Deutsche bank πουλούσε από το δικό της χαρτοφυλάκιο και μάλλον αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Deutsche Bank πουλάει ελληνικά ομόλογα ενώ το όνομα της φιγουράει πρώτο ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου.
Πάντως η Deutsche Bank φερόταν ως η τράπεζα υποστηρικτής της ελληνικής αγοράς ενώ θα αναλάβει και σύμβουλος του δημοσίου για την διαδικασία αποτίμησης της ΑΤΕ και του ΤΤ.
Το ερώτημα είναι αν δεν ήταν τράπεζα υποστηρικτής της ελληνικής αγοράς πως θα αντιδρούσε η συγκεκριμένη τράπεζα;
Ταυτόχρονα είναι παράδοξο έως προκλητικό το γεγονός ότι η Deutsche bank ξεφορτώνεται ελληνικά ομόλογα την ώρα που μπορεί να  επιλεγεί από το ελληνικό δημόσιο ως σύμβουλος για την διαδικασία αποτίμησης της ΑΤΕ και του ΤΤ.
Παράλληλα σήμερα η Deutsche Bank υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες τις χαρακτηρίζει μη ελκυστικές και μειώνει τις τιμές στόχους.
Αυτό αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση….

Οι τράπεζες με την μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα


Hypo Vereisbank 7 δις ευρώ  
BNP Paribas 5 δις ευρώ
Societe Generale 4,225 δις ευρώ
Dexia  3,7 δις ευρώ
Commerzbank 2,9 δις ευρώ
ING 2,425 δις ευρώ
BPCE   1,540 δις ευρώ
HSBC 1,5 δις
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ
KBC  909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ
Unicredit bank  801 εκατ ευρώ
Esrte Bank  757 εκατ ευρώ
Rabobank  637 εκατ ευρώ
Santander   513 εκατ ευρώ
WestLB  399 εκατ ευρώ
BBVA   293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης