Τελευταία Νέα
Bank Insider

Η ΕΕ ανεπίσημα εξετάζει νέο haircut στο ελληνικό χρέος 50% που θα περιλαμβάνει το πρώτο δάνειο των 110 δις και τα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών ύψους 48 δισ ή συνολικά 150 δισ – Δεν σχεδιάζεται εμπλοκή των ιδιωτών ή τραπεζών

 Η ΕΕ ανεπίσημα εξετάζει νέο haircut στο ελληνικό χρέος 50% που θα περιλαμβάνει το πρώτο δάνειο των 110 δις και τα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών ύψους 48 δισ  ή συνολικά 150 δισ  – Δεν σχεδιάζεται εμπλοκή των ιδιωτών ή τραπεζών
(upd3)Νέο haircut στο ελληνικό χρέος φαίνεται ότι εξετάζεται ανεπίσημα από αξιωματούχους της Κυβέρνησης ώστε να βρεθεί μια λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr.  Το σημερινό δημοσίευμα της Γερμανικής Die Zeit επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.
Με βάση πηγή κοντά στα τεκταινόμενα υπάρχει σχέδιο να πραγματοποιηθεί αρχές του 2013 ίσως και νωρίτερα νέο haircut στο ελληνικό χρέος κατά 50%.
Το νέο haircut θα αφορά το πρώτο δάνειο των 110 δις ευρώ πλην των κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και τα 48 δις ευρώ ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν είχε δεχθεί να συμμετάσχει στο  PSI+ και ταυτόχρονα πρόσφατα έπαψε να αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.
Σε αυτό το νέο haircut δεν σχεδιάζεται εμπλοκή ιδιωτών ή τραπεζών.
Στο νέο haircut θα ενταχθεί χρέος περί τα 150 δις ευρώ.
Με haircut 50% σημαίνει ότι το χρέος θα απομειωθεί κατά 75 δις ευρώ.
Προσεχώς θα διαπιστωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Τρόικα για πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Έτσι η Ευρώπη θα κληθεί να επιλέξει
1)Χρεοκοπία της Ελλάδος
2)Να αποδεχθεί την επιμήκυνση του μνημονίου κατά 2 έτη
3)Να υπάρξει ένας νέος συνδυασμός λύσεων που θα περιλαμβάνει νέο haircut 50% στο χρέος.
Η επαναδιαπραγμάτευση που σημαίνει ελαστικοποίηση των όρων του μνημονίου δεν είναι τίποτε άλλο από δραματική αύξηση του ηθικού κινδύνου moral hazard.
Κοινώς η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση σε όλη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας.
Αν η Τρόικα, η Γερμανία η Ευρώπη δεχθεί ελαστικοποίηση των όρων εφαρμογής του μνημονίου μέσω της 2ετούς επιμήκυνσης τότε προφανώς η συνταγή λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία θα καταπέσει και οι δυνάμεις αμφισβήτησης θα κάνουν δυναμικά την επανεμφάνιση τους.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να βαρύνουν το χρέος αλλά περάσουν στον ESM.
Ούτως ή άλλως η πρόσφατη σύνοδος κορυφής δίνει το πράσινο φως στον ESM να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες άρα και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει να ισχύσει το ίδιο και για τις τράπεζες της χώρας μας.  
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα.
Οι θυσίες της κοινωνίας αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης θα καταπέσουν και γρήγορα θα διαπιστωθεί ότι η μόνη λύση για να διασωθεί η χώρα είναι να υπάρξει haircut στον επίσημο τομέα.
Όχι πλέον στους ιδιώτες που ούτως ή άλλως ελάχιστα ομόλογα κατέχουν αλλά στην ΕΚΤ και στα δάνεια της Τρόικα.
Μπορεί να φαντάζει ακραίο σενάριο, μη υλοποιήσιμο αλλά θα αποδειχθεί ότι θα είναι μια λύση που θα έχει αντίκρισμα.
Το psi+ χρεοκόπησε τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον στην Ελλάδα αλλά δεν βοήθησε την χώρα γιατί απλά τα ομόλογα των ιδιωτών αντικαταστάθηκαν από τα δάνεια των κρατών και της Τρόικα.
Άρα η επιβάρυνση για την Ελλάδα, η ζυγαριά του κέρδους και της ζημίας συνεχίζει να είναι ετεροβαρής.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να ζητήσει haircut στο επίσημο τομέα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο μνημόνιο αρκετά σκληρό και χρονικά σύντομο.
Μόνο έτσι θα δεχθεί η Ευρώπη απομείωση στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Die Zeit: Εξετάζεται νέο haircut στο ελληνικό χρέος με συμμετοχή του επίσημου τομέα\

Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση, στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit,  η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο νέου haircut στο ελληνικό χρέος με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Παράλληλα, θεωρείται απίθανο να δοθεί ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, δεδομένης της αντίθεσης πολλών χωρών - μελών της Ευρωζώνης.
Υπάρχουν, ωστόσο, συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει κεφάλαια από το νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων της ΕΕ.
Σχετικά με το αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που επιθυμεί να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Rainer Bruederle, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του δεύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης στη Γερμανία (FDP).
"Κάποιος μπορεί να μιλήσει για λίγες εβδομάδες ή έστω για λίγους μήνες αλλά σίγουρα όχι για παράταση δύο ετών''.
O ίδιος χαρακτηρίζει ως ''πιο διαχειρίσιμη'' πλέον μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 24/7/2012 23:11

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης