Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν 24 δισ στην ΕΚΤ …για να τα ξαναδανειστούν – Τι συμβαίνει στο overnight;

  Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν 24 δισ στην ΕΚΤ …για να τα ξαναδανειστούν – Τι συμβαίνει στο overnight;
Σε μείζον θέμα για την λειτουργία τους τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη εξελίσσεται το σταδιακό πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς χρήματος στην Ευρώπη.
Στην δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων στο overnight με επιτόκιο 0,25% οι προσφορές έφθασαν τα 320,4 δις ευρώ το υψηλότερο επίπεδο από το 1999. ..
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντί να δανείσουν για μια μέρα η μια την άλλη στην διατραπεζική και να πάρουν ένα επιτόκιο ικανοποιητικό αποφάσισαν να προσφύγουν την ΕΚΤ και να δανείσουν την ΕΚΤ λαμβάνοντας επιτόκιο 0,25%.
Καλύτερα στην ασφάλεια της ΕΚΤ παρά στο ρίσκο της άλλης τράπεζας είναι η κυρίαρχη αντίληψη.
Το ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι ενώ οι πάντες συνομολογούν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει διατραπεζική αγορά διαφαίνεται ότι η αγορά αρχίζει να παγώνει  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Και ενώ το σκηνικό της διατραπεζικής στην Ευρώπη προβληματίζει σφόδρα μετά την δημοπρασία της ΕΚΤ στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Στις 28 Ιουνίου οι τράπεζες θα επιστρέψουν 24 δις ευρώ καθώς λήγει η δημοπρασία παροχής ρευστότητας που είχε  πραγματοποιήσει για ένα χρόνο η ΕΚΤ στις 28 Ιουνίου του 2009.
Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 24 δις ευρώ.
Όμως με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν 24 δις ευρώ στην ΕΚΤ και άμεσα θα πάνε να τα δανεισθούν για εβδομάδα ή 15 μέρες ή μεγαλύτερο διάστημα καθώς δεν τους περισσεύουν.
Απλά και κατανοητά οι τράπεζες θα επιστρέψουν την δανεική ρευστότητα και εν συνεχεία θα πάνε να την ξαναδανειστούν εκ νέου.
Αυτό είναι μείζον θέμα, δεν υπάρχει επί της ουσίας πλεονασματική ρευστότητα στο σύστημα.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι, ποια η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής διατραπεζικής αγοράς;
Οι ξένοι έχουν να κάνουν διατραπεζικό deal με ελληνική τράπεζα μήνες.
Οι δε ελληνικές μεταξύ τους υπάρχουν μέρες που δεν γίνεται ούτε μια πράξη και όταν γίνεται δεν υπερβαίνει τα 200-300 εκατ ευρώ στο overnight.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανησυχίες για τα ελλείμματα των χωρών αρχίζουν να αγγίζουν πλέον  και τις τράπεζες δομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης