Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Ζούμε τις τελευταίες ημέρες του ευρώ… όπως το ξέραμε – Θα ανέβει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις αγορές την ώρα που οι ηγέτες θα αποφασίζουν για το ευρωομόλογο

Credit Suisse: Ζούμε τις τελευταίες ημέρες του ευρώ… όπως το ξέραμε – Θα ανέβει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις αγορές την ώρα που οι ηγέτες θα αποφασίζουν για το ευρωομόλογο
Τις τελευταίες του μέρες περνά το ευρώ, τουλάχιστον όπως γνωρίζουμε τη μορφή της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Credit Suisse, η οποία στην σημερινή έκθεση της για τις αγορές και στην υποενότητα «Idea of the Day: The “Last Days” of the Euro» (Ιδέα της ημέρας: οι τελευταίες μέρες του ευρώ), αναφέρει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Ελβετική τράπεζα οι «τελευταίες ημέρες» δεν θα σημάνουν απαραίτητα και τη διάσπαση της ευρωζώνης. Άλλωστε οι πιθανότητες αυτής της προοπτικής δεν είναι πολύ μεγάλες αν και τίποτα δεν αποκλείεται. Το πιθανότερο είναι ότι η ευρωζώνη θα αλλάξει μορφή, η οποία είναι ήδη υπό συζήτηση.
Βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ πλέον δεν μπορεί με τις παρεμβάσεις της να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά. Αυτό που αναμένεται όμως να προσφέρει κάποια ανακούφιση είναι οι προτάσεις της Κομισιόν αύριο για το ευρωομόλογο. Ήδη είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν τρεις προτάσεις, οι οποίες μάλιστα είναι έτσι δομημένες που οι δύο από τις τρεις θα απαιτήσουν αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ.
Όταν θα «κοπάσει» ο θόρυβος από τις προτάσεις της Κομισιόν, θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η αποφασιστικότητα των ηγετών. Εκεί, σύμφωνα με την CS, θα πρέπει να αναμένουμε κάποια νευρικότητα στις αγορές, αφού μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δείξει την απαραίτητη ευελιξία στις αποφάσεις τους. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να δούμε σημαντικές μικροπολιτικές τακτικές που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στις αγορές.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την CS, αναμένουμε να ασκηθεί σημαντική πίεση για την αναγκαία πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία πιθανότητα θα προέρχεται από επενδυτές που επιδιώκουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις εντελώς καταστροφικές συνέπειες της διάλυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης