Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; - Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων και παράλληλη εμπλοκή και του ΤΧΣ στις ίδιες τιμές και με κοινές μετοχές – Το δίλλημα των μικρομετόχων

  Προς λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; -  Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων και παράλληλη εμπλοκή και του ΤΧΣ στις ίδιες τιμές και με κοινές μετοχές – Το δίλλημα των μικρομετόχων
(upd2)Προς μια φόρμουλα η οποία μπορεί να αποτρέψει την πλήρη κρατικοποίηση και ταυτόχρονα να επιτρέψει στις διοικήσεις των τραπεζών και των βασικών μετόχων να συνεχίζουν να διατηρούν σημαίνοντα ρόλο στις τράπεζες φαίνεται ότι συγκλίνουν τραπεζίτες, υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση τραπεζική πηγή η πρόταση που έχει υποβληθεί και η οποία είναι παραλλαγή της πρότασης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποκάλυψε το www.bankingnews.gr  έχει ως εξής.

Αρχές Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες ενημερώνονται για την ακριβή διαδικασία του PSI + που θα φέρει haircut 50%. Δηλαδή θα γνωρίζουν τις ζημίες που θα υποστούν με ακρίβεια.
Τέλη Δεκεμβρίου η Blackrock θα ανακοινώσει το ύψος των νέων προβλέψεων που θα διενεργήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια σε βάθος 3ετίας.
Δηλαδή αρχές Ιανουαρίου όλα τα διοικητικά συμβούλια θα έχουν σαφή εικόνα των μεγάλων κεφαλαιακών ζημιών που θα προκύψουν και υποχρεωτικά θα πρέπει να καλυφθούν.
Το διάστημα Φεβρουαρίου έως Ιουνίου είναι άκρως σημαντικό καθώς στο διάστημα αυτών των 5 μηνών υποχρεωτικά θα υπάρξει μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου.
Αυξήσεις κεφαλαίου σε αυτή την συγκυρία και με αυτό το χρηματιστήριο;
Το σχέδιο που έχει προταθεί έως ως εξής.
Μια τράπεζα ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου π.χ. 3 δις ευρώ στα 0,50 ευρώ.
Η τράπεζα αυτή προφανώς και δεν θα μπορέσει να βρει εγγυητή ανάδοχο και τον ρόλο αυτό θα τον διαδραματίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή κατά μια άλλη ερμηνεία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.
H αύξηση κεφαλαίου δεν καλύπτεται και από τα 3 δις συγκεντρώνονται το 1 δις ευρώ.
Το ΤΧΣ τότε ενεργοποιεί τον ρόλο του ως εγγυητή και καλύπτει την αύξηση κεφαλαίου καθίσταται μέτοχος μειοψηφίας της τράπεζας ή μέτοχος με ποσοστό κάτω του 50% σε κάποιες περιπτώσεις.
Η διοίκηση παραμένει και οι βασικοί μέτοχοι θα υποστούν ένα dilution πιο απορρφήσιμο.
Με την λύση αυτή επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ βασικών μετόχων και ΤΧΣ.
Μάλιστα αν η σύνθεση του ΤΧΣ αλλάξει και το EFSF συμμετέχει με ποσοστό 60% τότε προφανώς και θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος της κρατικοποίησης.
Το μεγάλο δίλλημα ωστόσο το έχουν οι μικρομέτοχοι.
Ο μεγαλομέτοχος έχει επενδύσει τεράστια ποσά άρα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να διασώσει την επένδυση του.
Ο μικρομέτοχος όμως βρίσκεται σε δίλλημα.  
Οι μικρομέτοχοι διαχρονικά έχασαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου όπως αποδεικνύει η διαχρονική εξέλιξη των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ωστόσο αν οι αυξήσεις κεφαλαίου πραγματοποιούν με βάση την προαναφερθείσα πρόταση στην ίδια τιμή οι μέτοχοι στην ίδια τιμή το ΤΧΣ ίσως ο μικρομέτοχος θα πρέπει να το αξιολογήσει προσεκτικά.
Αν το ΤΧΣ έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε άλλη τιμή τότε ξεκάθαρα πρέπει να ειπωθεί ότι ο μικρομέτοχος δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η παρελθούσα εμπειρία ήταν διδακτική.
Ο εχθρός του χαμηλότερου είναι ακόμη χαμηλότερα στις χρηματιστηριακές τιμές…αλλά αν το ΤΧΣ συμμετάσχει στις τιμές των αμκ των τραπεζών αυτές θα είναι και οι νέες επαναπροσδιορισμένες τιμές των τραπεζών στο ΧΑ.

Διαχρονική εξέλιξη τιμών αυξήσεων κεφαλαίου

Τράπεζες

Τιμές αμκ και ημερομηνίες

Εθνική τράπεζα

Ιούλιος 2006 – αμκ τιμή 22,11 ευρώ

Ιούλιος 2009 – αμκ τιμή 11,30 ευρώ

Σεπτέμβριος 2010 – αμκ τιμή  5,20 ευρώ

Alpha bank

Νοέμβριος 2009 – αμκ τιμή 8 ευρώ

Eurobank

Αύγουστος 2007 – αμκ τιμή 20 ευρώ

Πειραιώς

Ιανουάριος 2011 – αμκ τιμή 1 ευρώ

Σεπτέμβριος 2007 – αμκ τιμή 20 ευρώ

Κύπρου

Ιανουάριος 2012 –  αμκ τιμή 1 ευρώ

Μάιος 2011 - αξιόγραφα τιμή 3,3 ευρώ

Οκτώβριος 2010 – αμκ τιμή 3,8 ευρώ

Ιούνιος 2009 – αξιόγραφα τιμή 5,5 ευρώ

Ιούλιος 2008 – αξιόγραφα τιμή 10,5 ευρώ

Δεκέμβριος 2005 – αμκ τιμή 4,5 ευρώ

Marfin

Ιούλιος 2011 αξιόγραφα τιμή 1,8 ευρώ

Δεκέμβριος 2010 – αμκ τιμή 1 ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης