Τελευταία Νέα
Bank Insider

Rochdale: Είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία της Ελλάδας – Feld: Προετοιμαστείτε για άτακτη ελληνική χρεοκοπία

Rochdale: Είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία της Ελλάδας – Feld: Προετοιμαστείτε για άτακτη ελληνική χρεοκοπία
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Richard Bove, αναλυτής της Rochdale Securities, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια μετά τις απομειώσεις κρατικών ομολόγων που θα χρειαστεί να προχωρήσουν.
Ο Bove εμφανίστηκε επικριτικός στην πρακτική των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αν και βλέπουν την κατάσταση στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει στα χαρτοφυλάκια τους τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εξέλιξη μίας ελληνικής χρεοκοπίας. Το τραπεζικό σύστημα φαίνεται απρόθυμο να μειώσει την κερδοφορία του πουλώντας μεγάλα ποσά ομολόγων από τις υπο χρεοκοπία χώρες. Μάλιστα, ούτε οι χώρες, αλλά ούτε και η ίδια η ευρωζώνη έχει δεχτεί να επωμιστεί τις ζημίες που προκαλούν τα «σπάταλα» κράτη, ανέφερε ο Bove.
Χώρες σαν την Ελλάδα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το να τις δανείζει κανείς συνεχώς δεν είναι λύση. Χωρίς μία γενναία αναδιάρθρωση η Ελλάδα, και άλλες χώρες της ευρωζώνης, δεν μπορούν παρά να χρεοκοπήσουν. Είναι θέμα χρόνου.
«Επιπλέον, η έλλειψη σαφούς πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι δυνάμεις της αγοράς είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι οι κυβερνήσεις διστάζουν να κάνουν. Δηλαδή, να μην χορηγήσουν πίστωση στις προβληματικές χώρες και στις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι έτοιμη να καταρρεύσει», αναφέρει ο Bove. «Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη που θα συνεπάγεται κρατικές χρεοκοπίες και σημαντική αύξηση του τραπεζικού κινδύνου».

Feld: Προετοιμαστείτε για άτακτη ελληνική χρεοκοπία

Μη επαρκή χαρακτήρισε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Lars Feld, ζητώντας να γίνει νωρίτερα, παρά αργότερα το ελληνικό haircut στο ελληνικό χρέος.
Μάλιστα ο Feld βλέπει την ελληνική αναδιάρθρωση την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι του 2012, ενώ προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης