Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays Capital: Το roll over τελειώνει… αλλά προετοιμαστείτε και για νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα

Barclays Capital: Το roll over τελειώνει… αλλά προετοιμαστείτε και για νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα
Τη σύσταση να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του κρατικού χρέους δίνει στη σημερινή 17σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Greece: Love me tender» η Barclays Capital.
Σύμφωνα με την βρετανική επενδυτική, μπορεί η διαδικασία του roll over να μην είναι πολύ… φιλική για τις αγορές, αλλά είναι μία ήπιας μορφής αναδιάρθρωση με απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία (NPV). Γι’ αυτό το λόγο οι απώλειες στην NPV είναι σχετικά μικρότερες (5% κατά μέσο όρο και όχι 21%). Εάν όμως οι ομολογιούχοι δεν συμμετάσχουν, τότε η χώρα θα αναγκαστεί σε μία περισσότερο βίαιη αναδιάρθρωση  με περισσότερες απώλειες για τους πρώτους (ίσως και πάνω από το 50%) και ίσως σημαντικές συνέπειες για περισσότερους παράγοντες της αγοράς.
Η ανάλυση όμως της BarCap συμπεραίνει ότι ακόμα και εάν η συμφωνία PSI εφαρμοστεί επιτυχώς, σε συνδυασμό με ένα ήπιο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και με ένα πρόγραμμα πιο μακροπρόθεσμου και πιο φθηνού δανεισμού από το EFSF, το δημόσιο χρέος της Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 150% του ΑΕΠ. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει αυξημένος και μια τελική πιο σκληρή αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Παράλληλα, η BarCap σκιαγραφεί την επόμενη μέρα στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα:
-Εάν η ανταλλαγή ομολόγων δεν επιτύχει εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η εναλλακτική που θα ακολουθηθεί θα είναι η βίαιη αναδιάρθρωση (πιθανόν άτακτη). Οι ομολογιούχοι θα δουν τις αξίες κάτω από το 50, ενώ η νέα αναδιάρθρωση μπορεί να περιλαμβάνει haircut 60%.
-Εάν η ανταλλαγή πετύχει, οι τιμές των ομολόγων θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 81,3, αν και αυτό το σενάριο έχει μικρές πιθανότητες, καθώς ο στόχος του 90% δεν θα επιτευχθεί.
Από τις τέσσερις επιλογές που προσφέρονται στα πλαίσια της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η BarCap συστήνει ανάλογα με τη βαρύτητα που έχει το κάθε χαρτοφυλάκιο. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επιλογή, αυτή που αφορά ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα ίσης ονομαστικής αξίας, 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο δανεισμού 4,5%, ταιριάζει σε εκείνους που θέλουν να αναλάβουν μικρότερο ρίσκο από την έκθεση του στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα η BarCap προτιμά και αυτή την εν λόγω επιλογή.
Οι επιλογές 3 και 4 είναι καλύτερες για εκείνους που θέλουν να είναι εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος.  Η τρίτη επιλογή αφορά στην ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους αξίας με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο δανεισμού ισοδυναμεί με 6,42% σε σταθερούς όρους. Η τέταρτη επιλογή των ιδιωτών είναι η ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους αξίας με νέα ομόλογα 15ετούς διάρκειας και με επιτόκιο που ισοδυναμεί με 5,9% σε σταθερούς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης