Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Berenberg Bank: Μπροστά είναι τα χειρότερα για την Ελλάδα – Η λιτότητα θα κοστίσει 8,5% στην ανάπτυξη

Berenberg Bank: Μπροστά είναι τα χειρότερα για την Ελλάδα – Η λιτότητα θα κοστίσει 8,5% στην ανάπτυξη
Για ακόμη μία φορά το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναλύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, ο οποίος επιτείνει το πρόβλημα χρέους των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Τα μέτρα λιτότητας μειώνουν την κατανάλωση, οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων και επιτείνουν τελικά το πρόβλημα χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανάλυση της Berenberg Bank αναφέρει ότι περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ προκαλούν ύφεση της τάξης του 0,5%. Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, τονίζεται ότι η χώρα επιδιώκει να εξοικονομήσει το διάστημα 2010-2015 συνολικά 40 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 17% του ΑΕΠ, και σύμφωνα με τον κανόνα της Berenberg Bank θα κοστίσει 8,5% σε ανάπτυξη. Κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, καθώς το περασμένο έτος η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%. Φέτος αναμένεται και πάλι ύφεση περίπου 3,5%.
Η υπερχρέωση πλέον αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Ωστόσο η αντιμετώπιση του με μέτρα λιτότητας εξουδετερώνει την ανάπτυξη και έτσι η κρίση απειλεί να καταστεί ανεπίλυτο πρόβλημα, προπάντων για τα κράτη της νότιας Ευρώπης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, καταλήγει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης