Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν σε rollover των ελληνικών ομολόγων λήξης 2012 - 2015 - Οι δύο προϋποθέσεις για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός

Ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν σε rollover των ελληνικών ομολόγων λήξης 2012 - 2015 - Οι δύο προϋποθέσεις για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός
Το σχέδιο της Βιέννης, δηλαδή το rollover των ελληνικών ομολόγων, έχει κερδίσει έδαφος, και έχουν αρχίσει να μπαίνουν και οι λεπτομέρειες. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις ηγεσίες των εμπλεκομένων να προετοιμάζουν πλέον το έδαφος για την υλοποίηση του σχεδίου.
Η συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για 35 – 45 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου. Αυτό το πακέτο, το οποίο πιθανόν να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ, εκτός από τη συμμετοχή των ιδιωτών, θα καλυφθεί από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και από δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ.
Το μεγάλο γρίφο που καλούνται να λύσουν όμως οι ιθύνοντες είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία μέρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αναδιαρθρωθούν μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων. Με βάση το σχέδιο που φαίνεται ότι εξετάζεται τα ομόλογα λήξης 2012 με 2015 θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν να αντικατασταθούν με διαδικασία roll over για 7 χρόνια και με κουπόνι αυξημένο κατά 0,50% σε σχέση με το υφιστάμενο στα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη χρονική ζώνη 2012 με 2015. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το μέσο εύρος κουπονιού βρίσκεται στο 5% περίπου στο ελληνικό χρέος, ενώ τα ομόλογα που λήγουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι λιγότερα των 150 δις ευρώ.
Το ερώτημα όμως εδώ που αναφαίνεται είναι ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν την διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ο κρίσιμος όρος του “εθελοντισμού”.
Καταρχήν με βάση την δομή των ξένων που κατέχουν ελληνικό χρέος προκύπτει ότι
1)Οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα συναινέσουν σε roll over. Συνολικά κατέχουν 70 δις ευρώ περίπου αλλά προφανώς δεν θα συμπεριληφθούν όλα.
2)Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος 48 δις ευρώ και προφανώς το εξετάζει αλλά ενδεχομένως να μην συμμετάσχει.
3)Οι Γαλλικές τράπεζες ήδη έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους η Societe Generale και η Credit Agricole θα συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
4)Οι Γερμανικές τράπεζες επίσης φαίνεται να εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο και προφανώς θα είναι πολιτική απόφαση και εν συνεχεία τραπεζική η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών.
5)Εσχάτως και η UniCredit ανέφερε ότι θα εξέταζε roll over.

Έτσι συνοψίζοντας ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε roll over ομολόγων βλέπουμε:
Ελληνικές τράπεζες 55 δις ευρώ – Θετικές
ΕΚΤ 48 δις ευρώ  - Αρνητική
Γερμανικές τράπεζες 16 δις ευρώ – Θετικές
Γαλλικές τράπεζες 15 δις ευρώ  - Θετικές
Ασφαλιστικά Ταμεία Ελλάδος 15 – 17  δις ευρώ – Θετικά

Οι μεγαλύτερες τράπεζες - κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ – Θετική
BNP Paribas 5 δις ευρώ  - Θετική
Societe Generale 2,4  δις ευρώ – Θετική
Dexia 3,51 δις ευρώ – Το εξετάζει
Commerzbank 2,9 δις ευρώ – Θετική
ING 2,425 δις ευρώ
BPCE 1,540 δις ευρώ
HSBC 1,5 δις – Θετική
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ – Θετική
KBC 909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ – Θετική
Unicredit bank 801 εκατ ευρώ – Θετική
Esrte Bank 757 εκατ ευρώ
Rabobank 637 εκατ ευρώ
Santander 513 εκατ ευρώ
WestLB 97 εκατ ευρώ
BBVA 293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ

Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ
Commerzbank  2,9 δισ. ευρώ
Deutsche Bank (+Postbank) 1,6 δισ. ευρώ
LBBW 1,4 δισ. ευρώ
Allianz  1,3 δισ. ευρώ  
Munich Re  1,1 δισ. ευρώ
EAA1,1 δισ. ευρώ
DZ Bank 1,0 δισ. ευρώ
LBB 364 εκατ. ευρώ  
NordLB 273 εκατ. ευρώ
HSH Nordbank 200 εκατ. ευρώ
BayernLB 120 εκατ. ευρώ
WestLB 97 εκατ. ευρώ
Helaba 78 εκατ. ευρώ  
Talanx 9 εκατ. ευρώ  
Hypo Real Estate 5 εκατ. ευρώ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαρακτηριστεί η διαδικασία “υποχρεωτική” γεγονός που θα σημάνει αυτόματα πιστωτικό γεγονός κατά τους οίκους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ακόμη και η εθελοντική θα σηματοδοτήσει χρεοκοπία. Ωστόσο υπάρχουν δύο περιπτώσεις με βάση τις οποίες δεν θα θεωρηθεί default μια αναδιάρθρωση.
Η πρώτη αφορά στους όρους στους οποίους θα υπαχθούν οι νέοι τίτλοι που θα προσφερθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής και ειδικότερα στο αν είναι λιγότερο ωφέλιμοι από τους ήδη υπάρχοντες για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Η Fitch ουσιαστικά τι υποστηρίζει ότι αν οι όροι είναι ευνοϊκότεροι τότε δεν θα υπάρξει default, δηλαδή δεν θα υπάρξει χρεοκοπία με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο αν η ανταλλαγή χρέους είναι - ή εμφανίζεται - απαραίτητη για την αποφυγή μιας οικονομικής κατάστασης όπως π.χ. απουσία ρευστότητας.
Κοινώς δηλαδή αν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί απαραίτητη ειδάλλως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τότε θα υπάρξει με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης default δηλαδή χρεοκοπία.
Αν υπάρξει φόρμουλα ώστε να αποσαφηνιστεί νομικά ότι η επιμήκυνση πραγματοποιείται όχι για λόγους αδυναμίας αποπληρωμής αλλά για λόγους διευκόλυνσης θα μπορούσε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης