Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως από το 12% της Aspis bank στις προθεσμιακές καταθέσεις, φθάσαμε στο 3,5% των συνεταιριστικών και προσεχώς κάτω από 2% στις συστημικές…

Πως από το 12% της Aspis bank στις προθεσμιακές καταθέσεις, φθάσαμε στο 3,5% των συνεταιριστικών και προσεχώς κάτω από 2% στις συστημικές…
Επειδή τα υψηλά επιτόκια μας τελειώνουν οριστικά στις προθεσμιακές καταθέσεις η μόνη λύση είναι οι μακροπρόθεσμες επιλογές
Στην περίοδο της μεγάλης κρίσης, όπου το πρόβλημα ρευστότητας είχε ξεπεράσει τα όρια κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες, τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων είχαν αναρριχηθεί έως το 6% σε μέσους όρους στις μικρές τράπεζες με κορυφαίο το 12% της Aspis bank για προθεσμιακή κατάθεση του ΟΣΕ.
Κατά μέσο όρο στο σύστημα οι προθεσμιακές καταθέσεις φθάνουν τα 98 δισεκ. εκ των οποίων 84 δισεκ. προέρχονται από τα νοικοκυριά.
Οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών έφθασαν στο αποκορύφωμα τους τον Φεβρουάριο του 2009 στα 114,9 δισεκ. και στο ναδίρ κατά την διάρκεια της κρίσης τον Ιούνιο του 2012 στα 74 δισεκ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 12-13 μήνες οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών παραμένουν πέριξ των 84 δισεκ.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο, ενώ τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει δραστικά οι καταθέσεις προθεσμίας δείχνουν σχετική σταθερότητα.
Προφανώς το κίνητρο του υψηλότερου επιτοκίου σε σχέση με τα επιτόκια ταμιευτηρίου αποτελούν εξήγηση για την σταθερότητα των λογαριασμών προθεσμίας.
Ωστόσο η πορεία των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν εντυπωσιακή.
Το ακραίο επιτόκιο δόθηκε σε κατάθεση του ΟΣΕ από την Aspis bank, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που εμφάνιζε, πριν εξαγοραστεί από το ΤΤ είχε προσφέρει επιτόκιο 12% για κατάθεση 150 εκατ του ΟΣΕ.
Βέβαια τράπεζες όπως Citigroup, Millennium bank, Probank και Πανελλήνια είχαν φθάσει  να προσφέρουν επιτόκια 8% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 9,2%.
Η διαχείριση της κρίσης, το ELA και η ΕΚΤ δηλαδή η φθηνή χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα….επέτρεψε στις τράπεζες να αποτιμήσουν ορθολογικότερα την επιτοκιακή πολιτική τους.
Για να ειπωθεί απλά όσο αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων μια τράπεζα τόσο αποδεικνύει το πρόβλημα ρευστότητας που διαθέτει.
Οι τράπεζες άρχιζαν να δανείζονται φθηνά και για να αποτρέψουν την καταστροφή π.χ. στα καθαρά έσοδα εκ τόκων αποφάσισαν συντονισμένα να μειώσουν τα επιτόκια.
Αρχικά υποχώρησαν στο 5% και ακολούθησαν διάφορα κύματα πτώσης.
Σήμερα τα υψηλότερα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων χορηγούν οι συνεταιριστικές τράπεζες κοντά στο 3,5% με 3,2% και επίσης κοντά στο 3,1% βρίσκεται και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η Attica bank προσφέρει επιτόκιο 2,90% ενώ οι συστημικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκια κοντά στο 2,6% ενώ προσεχώς θα αναπροσαρμόσουν εκ νέου την τιμολογιακή τους πολιτική προσφέροντας επιτόκια κάτω από 2%.
Αν δεχθούμε ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στο σύστημα είναι 98 δισεκ. ή ας τα στρογγυλοποιήσουμε στα 100 δισεκ. και πριν 2 χρόνια πρόσφεραν οι τράπεζες επιτόκια 5% και προσεχώς 1,8% αυτό σημαίνει ότι μόνο από τις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν γλιτώσει περίπου 3 δισεκ. σε τόκους σε ετήσια βάση.
Από 5 δισεκ. σε τόκους που κατέβαλλαν ετησίως θα υποχωρήσουν στα 2 δισεκ. προσεχώς σε επίπεδο κλάδου ή και χαμηλότερα.
Η εξοικονόμηση 3 δισεκ. από έξοδα εκ τόκων σημαίνει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους άρα κερδοφορία.
Το θέμα λοιπόν είναι ποια είναι η λύση για τον καταθέτη;
Η λύση είναι μια κλειδώστε επιτόκια για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό επιτόκιο.
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι μπορεί τα επιτόκια να μειώνονται στις νέες καταθέσεις αλλά αν π.χ. το καλοκαίρι του 2013 καταθέτης είχε κλειδώσει 4% επιτόκιο για 1 χρόνο αυτό σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2014 θα απολαμβάνει τα υψηλά επιτόκια.
Επειδή τα υψηλά επιτόκια μας τελειώνουν οριστικά στις προθεσμιακές καταθέσεις η μόνη λύση είναι οι μακροπρόθεσμες επιλογές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης