Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι περιλαμβάνουν τα capital plans 6 τραπεζών που παραδίδονται 15/4 στην ΤτΕ; – ΑΜΚ ή ομολογιακά για ΕΤΕ, Attica και Πανελλήνια

Τι περιλαμβάνουν τα capital plans 6 τραπεζών που παραδίδονται 15/4 στην ΤτΕ; – ΑΜΚ ή ομολογιακά  για ΕΤΕ, Attica και Πανελλήνια
Θετική δήλωση της Nouy του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ότι οι  συστημικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ
Στα κεφάλαια ιδιωτών θα στραφούν τελικώς όλες οι ελληνικές τράπεζες ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν, μετά από το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προσφάτως το Eurogroup που ζήτησε από την Εθνική και την Eurobank να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια.
Τον δρόμο που άνοιξαν επιτυχώς η Alpha bank με αμκ 1,2 δισεκ. και η Πειραιώς με 1,75 δισεκ. ευρώ θα ακολουθήσουν η Eurobank με την αύξηση των 3 δισεκ. που έχει δρομολογήσει και θα καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια.
Φαίνεται όμως ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες, στρέφονται εκ των πραγμάτων στα ιδιωτικά κεφάλαια η Εθνική με έκδοση ομολογιακού χωρίς να αποκλείεται ακόμη και αύξηση κεφαλαίου – πέραν από την πώληση του 49% της Finansbank – η Attica bank επίσης θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου που θα συνδυαστεί με έλευση στρατηγικού επενδυτή και η Πανελλήνια τράπεζα που έχει ξεκινήσει road show στο Λονδίνο ώστε να βρει 169 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Παράλληλα άκρως θετική είναι η δήλωση της  Nouy της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ότι οι  συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ του Οκτωβρίου.
Επίσης ένα θέμα που δεν θα περιλαμβάνεται στα capital plans – αλλά σίγουρα απασχολεί όλες τις τράπεζες πλην της Alpha και Πειραιώς που αποπληρώνουν τις προνομιούχες μετοχές – είναι προφανές οι προνομιούχες μετοχές.
Η Εθνική διαθέτει 1,4 δισεκ. η Eurobank 1,25 δισεκ. η Attica bank 100 εκατ και η Πανελλήνια τράπεζα 28,5 εκατ ευρώ.
Με δεδομένο ότι καμία από αυτές τις 4 τράπεζες δεν μπορεί να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που λήγουν τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί 21 Μαΐου και 23 Ιουλίου του 2014 ή θα πάρουν παράταση στην αποπληρωμή με έγκριση της ΕΚΤ ή θα βρεθεί φόρμουλα ώστε να αντικατασταθούν ή θα τεθεί χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Εθνική – Πώληση του 49% της Finansbank, προς έκδοση ομολογιακού και εξ ανάγκης και αμκ

Μπορεί το Eurogroup να έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Εθνική τράπεζα, άμεσα να ανακεφαλαιοποιηθεί….με ιδιωτικά κεφάλαια κατά προτίμηση αλλά φαίνεται ότι η Εθνική έχει εξετάσει εναλλακτικό κεφαλαιακό πλάνο δηλαδή capital plan το οποίο και θα παραδώσει έως τις 15 Απριλίου σε 10 ημέρες στην ΤτΕ όπως και όλες οι ελληνικές τράπεζες.
Με βάση το σχέδιο αυτό η Εθνική τράπεζα, επαναφέρει το θέμα της πώλησης του 49% της Finansbank.
Η τρέχουσα αξία της θυγατρικής στην Τουρκία ανέρχεται σε 2,5 δισεκ. με όρους ευρώ για το 100% των μετοχών.
Το 49% θα μπορούσε να πωληθεί πάνω από 1,6 με 2  δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο η Εθνική θέλει να αποπληρώσει ή πρέπει να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ (ΕΤΕ και FBBank).
Για τον σκοπό αυτό θα υλοποιήσει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Με τις κινήσεις αυτές, η Εθνική καλύπτει την κεφαλαιακή ανάγκη των 2,18 δισεκ. ίσως και το δυσμενές σενάριο των 2,5 δισεκ. καθώς και τις προνομιούχες μετοχές.
Μόνο με αυτό τον τρόπο – πλην της βέλτιστης λύσης της αμκ – η Εθνική μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις της.
Ωστόσο ενώ η Alpha έλαβε 2,5 δισεκ. προσφορές στην αμκ, η Πειραιώς 3,2 δισεκ. στην AMK και η Eurobank θα καλύψει τα 3 δισεκ. της αμκ η Εθνική….παραδόξως….δεν επιλέγει την βέλτιστη λύση που είναι η αύξηση κεφαλαίου.
Η αμκ είναι η καλύτερη και φθηνότερη επιλογή καθώς π.χ. το ομολογιακό φέρει επιτόκιο.

Πειραιώς - Στο 15,6% το core tier 1 – Έμφαση στην διαχείριση των NPLs με ανάκτηση εσόδων 2 δισ. σε βάθος χρόνου

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 1,75 δισεκ. και της δημόσιας πρότασης 7 με 9 Απριλίου για να αντλήσει από την Ελλάδα 175 εκατ στην τιμή των 1,70 ευρώ η Πειραιώς διαθέτει πανίσχυρη κεφαλαιακά διάθρωση με 9,19 δισεκ. core tier 1 ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,6%.
Στο capital plan η Πειραιώς θα εστιάζεται στην διαχείριση των NPLs που φθάνουν τα 26 δισεκ.
Με βάση ορισμένα σχέδια η Πειραιώς θα μπορούσε να ανακτήσει έσοδα 2 δισεκ. από την διαχείριση των προβληματικών δανείων σε βάθος χρόνου.
Η Πειραιώς ποντάρει σημαντικά έσοδα από τις δύο διευθύνσεις recovery banking και task force που έχει δημιουργήσει για τα προβληματικά δάνεια.
Η Πειραιώς σε ετήσια βάση θα καταγράφει συνέργειες μετά το 2016 περίπου 550 εκατ ευρώ ετησίως.
Το κόστος ενσωμάτωσης των τραπεζών που εξαγοράστηκαν ανέρχεται σε 420 εκατ εκ των οποίων τα 140 εκατ αφορούν το 2014
Όσον αφορά την μετοχική σύνθεση στο 32,7% διαμορφώνεται το ποσοστό των ιδιωτών ξένων κυρίως και ελλήνων στην τράπεζα Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου ενώ το ΤΧΣ υποχωρεί στο 67,30% όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου.

Alpha bank - Πανίσχυρη κεφαλαιακά η τράπεζα με 16,6% core tier 1 χωρίς προνομιούχες

Η Alpha bank μετά την ολοκλήρωση της αμκ των 1,2 δισεκ. είναι πανίσχυρη κεφαλαιακά και έχει αποπληρώσει και τα 940 εκατ των προνομιούχων μετοχών.
Η Alpha bank διαθέτει 8,4 δισεκ. core tier 1 κεφάλαια ή 16,6% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 περιλαμβανομένης και της  αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank έχοντας την δυνατότητα μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου να «αντλήσει» 4,047 δισεκ. ευρώ έως το 2016 εστιάζεται προφανώς στην αναδιάρθρωση των NPLs των προβληματικών δανείων όπου θα δοθεί η νέα μεγάλη μάχη των τραπεζών.
Οι ιδιώτες ελέγχουν πλέον το 30,1% της Alpha bank και το ΤΧΣ το 69,90% ή 8,925 δισεκ. μετοχές.
Οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές και θεσμικοί κατείχαν προ της αύξησης 8,4% ενώ μετά την αμκ μειώθηκε το ποσοστό τους στο 7,27%.

Eurobank – Κομβικής σημασίας τα 3 δισ. της αμκ ίσως να μην πουληθούν Κύπρος και Ρουμανία

Για την Eurobank προφανώς κομβικής σημασίας είναι η υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου 3 δισεκ. ευρώ που θα καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές.
Υπάρχει ενδεχόμενο στα capital plans να μην περιλαμβάνεται πώληση θυγατρικών σε Κύπρο και Ρουμανία, ούτε ακόμη και στο Λουξεμβούργο καθώς η στρατηγική αυτή θα δεσμεύει τους νέους μετόχους.
Βραχυχρόνια προέχει η κάλυψη της αμκ.
Ωστόσο στο capital plan θα περιλαμβάνεται και εθελουσία έξοδο.
Χθες  10 Απριλίου οι δύο σύμβουλοι του ΤΧΣ η Lazard και η Morgan Stanley παρέδωσαν τις εισηγήσεις τους για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Σήμερα 11 ή αύριο 12 Απριλίου συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή υπό την Αναστασία Σακελλαρίου την CEO του Ταμείου για να καθορίσει την τελική τιμή.
Να σημειωθεί ότι αν δεν υπάρχουν ουσιώδεις αποκλείσεις μεταξύ των δύο οίκων η γνωμοδότηση και εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι εύκολη υπόθεση αλλά αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τότε το ΤΧΣ θα….καθορίσει την τιμή της αμκ της Eurobank.
Στις 14 Απριλίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για να ψηφίσει και ουσιαστικά επικυρώσει την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Η Eurobank υλοποιεί ένα μεγάλο στόχο να καλύψει μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων 3 δισεκ. ευρώ και με βάση όλες τις ενδείξεις ο στόχος αυτός θα είναι δύσκολος μεν αλλά επιτυχής δε…
Η τράπεζα θα καταφέρει να ιδιωτικοποιηθεί επιτυχώς, να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και να αποδείξει η Eurobank ότι μπορεί να βρεθεί πάλι στο επίκεντρο.
Το ΤΧΣ με 35% και οι ξένοι κατά βάση με 65% θα ελέγχουν την Eurobank την πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στο ελληνικό banking.
Η διοίκηση Μεγάλου χωρίς καμία αμφιβολία θα έχει επιτύχει ένα μεγάλο στόχο και θα επιδοκιμαστεί από την αγορά.
Fairfax, York Capital και Apollo Capital Management θα αποκτήσουν στρατηγικά ποσοστά στην Eurobank.
Π.χ. τo Fairfax θα αποκτήσει περίπου το 20% της Eurobank

Σε μεγάλης κλίμακας ΑΜΚ 300-350 εκατ θα προχωρήσει η Attica bank που θα καλύψει κατά βάση στρατηγικός επενδυτής

Σε μεγάλης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου 300-350 εκατ ευρώ θα προχωρήσει η Attica bank για να μπορέσει το capital plan να είναι βιώσιμο.
Η Attica bank πρέπει να βρει 397 εκατ κεφάλαια στο βασικό σενάριο αλλά και να μεριμνήσει και για την αποπληρωμή των 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών.
Ουσιαστικά η Attica bank ψάχνει για 500 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών διαθέτει τεράστια ρευστότητα περίπου cash 2,3 δισεκ. ευρώ.
Όμως η Attica bank του μέλλοντος πρέπει να αλλάξει στρατηγική.
Από την μια πλευρά το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε πρόσφατα 200 από τα 400 εκατ της αμκ και του ομολογιακού δεν πρέπει να χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε αλλά από την άλλη δεν μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να κατέχει το 51% της Attica bank.
Αυτό στρατηγικά είναι λάθος.
Το ΤΣΜΕΔΕ για να εξυπηρετεί τους μηχανικούς π.χ. και με 25% ή 33% αν έμενε στην Attica bank κάλλιστα θα μπορούσε η τράπεζα να καλύψει τις ανάγκες των μηχανικών.
Κατά την άποψη μας – που δεν είναι μόνο άποψη μας – η Attica bank θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη γενναία και αποφασιστική αύξηση κεφαλαίου κατά την οποία θα εισέλθει στην τράπεζα στρατηγικός επενδυτής, το ΤΣΜΕΔΕ θα μειώσει το ποσοστό του από 51% στο 25% έως 33% και θα παραχωρηθεί και το management στον νέο στρατηγικό επενδυτή.
Το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να συνεχίζει να τοποθετεί τον πρόεδρο αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα προέλθει από τον στρατηγικό επενδυτή.
Το μοντέλο αυτό θεωρείται από πολλές πηγές ιδεατό για την Attica bank.
Βέβαια στην αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να συμμετάσχει μερικώς και το ΤΣΜΕΔΕ ώστε τελικώς το ποσοστό του να προοριζόταν στο 25% ή 33%.
Αυτό που πρέπει να καταστεί αντιληπτό είναι ότι η μετοχή της Attica bank από τα 0,17 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί στα 0,5 ευρώ αν η τράπεζα αποκτούσε στρατηγικό επενδυτή.
Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι η αποτίμηση της Attica bank από τα 174 εκατ θα εκτοξευόταν στα 500 εκατ και ξαφνικά η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ θα αποκτούσε πραγματική αξία.
Θεωρούμε – και το τονίζουμε εμφατικά – ότι αν επιχειρήσει μόνο του το ΤΣΜΕΔΕ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank θα έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο.
Βέβαια η αύξηση κεφαλαίου των 300-350 εκατ θα αποτελεί ένα μέρος των πρωτοβουλιών που θα παρθούν ώστε να ενισχυθεί δομικά η Attica bank.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Β)Να υπάρξει σε συνεργασία με την ΤτΕ μια επαναξιολόγηση του CLP δηλαδή του πιστωτικού κινδύνου ώστε να μειωθούν τα 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.

Πανελλήνια τράπεζα – Road show για να συγκεντρώσει 169 εκατ ευρώ

Η Πανελλήνια τράπεζα στο capital plan έχει ένα στρατηγικό στόχο να ενημερώσει την ΤτΕ πως θα βρει τα 169 εκατ.
Η διοίκηση της Πανελλήνιας τράπεζας ήδη έχει ξεκινήσει road show στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο αναζητώντας 169 εκατ ευρώ.
Είναι ασαφές αν μπορούν να βρεθούν καθώς η τράπεζα χρειάζεται και 28,3 δισεκ. που αφορούν προνομιούχες μετοχές.
Ενδιαφέρον ξένων υπάρχει για την Πανελλήνια αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με συγκεκριμένους ξένους ή ξένο επενδυτή που θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης