Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υποβάθμιση σοκ από την Moody's κατά 3 βαθμίδες σε B1 - Ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών - Τι σημαίνει η υποβάθμιση για τις τράπεζες...

tags :
Υποβάθμιση σοκ από την Moody's κατά 3 βαθμίδες  σε B1 - Ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών - Τι σημαίνει η υποβάθμιση  για τις τράπεζες...
(upd4)Υποβάθμιση σοκ για την Ελλάδα από τον αμερικανικό οίκο Moody's σε B1 από Ba1,  επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται μεγάλη υποβάθμιση της Ελλάδος και μάλιστα άμεσα. Μάλιστα την προηγούμενη Πέμπτη το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε μυστική συνάντηση της Moody's με το υπουργείο Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του αμερικανικού οίκου προιδοποίησαν ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επαναγορά χρέους επίκειται μεγάλη υαπβάθμιση. Η Moody's διατηρεί το outlook της Ελλάδος σε negative, ενώ ανησυχεί και για αθέτηση πληρωμών..
Η Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα από Ba1 σε Β1 κατά 3 βαθμίδες δηλαδή ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης που θα στείλει την αξιολόγηση της χώρας μας σε πjunk.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα καθώς εγγυήσεις 15 με 17 δις ευρώ θα εκπέσουν από την ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι η Εθνική πρόλαβε να βαθμολογηθεί από την Fitch με Α- όπερ σημαίνει ότι δεν την επηρεάζει η υποβάθμιση της οικονομίας από την Moody's άμεσα αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί έμμεσα...
Στα ομόλογα τα spreads στην Ευρωπαική πλατφόρμα ομολόγων εκτινάχθηκαν στις 902 από 883 μονάδες βάσης που ήταν το κλείσιμο της ΗΔΑΤ και το CDS έφθασε έως τις 1020 μονάδες βάσης...από 1000 μ.β. που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. Παράλληλα τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία επηρεάστηκαν αρνητικά....



Η Moody's αποδίδει την απόφασή της σε τρείς λόγους:
Πρώτον, στο γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων.
Τρίτον, στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση  παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.
Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναδιάρθρωσης μετά το 2013 μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές και τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε δύσκολους  όρους ανταλλαγής χρέους ακόμη και νωρίτερα.

Η αιτιολογία της υποβάθμισης

H Moody's αναγνωρίζει την πολύ σημαντική πρόοδο της  Ελλάδας στην υλοποίηση προς την  δημοσιονομική εξυγίανση  που απαιτείται για να στηρίξει μια ευρείας κλίμακας διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η Moody's πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει  πολύ σοβαρές προκλήσεις  όσον αφορά  τα μέτρα που απαιτούνται  για την αύξηση των εσόδων και να επιτύχουν εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.
Παράλληλα υπάρχουν προκλήσεις που αφορούν την βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του κράτους , για τις αλλαγές  που απαιτούνται στον τομέα της υγείας και των στρατιωτικών δαπανών, ή στις ευρύτερες δημόσιες δαπάνες.
Η Moody's υποστηρίζει ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι λόγω της εφαρμογής των σχεδίων μεταρρύθμισης της κυβέρνησης και ενώ μεγάλο μέρος αυτών έχουν θεσπιστεί, η πρόοδος υλοποίησης δεν ήταν αρκετά γρήγορη για να μετριάσουν τις ανησυχίες.
Τα δημόσια έσοδα έχουν βραδεία ανάκαμψη, τα  οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αδυναμίας των μηχανισμών είσπραξης των φόρων. Η Moody's θεωρεί ότι θα υπάρξει αργή βελλτίωση.
Ο αμερικανικός οίκος εστιάζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων.
Εξακολουθεί να αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την είσπραξη των φόρων προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), σημειώνει η Moody's όμως  η πρόοδος για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος ήταν πιο αργή.
H Mοody's εστιάζεται και στην έλλειψη βεβαιότητας που περιβάλλει (i) την ακριβή φύση και τους όρους της υποστήριξης που θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μετά το 2013, και (ii) τις επιπτώσεις της στους ομολογιούχους.
Η Moody's αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ και ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκφράσει την πολύ ισχυρή υποστήριξη τους προς  την Ελλάδα υπό τον όρο ότι η χώρα θα παραμείνει  προσανατολισμένη στην υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει  το καλύτερό  για να συμμορφωθεί  με τις προϋποθέσεις που περιέχονται στο  μνημόνιο.
Ωστόσο, οι δημόσιες δηλώσεις από εκπροσώπους της Τρόικα  έχουν δείξει ότι η πρόσθετη στήριξη της ρευστότητας μετά το 2013 θα πρέπει να εξαρτάται από μια αξιόλογη φερεγγυότητα, η οποία είναι αβέβαιη κατά την παρούσα χρονική στιγμή.Εάν η Ελλάδα  προχωρούσε σε χρεοκοπία  αυτή τη στιγμή, οι ιδιώτες πιστωτές αναμένεται να υποστούν κάποιες απώλειες.
Οι συζητήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ της Ευρωζώνης για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με το σχεδιασμό ενός  μακροπρόθεσμου μηχανισμού υποστήριξης, καθώς και οι συζητήσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν  σε αλλαγές στους όρους των πιστώσεων που προβλέπονται για την Ελλάδα από την τρόικα.

Κεντρικό σενάριο της Moody's

Με βάση το κεντρικό σενάριο οι  ομολογιούχοι δεν θα καταγράψουν απώλειες. Ωστόσο, ο οίκος  αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιθανότητα  αθέτησης πληρωμών  έχει αυξηθεί από την τελευταία υποβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, τον Ιούνιο του 2010.
Η  Moody's δεν πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ρευστότητας από την Τρόικα ακόμη και στην  περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων  αλληλοαναιρούνται. Η ακριβής φύση και οι όροι  της μελλοντικής εξωτερικής στήριξης για την Ελλάδα - και οι επιπτώσεις τους κατόχους ομολόγων - είναι ασαφείς και μπορεί να παραμείνουν ν έτσι, ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.
Η Moody's  πιστεύει ότι, η βαθμολογία Β1 αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση της χώρας.

Οι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν την βαθμολογία

Μια περαιτέρω υποβάθμιση θα μπορούσε να ακολουθήσει αν η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα εξυγίανσης  αποδυναμωνόταν, ή αν την προθυμία της Τρόικας για την παροχή υποστήριξης μειωνόταν.
Aντίθετα, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει  εάν η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών μειωνόταν  ή εάν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις για τα φορολογικά έσοδα.
Επίσης στην περίπτωση που η Τρόικα ζητούσε  να παραταθεί η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική στήριξη προς την Ελλάδα, χωρίς την επιβολή των ζημιών των κατόχων ομολόγων, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναβάθμιση.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών για την υποβάθμιση από Moody’s

Αδικαιολόγητη θεωρεί την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s το υπουργείο Οικονομικών.
"Η σημερινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.
Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο.
Η ανακοίνωση προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προεξοφλώντας την αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών - ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων - αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Ειδικότερα, ο οίκος Moody’s επικαλείται ως επιχείρημα ότι το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών είναι δύσκολο και ενέχει πολλούς κινδύνους στην υλοποίηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως γνωστό από πέρυσι τον Μάιο που υπογράφηκε το πρόγραμμα. Στους εννέα μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.
Η μείωση του ελλείμματος κατά έξι μονάδες του ΑΕΠ και του πρωτογενούς ελλείμματος περισσότερο από επτά μονάδες του ΑΕΠ είναι η πιο μεγάλη απόδειξη ότι, σε σχέση με εννέα μήνες πριν, οι κίνδυνοι, όχι απλώς δεν έχουν αυξηθεί, άλλα αντίθετα, η χώρα έχει μπει σε ένα δρόμο επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής για να εξαλείψει τους κινδύνους που υπήρχαν.
Η καθυστέρηση στην ανάκαμψη των εσόδων, όταν το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 δείχνουν αύξηση των εσόδων σχεδόν 6% σε μία χώρα που η ύφεση ήταν 4,5%. Η Moody’s προχωράει ακόμη περισσότερο, προεξοφλώντας, χωρίς κανένα νέο δεδομένο, την αποτυχία πολιτικών που είτε δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί - όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι στην Βουλή - είτε μόλις έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.
Η  Moody’s επικαλείται αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη, μετά το 2013, και την επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος, παρότι όλοι γνωρίζουν πως οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία επεξεργασίας και πως υπάρχει ρητή δέσμευση από τις περισσότερες χώρες για αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Το επιχείρημα αυτό αγνοεί πλήρως την έκφραση αποφασιστικότητας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η στήριξη των χωρών, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια.
Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας.
Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Αυτό εντείνει την αίσθηση ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα.
Σε τελική ανάλυση η σημερινή υποβάθμιση από τη Moody’s είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.
Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση.
Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κομισιόν: Η Ευρώπη έχει τις δικές της αξιολογήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε από τη μεριά της, κατά την πάγια τακτική της, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες είπε ότι «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης.
«Αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody's», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η κ. Τόρες είπε ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια δανεισμού, τονίζοντας πως τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε ωστόσο να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης.

www.bankingnews.gr

Υποσημείωση: Το www.bankingnews.gr είχεν προειδοποιήσει με 3 στην σειρά ρεπορτάζ ότι επίκειται μεγάλη υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας ενώ είχε αποκαλύψει και την μυστική συνάντηση της προηγούμενη Πέμπτης όπου η Moody's συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου....

Τι σημείωνε στις 25 Φεβρουαρίου το www.bankingnews.gr

Αργά χθες το απόγευμα ορισμένα στελέχη hedge funds στο Λονδίνο έψαχναν να εξακριβώσουν μια διαρροή ότι η Moody’s σχεδιάζει νωρίτερα από τον εκτιμώμενο χρόνο να υποβαθμίσει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο με βάση τελευταίες πληροφορίες χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία ή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ Γ Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της Mooyd's.
Η βασική ανησυχία της Ελλάδος είναι ότι η Moody's θα υποβαθμίσει την Ελλάδα και για ένα επιπλέον λόγο. Οι επαναγορές χρέους θεωρούνται από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης αιτία υποβάθμισης...
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι όλα είναι ανοικτά όσον αφορά τις προθέσεις της Moody's
Από νωρίς το πρωί το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι " Έλληνας που εργάζεται σε μεγάλη αμερικανική τράπεζα μας ενημέρωσε για την φήμη αυτή και διερευνώντας το θέμα 1)διαπιστώθηκε πρώτον ότι έχει αναφερθεί σε ορισμένους κύκλους και 2) ότι κάποιοι και προφανώς οι short αρχίζουν να ποντάρουν και πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο.
Σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αρμόδια πηγή μας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ανοικτό θέμα, παίζεται ακόμη αλλά δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.
Επίσης άλλη αρμόδια πηγή θεωρεί ότι η υποβάθμιση αν έρθει μάλλον θα πρέπει να λάβει και τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου του 2011.
Τραπεζική πηγή μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει και αυτή κοινωνός της φήμης αυτής και ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί για επίσπευση της υποβάθμισης.
Πρόσφατα από την Βουλή και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος των υποβαθμίσεων ελλοχεύει…
Το www.bankingnews.gr δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο μιας υποβάθμισης ωστόσο το γεγονός ότι ορισμένοι μπορεί να στήνουν ή να σχεδιάζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω από το θέμα μιας πιθανής υποβάθμισης χρήζει μεγάλης προσοχής.
Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται υποβάθμιση να υπάρξει αλλά αν συμβεί αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Λίγο πάνω από 15 δις ευρώ εκδόσεις τραπεζών, καλυμμένες ομολογίες και τιτλοποιούμενα δάνεια κινδυνεύουν να εκπέσουν από εγγυήσεις στην ΕΚΤ αν η Moody’s υποβαθμίσει είτε την Ελλάδα είτε τα τραπεζικά ομόλογα.
Ο κίνδυνος αυτός έχει απασχολήσει τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ενώ το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με την ΤτΕ.
Ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών ειδικά 2 μεγάλων τραπεζών που τους αφορά το θέμα περισσότερο έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προστασίας… ώστε να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό ενδεχόμενο υποβάθμισης από την Moody’s.
To πρώτο βήμα έχει πραγματοποιηθεί με την ίδια την Moody’s.
Στελέχη ελληνικών τραπεζών έχουν ενημερώσει την Moody’s για τον κίνδυνο αυτό και είναι γεγονός ότι η Moody’s την παράμετρο αυτή την λαμβάνει υπόψη.
Όμως επειδή οι διοικήσεις των τραπεζών δεν μπορούν να επαναπαυτούν στο πότε και αν κινηθεί η Moody’s έχουν λάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου.
Συγκεκριμένα μεγάλη ιδιωτική τράπεζα η οποία είναι και η πλέον εκτεθειμένη σε αυτό τον κίνδυνο έχει προχωρήσει σε ενέργειες αντικατάστασης αυτών των εγγυήσεων στην ΕΚΤ.
Ναι μεν συνεχίζουν  οι εγγυήσεις αυτές να βρίσκονται στην ΕΚΤ ώστε να λαμβάνει ρευστότητα αλλά έχει δημιουργήσει ειδικό απόθεμα εγγυήσεων στην ΕΚΤ ώστε να αντικαταστήσει όσα τραπεζικά ομόλογα εκπέσουν από την ΕΚΤ σε μια πιθανή,  ενδεχόμενη υποβάθμιση από την Moody’s.
Συνολικά τα ομόλογα τα οποία εντάσσονται σε αυτό τον κίνδυνο ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ.
Οι τράπεζες προφανώς και εξετάζουν πολύ προσεκτικά αυτού του είδους τους κινδύνους καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι δεν είναι περίοδος να χάνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ.
Τo haircut που επέβαλλε αρχές Ιανουαρίου η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες οδήγησε ώστε 7 δις εγγυήσεων να εκπέσουν από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες τότε υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλες τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου των 25 δις ευρώ και όπως αποδεικνύεται και το νέο πακέτο εγγυήσεων των 30 δις ευρώ που πρόσφατα ανακοινώθηκε θα χρησιμοποιηθεί αν και εφόσον ανακύψει πρόβλημα με τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην περίπτωση που η Moody’s υποβαθμίσει την χώρα ή τις τράπεζες και τα ομόλογα τους.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί και μια άλλη παράμετρος.
Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη εξετάζει μια συλλογική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα ήταν τουλάχιστον προκλητικό η Moody’s να έρθει να υποβαθμίσει την Ελλάδα ή τα τραπεζικά ομόλογα.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι το εξής.
Οι τραπεζίτες διαγιγνώσκοντας ότι ο κίνδυνος να εκπέσουν νέες εγγυήσεις στην ΕΚΤ είναι ρεαλιστικός και ορατός έχουν κινητοποιηθεί και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις.
Η μεγάλη ιδιωτική τράπεζα π.χ. κινδυνεύει να χάσει 8 δις εγγυήσεων ωστόσο έχει έως τώρα το 80% των εγγυήσεων αντικαταστήσει με άλλες εναλλακτικές λύσεις….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης