Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κορυφώνεται η έξοδος εταιριών από το ΧΑ – Σε 12 μήνες από σήμερα θα υπάρχουν λιγότερες από 230 εισηγμένες

tags :
Κορυφώνεται η έξοδος εταιριών από το ΧΑ – Σε 12 μήνες από σήμερα θα υπάρχουν λιγότερες από 230 εισηγμένες
Λιγότερες και πιο υγιείς επιχειρήσεις θα έχουμε σε 12 μήνες από σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την χρονική περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ εξόδου εταιριών από το ΧΑ που θα οδηγήσει σε λιγότερες από 230 εισηγμένες μέχρι και το καλοκαίρι του 2011, όταν από το 1999 μέχρι και το 2007 είχαν ξεπεράσει τις 320 οι εισηγμένες.
Εκτός από τις εισηγμένες που αποχωρούν από το ΧΑ λόγω δημοσίων προτάσεων θα προστεθούν και όσες έχουν χαμηλή εμπορευσιμότητα και παρουσιάζουν τζίρους κάτω από τα 2 εκατ ευρώ  σε ετήσια βάση.  
Μόνο την χθεσινή ημέρα άλλες 2 εισηγμένες προετοιμάζονται για την οριστική έξοδό τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η εταιρία πληροφορικής Informer υπέβαλλε αίτημα για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) των υπολοίπων μετοχών που έχει συγκεντρώσει η Sarogad που πραγματοποίησε και την υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για 3η φορά από το 2007 μέχρι σήμερα υπέβαλε χθες και ο βασικός μέτοχος της Crown Hellas για να οδηγήσει τη μετοχή της αμερικανικής θυγατρικής εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η δημόσια πρόταση που υπεβλήθη από την «Lomond υπηρεσίες Α.Ε.» θα πραγματοποιηθεί στη τιμή των 9,74 ευρώ ανά μετοχή με τους τίτλους της εισηγμένης χθες να κλείνουν στα 7,80 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 188 εκατ. ευρώ.
Η «Lomond υπηρεσίες Α.Ε.» ελέγχει σήμερα το 80,56% της Crown Hellas.
Στη διάρκεια του 2010 έχουν διαγραφεί από το ΧΑ- μέσω δημοσίων προτάσεων- οι μετοχές της Imako, της Rainbow, της Singular Logic,  ενώ αναμένεται να διαγραφούν οι μετοχές των «A Β Βασιλόπουλος», Αγροτικής Ασφαλιστικής, «Μπενρουμπή» και «Λυμπέρη». Επίσης, Folli Follie και Elmec πρόκειται να συγχωνευθούν με ΚΑΕ, ενώ  διεγράφη ton Aύγουστο η  ΩΜΕΓΑ ΑΕΕΧ και αναμένεται και η διαγραφή της ALTIUS όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας.
Το 2009 διεγράφησαν από το ΧΑ οι μετοχές της Πειραιώς Leasing, του Ρόκα, της Γρηγόρης  και της Multirama). To 2007 διεγράφησαν οριστικά 6 εταιρίες. Το  2008 το Χ.Α. διέγραψε έξι (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική), το 2007 έξι εταιρείες (Νotos, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός) και το 2005 μία (Κωτσόβολος).
Με την οριστική διαγραφή-έξοδο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ανέρχεται σε 11 ο αριθμός των θυγατρικών πολυεθνικών που έχουν εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθιστώντας ακόμη πιο φτωχή από κεφαλαιοποίηση και εμπορευσιμότητα την ελληνική αγορά μετοχών. Πριν από την ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, που εξαγοράστηκε από τη Philip Morris, η πρώην Panafon, που εξαγοράστηκε από την αγγλική Vodafone, η εταιρεία τσιμέντου και δομικών υλικών Χάλυψ από τη Ciment Francais, η σοκολατοποιία Παυλίδης από την Kraft Foods, η Interamerican από την Eureko, η Κωτσόβολος από την Dixons, η ασφαλιστική Φοίνιξ από την Groupama International, η Δέλτα Παγωτού από τη Nestle, η Ελαΐς από τη Unilever και το 2009 η Ρόκας από την Ibedrola.
Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εισηγμένων, το 1999 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε 244 εισηγμένες και μέχρι το 2009 είχαν προστεθεί 190 και είχαν αποχωρήσει 149 με τον συνολικό αριθμό την περσινή χρονιά να φθάνει τις 285. Το 1999 και το 2000 που ήταν οι χρονιές της χρηματιστηριακής φούσκας εισήχθησαν συνολικά 90 εταιρείες. Μέχρι και το 2009 από τις 90 εταιρείες, οι 69 έχουν αποχωρήσει και έχουν παραμείνει οι 21.
Άλλη χρονιά-ορόσημο ήταν το 2006 κατά την οποία αποχώρησαν ή διεγράφησαν οριστικά 41 εταιρείες. Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις πολυεθνικές σε διαγραφή των μετοχών τους από το Χ.Α. από τη δεκαετία του ʼ90 μέχρι σήμερα.
Πρώτον, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1% - 3% του κύκλου εργασιών.
Δεύτερον, σε περίπτωση χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές (βραχυπρόθεσμο όφελος).
Τρίτον, η νομοθεσία απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου και της απασχόλησης προσωπικού ειδικά για την καθημερινή δραστηριότητα με το Χ.Α. και την ενημέρωση των επενδυτών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης