Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το ακροδεξιό κόμμα ρυθμιστής για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Νέα Ζηλανδία

Reuters: Το ακροδεξιό κόμμα ρυθμιστής για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Νέα Ζηλανδία
Tα δύο μεγάλα κόμματα χρειάζονται τις 9 έδρες που κέρδισαν οι εθνικιστές, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Συνομιλίες με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Winston Peters, πρόκειται να ξεκινήσουν από αύριο (26/9) κιόλας οι ηγέτες των βασικών κομμάτων της Νέας Ζηλανδίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που έθεσε ρυθμιστές για το σχηματισμό κυβέρνησης τους ακροδεξιούς.
Όπως αναφέρει το Reuters, αν και το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Bill English κατάφερε να έρθει πρώτο στις εκλογές του Σαββάτου (23/9) αλλά δεν κέρδισε την αυτοδυναμία καθώς η διαφορά του με τους Εργατικούς ήταν οριακή.
Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα του Bill English έλαβε 46% και 58 έδρες, τρεις λιγότερες για την απόλυτη πλειοψηφία των 61 εδρών ενώ το Εργατικό Κόμμα της χαρισματικής Jacinda Ardern έλαβε 35,8% και 45 έδρες.
Αν οι Πράσινοι δεχτούν να συνεργαστούν με τους Εργατικούς, ο αριθμός των εδρών θα ανέβει στις 52.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρειάζονται τις 9 έδρες που κέρδισαν οι εθνικιστές, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος δήλωσε την επόμενη ημέρα, ότι «θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι από τις εκλογές αυτές, των οποίων το αποτέλεσμα κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα να χρειάζονται το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία».
Όπως υποστήριξε, το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ηγείται δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, παρά τη διαφορά των 10 μονάδων που του υπολείπεται από το Εθνικό Κόμμα, το οποίο έλαβε ποσοστό 46% στις εκλογές του Σαββάτου.
Η τελική καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι του εξωτερικού, δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο ηγέτης του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία" και ρυθμιστής για την κυβερνητική συμμαχία, Winston Peters έχει αρνηθεί να πει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και επανέλαβε ότι δεν θα βιαστεί να πάρει την απόφασή του.
Ο 72χρονος Μαορί με καταγωγή και από τη Σκωτία, βρίσκεται σήμερα στο αρχηγείο του και περιμένει τα τηλεφωνήματα των δύο βασικών αντιπάλων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης