Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κανένα capital control για τους ταξιδιώτες - Tι δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ

Κανένα capital control για τους ταξιδιώτες - Tι δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ
«Οποιοσδήποτε Έλληνας θέλει να πάει διακοπές και πριν το κλείσιμο των τραπεζών είχε κάνει ανάληψη οποιοδήποτε ποσό, δεν υπάρχει πρόβλημα να ταξιδέψει με αυτό το ποσό»
Τα capital controls δεν φαίνεται να «αγγίζουν» τη μεταφορά μετρητών από τους ταξιδιώτες, καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Οποιοσδήποτε Έλληνας θέλει να πάει διακοπές και πριν το κλείσιμο των τραπεζών είχε κάνει ανάληψη οποιοδήποτε ποσό, δεν υπάρχει πρόβλημα να ταξιδέψει με αυτό το ποσό.
Αυτό που έχουμε τώρα είναι bank holiday όχι capital controls» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό με αρκετά μετρητά.
Συνεπώς δεν αλλάζει κάτι στα όρια που υπάρχουν σήμερα τόσο για τις χώρες της Ε.Ε όσο και για τρίτες χώρες.
Όπως προκύπτει από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (1889/2005) που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Ιουνίου 2007, υποχρεωτικά δηλώνονται ποσά άνω των 10.000 ευρώ όταν μπαίνουμε ή βγαίνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς ή από τρίτες χώρες.
«Τα φυσικά πρόσωπα, που εισέρχονται η εξέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρουν μαζί τους ή στις χειραποσκευές τους ή στις αποσκευές τους ή στα μεταφορικά τους μέσα, ρευστά διαθέσιμα από 10.000 και άνω, υποχρεούνται να υποβάλλουν γραπτή δήλωση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από την κυβέρνηση κρίθηκε σκόπιμο να μην μπουν περιοριστικά μέτρα και σ' αυτό το μέτωπο, λόγω και των εικόνων που θα επικρατούσαν σε αεροδρόμια και τελωνεία με το «ψάξιμο» των ταξιδιωτών, καταστάσεις που δεν συνάδουν με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στην Ευρώπη.

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης