Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι ήταν το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη; Πλασματικά φούσκωνε τους ισολογισμούς, δανειζόταν δισεκατομμύρια ευρώ και τα διαμοίραζε ασύμβατα στις εταιρίες και ειδικά στα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς – Χρησιμοποιούσε συστήματα να χτυπάει αντιπάλους;

 Τι ήταν το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη; Πλασματικά φούσκωνε τους ισολογισμούς, δανειζόταν δισεκατομμύρια ευρώ και τα διαμοίραζε ασύμβατα στις εταιρίες και ειδικά στα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς – Χρησιμοποιούσε συστήματα να χτυπάει αντιπάλους;
Τι ήταν το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη;
Ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης της Alapis, της Νεοχημικής και άλλων εταιριών ήθελε με δανεικά λεφτά να χτίσει ένα μεγάλο όμιλο.
Τα δανεικά λεφτά ήταν δυσεύρετα και τότε ξεκίνησαν οι πονηρές σκέψεις.

Πως οι εταιρίες του θα δανείζονται εκατομμύρια ευρώ;
Ο Λαυρεντιάδης, οι ορκωτοί και οι εταιρίες του ομίλου σε ένα γαϊτανάκι παρανομιών φούσκωναν πλασματικά τους ισολογισμούς των εταιριών, τις εμφάνιζαν κερδοφόρες και εν συνεχεία απευθύνονταν στις τράπεζες για δανειοδότηση.
Η πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών είχε και έχει χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη και δεν είναι τυχαίο ότι τα δάνεια αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ.
Στο παιχνίδι της δανειοδότησης ενεπλάκησαν και ξένες τράπεζες όπως η Lloyds και η RBS.
O Λαυρεντιάδης έστησε ένα όμιλο με δανεικά λεφτά τα οποία στηρίζονταν σε πλαστά στοιχεία.
Δηλαδή οι εταιρίες δεν είχαν την οικονομική επιφάνεια που εμφανίζονταν στους ισολογισμούς, είχε στηθεί ένα μεγάλο κόλπο ώστε ο όμιλος να έχει πρόσβαση στα δάνεια.
Κάποια στιγμή στην πορεία των εξελίξεων ο Λαυρεντιάδης δέχεται την πρόταση της Πειραιώς να εξαγοράσει την Proton bank.
Η Proton bank είχε χρηματοδοτήσει την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και συμμετάσχει σε ορισμένα κοινοπρακτικά δάνεια.
Όταν εξαγόρασε ο Λαυρεντιάδης την Proton bank βρέθηκε η τράπεζα εκτεθειμένη σε υπέρμετρα πιστωτικό ρίσκο.
Ο Λαυρεντιάδης χρησιμοποίησε την Proton bank όχι μόνο για να δανείζει τις επιχειρήσεις του αλλά και για να την χρησιμοποιεί ως μέσω έναντι των άλλων τραπεζών που τον είχαν δανείσει.
Η ΤτΕ διέγνωσε έγκαιρα ότι υπάρχει ζήτημα υπέρμετρου ρίσκου στα δάνεια που έχει αναλάβει η Proton bank.
Να σημειωθεί όμως ότι όλα τα δάνεια χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λαμβάνει ρευστότητα η τράπεζα.
Παραδόξως ενώ βρίσκεται κατηγορούμενος ο πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Αντώνης Αθανάσογλου ο Λαυρεντιάδης τον είχε υποβιβάσει και εκτοπίσει από τις βασικές αρμοδιότητες της τράπεζας.
Ο Λαυρεντιάδης συνεργάστηκε και με τον Τρύφωνα Κολλίντζα ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλός στην τράπεζα.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή όχι ευθύνες των προσώπων αυτών, προφανώς θα το κρίνει η δικαιοσύνη αλλά το βέβαιο είναι ότι π.χ. στην περίπτωση του Αθανάσογλου που γνωρίζουμε έχασε όλη του την περιουσία στηρίζοντας την Proton bank ενώ ο Λαυρεντιάδης τον είχε εκτοπίσει.
Ο ισχυρός καταλύτης για όλες τις εξελίξεις στην Proton bank ήταν προφανώς το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες και παρανομίες στην τράπεζα.
Το www.bankingnews.gr την Δευτέρα θα παρουσιάσει αναλυτικά όλο το παρασκήνιο των λεπτομερειών αυτής της περιβόητης υπόθεσης που εμπλέκονται πλήθος στελεχών.
Ποιοι είναι αθώοι, ποιοι είναι ένοχοι  δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε και αξιολογήσουμε, δεν είμαστε αρμόδιοι ούτως ή άλλως τον λόγο τον έχει μόνο η δικαιοσύνη.
Ωστόσο ο Λαυρεντιάδης μπορεί να ειπωθεί ότι ξεπέρασε πολλές φορές τα όρια της νομιμότητας αποδεικνύεται και από το πόρισμα της ΤτΕ.
Όμως ο Λαυρεντιάδης ήταν επιχειρηματίας που μοίραζε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πολιτικοί σημαίνοντες πολιτικοί του τόπου και μέσα ενημέρωσης φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Λαυρεντιάδη.
Προφανώς οι εξελίξεις περί το Λαυρεντιάδη αν ξεδιπλωθούν, που πρέπει να ξεδιπλωθούν θα αποκαλύψουν ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο δούλευε για τον Λαυρεντιάδη ενώ το χρήμα έρρεε.
Θα πρέπει να έρθουν όλα στο φως ώστε να λάμψει η αλήθεια και το κυριότερο να διαπιστωθεί ποιους χρηματοδοτούσε ο Λαυρεντιάδης;
Είχε στοχοποιηθεί ότι χρηματοδοτούσε ακόμη και δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης ώστε να χτυπούν τον Προβόπουλο, τον Σάλλα και άλλους τραπεζίτες.
Είχε στοχοποιηθεί ότι χρηματοδοτούσε δημοσιογράφους που πρόσφατα βρέθηκαν στο προσκήνιο εντός και εκτός Ελλάδος.
Ήρθε η ώρα της αλήθειας ώστε να μάθει η κοινωνία το παρασκήνιο μας πολύκροτης υπόθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης