Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάτω από το 60% το χρέος των χωρών της ευρωζώνης μέχρι το 2016; Δείχνει τον τρόπο η Evolution Securities

Κάτω από το 60% το χρέος των χωρών της ευρωζώνης μέχρι το 2016; Δείχνει τον τρόπο η Evolution Securities
Μία εντελώς ρηξικέλευθη ιδέα για την προοπτική και τη χρήση του ευρωομολόγου παρουσίασε ο αναλυτής της Evolution Securities, Gary Jenkins, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι είναι σε σύγχυση για τον εάν θα πρέπει να συζητηθεί μία τέτοια προοπτική.
Σύμφωνα με τον Jenkins, τα κράτη μέλη πρέπει να αποκλειστούν από την έκδοση ομολόγων για πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016. Την ίδια ώρα εκδόσεις ευρωομολόγων θα προσφέρουν την απαιτούμενη ρευστότητα στην ίδια τιμή και με το ίδιο κόστος για όλα τα μέλη. Με αυτό τον τρόπο περίπου 3,9 τρισ. ευρώ κρατικού χρέους, θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό, ποσό δηλαδή που θα αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού κρατικού χρέους.
Με αυτήν την τακτική, αμέσως το κρατικό χρέος των μελών θα υποχωρήσει κάτω από το 60%, εκτός από αυτό της Ελλάδας, το χρέος της οποίας βρίσκεται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Έτσι το χρέος της Πορτογαλίας θα υποχωρήσει στο 57%, της Ιταλίας στο 47% και της Ισπανίας στο 41%. Τα ποσοστά αυτά με την κατάλληλη δημοσιονομική προσαρμογή θα μειωθούν, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους πλέον θα είναι βιώσιμη. Θα ακολουθηθεί με άλλα λόγια μία μέθοδος των συγκοινωνούντων δοχείων, ιδιαίτερα για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους.
Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο, η Ιταλία μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 200 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού της μέχρι το 2016, ήτοι 18 δισ. ευρώ, ή αλλιώς το 1% του ΑΕΠ ανά έτος. Παρόμοιο θα είναι και το όφελος της Ισπανίας, αφού ανά έτος θα εξοικονομεί 10,5 δισ. ευρώ, ή 0,8%. Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας, αυτή δεν θα ξεπεράσει τις 50 μονάδες βάσης, ποσοστό που μεταφράζεται μόλις σε 3 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 0,1% του ΑΕΠ της ανά έτος μέχρι το 2016. Αλλά αυτή η εξέλιξη δεν έχει περισσότερες πιθανότητες από την προοπτική το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να παραμείνει σταθερό.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι ότι τα κράτη μέλη θα ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, με περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους, θα ενισχύσουν το προφίλ ωρίμανσης των ομολόγων τους και θα μειώσουν τον κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης