Τραπεζικά νέα

Θα δώσει η Ευρώπη συγχωροχάρτι στην Ελλάδα - Τρεις προτάσεις στο τραπέζι της συνόδου κορυφής για την τύχη του χρέους – Μονόδρομος το selective default - Τι θα συμβεί σε ΧΑ και ομόλογα;

 Θα δώσει η Ευρώπη συγχωροχάρτι στην Ελλάδα - Τρεις προτάσεις στο τραπέζι της συνόδου κορυφής για την τύχη του  χρέους – Μονόδρομος το selective default  - Τι θα συμβεί σε ΧΑ και ομόλογα;
H κρισιμότερη σύνοδος κορυφής στην Ευρώπη πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου καθώς σύμφωνα με το πλήθος των αντικρουόμενων δηλώσεων τρεις φαίνεται να είναι οι κυριότερες προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την τύχη της αγοράς από τις 18 Ιουλίου.
Ο συνδυασμός των αποφάσεων  της συνόδου κορυφής με τα   τραπεζικά stress tests ή θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την αγορά ή θα συμβάλλουν στην αλλαγή κλίματος.
Ποιες είναι οι προτάσεις που θα υποβληθούν; Πόσο θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά και τα spreads; Πόσο θα επηρεαστούν οι τραπεζικές μετοχές;
Στην σύνοδο κορυφής θα τεθεί επί τάπητος μια λύση συλλογικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Ειδικά για την Ελλάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικοί, IIF το διεθνές ινστιτούτο χρηματοοικονομικής, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα καταθέσουν 3 προτάσεις κομβικής σημασίας για την τύχη της χώρας.

Πρώτη πρόταση

Η ΕΕ θα προσδιορίσει το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο εκτιμάται στα 110 με 120 δις ευρώ.
Τα 70 δις νέο δάνειο και περίπου 15 δις συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα αποκρατικοποιήσεις.

Δεύτερη πρόταση

Η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να υιοθετηθεί υποστηρίζουν Γερμανοί και Ολλανδοί και πιθανότατα η πρόταση αυτή θα περάσει.
Με βάση την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί το rollover εξελισσόταν σε φιάσκο καθώς θα συγκεντρώνονταν μόνο 15 δις ευρώ όταν έως το 2014 θα λήξουν 96,8 δις ευρώ.
Στην εμπλοκή των ιδιωτών φαίνεται ότι υπάρχουν 3 κατευθύνσεις
Α) Το γαλλικό ρεύμα που ζητάει μέσω rollover να εμπλακούν οι ιδιώτες. Όμως μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε selective default σε επιλεκτική χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η ISDA η διεθνής επιτροπή swaps και παραγώγων που προσδιορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και διακανονίζει την πληρωμή των CDS
Β)Το Γερμανοολλανδικό ρεύμα που δεν αρνείται ακόμη και ένα haircut 30% το οποίο όμως θα υλοποιηθεί σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο. Το haircut αποτελεί από μόνο του πιστωτικό γεγονός.
Υπάρχει ωστόσο και Γερμανική πρόταση που αφορά το ελληνικό χρέος και στηρίζεται στην ανταλλαγή ομολόγων. Αυτή η λύση οδηγεί επίσης σε selective default.
Γ)Των θεσμικών αξιωματούχων της ευρωζώνης που ζητούν μεγαλύτερη επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων.
Και αυτή η λύση οδηγεί σε selective default.

Τρίτη πρόταση

Το EFSF το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να ενεργοποιηθεί ώστε να αγοράσει ελληνικό χρέος.
Μια τυχόν εμπλοκή του EFSF θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα γιατί ή θα αγοραστεί ελληνικό χρέος με discount 30% και 40% δηλαδή τα αρχικά 100 δις θα αγοραστούν με 70 ή 60 δις άρα κέρδος 30-40 δις ευρώ ή δεν θα υπάρχει συμμετοχή αυξημένη αλλά σίγουρα κάποιοι θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν ανεβάζοντας τις τιμές των ομολόγων με στόχο να πουλήσουν στην υψηλότερη δυνατή τιμή στο EFSF και αυτό θα μπορούσε να παρασύρει πτωτικά τα spreads και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η εμπλοκή των ιδιωτών

Θα ήταν λανθασμένη επιλογή να μην συμμετάσχουν οι ιδιώτες στην ελληνική κρίση χρέους.
Ωστόσο θα είναι rollover ή ανταλλαγή ομολόγων; Το haircut είναι λύση και μάλιστα αποδοτική αλλά ο φόβος του ρίσκου μάλλον την απομακρύνει για την ώρα. Στο τέλος θα υιοθετηθεί η λύση του haircut αλλά ίσως όχι ακόμη.
Η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο ενώ θα συμμετάσχουν και ιδιώτες. Η Ελλάδα βαθμολογικά θα χρεοκοπήσει σε selective default και θα δοθεί μάχη να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός.

Τι θα συμβεί στις αγορές

Το ΧΑ εξαρτάται από την σύνοδο κορυφής καθοριστικά.
Αν η Ελλάδα υποστηριχθεί από την Ευρώπη και με δεδομένο ότι την Παρασκευή τα stress tests θα τα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει από τις 18 Ιουλίου άνοδος.
Αν όμως η λύση δεν είναι λύση για την Ελλάδα και η σύνοδος κορυφής δεν είναι ευεργετική για την χώρα τότε το ΧΑ και οι τράπεζες θα κατακρημνιστούν.
Το πάνω για την αγορά δεν είναι μεγάλης κλίμακας ακόμη αλλά το κάτω θα είναι μεγάλο ίσως να σπάσει και τις 1000 μονάδες το χρηματιστήριο.
Τα spreads αναλογικά με την λύση ή θα βρεθούν πάνω από τις 1600 μονάδες και τα CDS στις 3000 μονάδες ή θα υποχωρήσουν στις 1100 μονάδες και τα CDS στις 2200 με 2000 μονάδες.


Τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland

Voting Non-dealers

BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

 

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+

Α+

Ελλάδα

2005

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3

B-

B- (Ελλάδα)

Υψηλού κινδύνου

Caa1 (Ελλάδα)

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC (Ελλάδα)

CCC

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca *Ελλάδα

CC

CC *Ελλάδα

 

 

C*Ελλάδα

C

Χρεοκοπία

C

D

D

*Πιθανές  νέες βαθμολογίες

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης