Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λάθος επιλογή οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία – Στα 72 δισεκ τα στεγαστικά δάνεια τα 16 με 17 δισ. αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή 145 χιλ κατοικίες – Κινδυνεύουν οι τράπεζες να εξελιχθούν σε διαχειριστές real estate – Παρέμβαση Κακλαμάνη

 Λάθος επιλογή οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία – Στα 72 δισεκ τα στεγαστικά δάνεια τα 16 με 17 δισ. αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή 145 χιλ κατοικίες – Κινδυνεύουν οι τράπεζες να εξελιχθούν σε διαχειριστές real estate – Παρέμβαση Κακλαμάνη
Η πρόταση – και όχι ακόμη απόφαση – να τίθενται σε διαδικασία πλειστηριασμών και η πρώτη κατοικία από τις αρχές του 2014 είναι αντικειμενικά λανθασμένη.
Αν και παρουσιάστηκαν προθέσεις περισσότερο για να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις καθώς και σχέδια εξαιρέσεων και προστασίας των δανειοληπτών με συγκεκριμένα κριτήρια οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία είναι λάθος.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές με προεξάρχουσα του Ν Κακλαμάνη της ΝΔ ο οποίος δήλωσε ότι άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα περάσει από την Βουλή.

Ο βασικός λόγος είναι ο εξής.
Ο έλληνας αντιμετωπίζει σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες όχι γιατί απέτυχε το προσωπικό business plan αλλά γιατί απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς το εθνικό business plan δηλαδή ο εθνικός οικονομικός σχεδιασμός.
Επειδή ο εθνικός οικονομικός σχεδιασμός μπορεί να επηρεάσει τον ατομικό και όχι το αντίθετο δεν μπορεί το ελληνικό κράτος επειδή χρεοκόπησε να χρησιμοποιεί μεθόδους τιμωρίας στην κοινωνία.
Ο πλειστηριασμός είναι κοινωνική τιμωρία είναι ο λάθος δρόμος που συνήθως ακολουθούν οι αποτυχημένοι.
Πέραν από την πολιτική προσέγγιση υπάρχει και η επιχειρηματική και τραπεζική.
Ας δούμε ορισμένα νούμερα.
Στην Ελλάδα τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 72 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά περίπου τα 17-18 δισεκ. ευρώ αντιμετωπίζουν μικρά ή πολύ μεγάλα προβλήματα.
Αυτά τα 17 με 18 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούν σε 145 χιλιάδες κατοικίες που έχουν αντικειμενικό πρόβλημα διαχείρισης.
Να αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε διαχειριστές real estate ή ας αναλογιστούμε να βρεθούν οι τράπεζες να διαχειρίζονται 145 χιλιάδες ακίνητα και εν συνεχεία μέσω πλειστηριασμών να προσπαθήσουν να τα πουλήσουν.
Η αποτυχία θα είναι μονόδρομος γιατί οι τιμές θα πέσουν και το κυριότερο όλων δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας.
Άρα οι τράπεζες θα εγκλωβιστούν θα παγιδευτούν με χρέη και τα collaterals που θα διαθέτουν  δηλαδή τα ακίνητα δεν θα έχουν αξία γιατί δεν απλά δεν θα μπορούν να τα πωλήσουν.

Οι τράπεζες στο παρελθόν έβγαζαν σε πλειστηριασμούς 2500 ακίνητα ετησίως, ο αριθμός αυτός είναι λογικότατος όπως λογικότατη πρέπει να θεωρείται από την κοινωνία δήμευση περιουσίας οφειλετών στο κράτος που αντικειμενικά παρανόμησαν όχι γιατί δεν τους πλήρωσε το κράτος και έτσι δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ισχύει από το 2008 και κάθε χρόνο ανανεώνεται.
Αυτό θα πρέπει να συμβεί και το 2014 να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

(Πρώτη ενημέρωση:08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης