Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπαράζ απεργιών στην Εθνική για το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) - Απεργία στις 13/10

Μπαράζ απεργιών στην Εθνική για το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) - Απεργία στις 13/10
Η όξυνση της αντιπαράθεσης διοίκησης-σωματείων, η άκαρπη συνάντηση με Μυλωνά, ο κλοιός ΤΧΣ και SSM, τα ασφαλιστικά μέτρα και το μετέωρο ερώτημα
Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής με τη διοίκηση της Τράπεζας με επίκεντρο την εξαγγελία της Τράπεζας για διακοπή της χρηματοδότησης του ελλείμματος Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία καταβολής των επικουρήσεων.
Μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής των εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μυλωνά οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην προκήρυξη πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας για την ερχόμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου.
Παράλληλα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με απεργίες ανά Νομό και συγκεντρώσεις στην έδρα του κάθε Νομού. 
Συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί απεργία και συγκέντρωση στο Νομό  Λάρισας και στις 20 του μηνός στον Νομό Αχαίας. Παράλληλα την ερχόμενη Παρασκευή στην πανελλαδική απεργία δεν θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για την διεκπεραίωση οποιασδήποτε συναλλαγής παρά μόνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μυλωνάς κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να συμφωνήσουν στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ και την μεταφορά της Επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ και ανέφερε ότι στη συνέχεια θα συζητήσουν τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για παροχή πρόσθετης σύνταξης.
Η αντίδραση που εισέπραξε ήταν εκρηκτική και μάλιστα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος για άλλη συνάντηση  αν η πρόταση της τράπεζας είναι αυτή.
Ωστόσο την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός ΤΧΣ αλλά και τους SSM για τη δαπάνη της τάξεως των 111 εκατ. ευρώ που αναλογεί στην Τράπεζα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΕΠΕΤΕ.
Η διοίκηση της τράπεζας δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρή πίεση να λύσει το θέμα και να μειώσει τη δαπάνη. Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι ο Λογαριασμός είναι καθορισμένων παροχών και κατά συνέπεια η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να τον χρηματοδοτεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 10.000 εργαζόμενους στην τράπεζα σήμερα δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ είναι περίπου οι 5.000 καθώς μετά το 2005 όσοι προσλήφθηκαν ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ.
Ωστόσο και οι 10.000 μαζί με τους συνταξιούχους που είναι 16.000 αν καταργηθεί ο ΛΕΠΕΤΕ θα υποστούν πλήγμα στο σκέλος των παροχών Υγείας καθώς το ΤΥΠΕΤ (Το ταμείο Υγείας της Εθνικής) θα χάσει περί τα 6 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις που γίνονται στις επικουρήσεις που καταβάλει ο ΛΕΠΕΤΕ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με την όξυνση του κλίματος διαφαίνεται αδιέξοδο το οποίο θα λυθεί δια της δικαστικής οδού.
Ήδη αναμένεται να υποβληθεί σωρεία αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων κατά της τράπεζας μέσω των οποίων θα ζητείται και προσωρινή διαταγή ώστε να υποχρεωθεί η Τράπεζα να χρηματοδοτεί το Λογαριασμό.
Εφ όσον αυτό γίνει εφικτό δίνεται επιπλέον χρόνος μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου αλλά προς το παρόν οι εργαζόμενοι είναι ανένδοτοι.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επισήμως νίπτει τας χείρας της και αναφέρει ότι εφ όσον υπάρξει συμφωνία για μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου είναι έτοιμη να νομοθετήσει.
Ωστόσο ουδείς παίρνει θέση επί του νομικού ζητήματος αν ο ΛΕΠΕΤΕ είναι η όχι λογαριασμός καθορισμένων παροχών.
Η Εθνική πάντως εσχάτως χαρακτηρίζει το λογαριασμό Επικουρικό οργανισμό και φαίνεται να επιδιώκει να κάνει χρήση νόμου του 1979 όπου προβλέπεται η υποχρεωτική μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ των συντάξεων ταμείων που βρίσκονται υπό οικονομική δυσπραγία. Όμως η οικονομική δυσπραγία προκύπτει αν η Εθνική Τράπεζα δεν καταβάλλει την χρηματοδότηση με το ερώτημα αν υποχρεούται να παραμένει μετέωρο.
Η αντιπαράθεση για το ΛΕΠΕΤΕ πάντως λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις μετά την επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας κα Χαρά Καφαντάρη.
Η ερώτηση αναμένεται να απαντηθεί αύριο από την Υπουργό Εργασίας όπου θα διαφανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Επίσης σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των σωματείων και συνταξιούχων της ΕΤΕ με την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη

Προς την κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ)
Αθήνα, 9.10.2017
Ο λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) συστήθηκε υπό τη νομική μορφή “Ειδικού Λογ/μού” για τις ανάγκες Επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ, ως συμφωνία μεταξύ του συλλόγου εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ) και της Διοίκησης της ΕΤΕ το 1949. Πόροι του ΛΕΠΕΤΕ είναι οι εισφορές των εργαζομένων (3,5%) και της ΕΤΕ (9%), διοικείται δε, από 8μελή διαχειριστική επιτροπή.
Ασφαλισμένοι στο ΛΕΠΕΤΕ σήμερα είναι περί τους 4.900, ενώ οι συνταξιούχοι είναι περί τους 16.500. Συντριπτικό πλήγμα για την πορεία του λογ/μού αποτελεί ο νόμος 3371/2005, όπου προβλέπεται οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην ΕΤΕ από 1.1.2005 και μετά να ασφαλίζονται στο Επικουρικό του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Με την εν λόγω ρύθμιση ο ΛΕΠΕΤΕ καθίσταται “κλειστό σχήμα”, διότι δεν υπάρχουν πλέον εισφορές νέων ασφαλισμένων.
Επιβαρυντικό στοιχείο για τα οικονομικά του ΛΕΠΕΤΕ απετέλεσαν και τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσιών από το 1999. Δεν έχουν καταβληθεί από την Τράπεζα στον ΛΕΠΕΤΕ τα αναλογούντα ποσά που προβλέπονται από το νόμο 3371/2005 (άρθρο 69).Επίσης η υποκατάσταση των κανονικών αμοιβών με αμοιβές σε μορφή bonus, που δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, στερούν τον ΛΕΠΕΤΕ από πόρους.
Πρόσφατα η Διοίκηση της ΕΤΕ με δύο επιστολές του Διευθύνοντος Συμβούλου (28.7.17 και 28.9.17) προς τους συλλόγους εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΕΤΕ και τη Διαχειριστική Επιτροπή, δηλώνει ότι η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές παροχές μετά τον Οκτώβρη του 2017.Μάλιστα κύριο επιχείρημα της Διοίκησης είναι ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της ΕΤΕ. Εδώ σημειώνουμε ότι η ΕΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσεις σε αθρόες προσλήψεις “συμβούλων”, ”χρυσά” συμβόλαια με ειδικούς και εταιρίες, outsourcing εργασίες κλπ, που επιβαρύνουν τα έξοδα της Τράπεζας. Κίνδυνος όμως για την ΕΤΕ είναι οι επικουρικές παροχές, που αποτελούν και συμβατική της υποχρέωση, στους συνταξιούχους.
Στην προσπάθειά της η Διοίκηση της ΕΤΕ να απεμπολήσει την οικονομική διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ εμπλέκει και την Κυβέρνηση στην επίλυση της διμερούς αυτής διαφοράς. Προτείνει την υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ (ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών), ουσιαστικά δηλ. δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.
Δεδομένου ότι:
Το εν λόγω “τελεσίγραφο” της Διοίκησης προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της Τράπεζας, οι οποίοι προχώρησαν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις .
Οι οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης από την πλευρά της ΕΤΕ θα έχει και επιπτώσεις στην επιχείρηση, λόγω του ότι οι συνταξιούχοι θα αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν και στα δάνεια τους (στεγαστικά κλπ) με δημιουργία μιας νέας “γενιάς” κόκκινων δανείων
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
.- Θα επιτρέψει η Κυβέρνηση την απαλλαγή της ΕΤΕ από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και συνταξιούχους?
Η ερωτώσα βουλευτής
Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης