Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ώρα που οι περιφερειακές αγορές καταγράφουν μεγάλες εισροές η Ελλάδα χάνει ξανά το τρένο και το μήνυμα του Grek ETF

Την ώρα που οι περιφερειακές αγορές καταγράφουν μεγάλες εισροές η Ελλάδα χάνει ξανά το τρένο και το μήνυμα του Grek ETF
Η άποψη λίγων – την οποία σε μεγάλο βαθμό αποδεχόμαστε είναι – ότι θα προκύψουν ζημίες που θα οδηγήσουν κάποιες, όχι όλες, αλλά κάποιες τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Το road show στο Λονδίνο του ελληνικού χρηματιστήριου ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
Μεγάλη η συμμετοχή πάνω από 130 διεθνής funds και θεσμικοί επενδυτές.
Το συμπέρασμα, ναι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά το ζήτημα των τραπεζών προβληματίζει, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα πορίσματα έχουν βαρύτητα ή επίδραση σε ισολογισμούς;
Το μήνυμα από το road show στο Λονδίνο ήταν ότι για μια ακόμη φορά την ώρα που οι άλλες αγορές υπεραποδίδουν, το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω αβεβαιότητας για τις τράπεζες και της 3ης αξιολόγησης βρίσκεται ξανά σε ομηρία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όταν οι άλλοι βρίσκονται στο τρένο των αποδόσεων, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά χάνει την ευκαιρία της επιβίβασης.
Στελέχη μεγάλη οίκων που βρέθηκαν στο road show τόνιζαν ότι το opportunity risk στην Ελλάδα είναι δυσανάλογο και έτσι εξηγείται γιατί αμερικανικά funds αποχωρούν από την Ελλάδα για να επενδύσουν σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Η ελληνική αγορά δίνει μάχη με τον χρόνο και για μια ακόμη φορά χάνει την μάχη με τον χρόνο.
Η περίπτωση του GREK ETF είναι πολύ χαρακτηριστική καθώς δείχνει πως συμπεριφέρονται οι αμερικανοί επενδυτές.
Έως και τα τέλη Αυγούστου του 2017 το GREK ETF στο NYSE στις ΗΠΑ σημείωνε συνεχή άνοδο με αυξημένες συναλλαγές.
Από τις 28 Αυγούστου καταγράφει πτώση γιατί αμερικανικά funds αποχωρούν πιέζοντας και τις μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι το GREK ETF ήταν τον Μάρτιο του 2014 στα 25 δολάρια για να υποχωρήσει αρχές 2016 στα 5,86 δολάρια φθάνοντας σήμερα στα 9,73 δολάρια.
Με εξαίρεση την 21η Σεπτεμβρίου 2017 όπου ανέκαμψε συνολικά το GREK ETF που είναι συνδεδεμένο με το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρούσε κυρίως γιατί αμερικανικά funds θεωρούν ότι δεν μπορεί να χάσουν την ευκαιρία…σε άλλες αγορές να γίνεται πάρτι και περιμένουν την Ελλάδα πότε να ανακάμψει.
Το GREK ETF αποτελεί ένα πολύ καλό επενδυτικό εργαλείο που δείχνει πως συμπεριφέρεται το ελληνικό χρηματιστήριο στην Νέα Υόρκη και πως οι εκεί επενδυτές άλλοτε μέσω μηχανισμών αντιστάθμισης και άλλοτε μέσω σποτ επενδύσεων δείχνουν τις διαθέσεις των αμερικανικών funds.
Οι έλληνες τραπεζίτες ανέφεραν στο road show στο Λονδίνο ότι δεν ανησυχούν και δεν βλέπουν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν στους ξένους επενδυτές.
Ωστόσο τα διεθνή funds επειδή αναγνωρίζουν ότι η απόφαση είναι πολιτική, τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικοί.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αβεβαιότητα να κρατηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και πέραν της 18ης Οκτωβρίου οπότε και θα έρθουν στην Ελλάδα επίσημα οι θεσμοί.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχων από την ΕΚΤ και τον SSM, σε αυτή την φάση Alpha bank και Εθνική και τον Νοέμβριο Πειραιώς και Eurobank με την διαδικασία της ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR.
Υπάρχει και το ζήτημα των IFRs 9 με δυνατότητα απόσβεσης στην 5ετία και βεβαίως τα stress tests του Ιουλίου 2018.
Η άποψη λίγων – την οποία σε μεγάλο βαθμό αποδεχόμαστε είναι – ότι θα προκύψουν ζημίες που θα οδηγήσουν κάποιες, όχι όλες, αλλά κάποιες τράπεζες σε νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.

  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης