Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα stress tests για τις 122 ευρωπαικές τράπεζες θα διενεργηθούν κανονικά από EBA - SSM - Δεν θα εξαιρεθούν 73 τράπεζες

tags :
Τα stress tests για τις 122 ευρωπαικές τράπεζες θα διενεργηθούν κανονικά από EBA - SSM - Δεν θα εξαιρεθούν 73 τράπεζες
Τα stress tests πρέπει να γίνουν κανονικά ώστε να μην υπάρχουν σκιές για την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κινδύνους και για να μην υπάρχουν σκιές για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες που φέρουν τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαική Ένωση δηλαδή την ΕΚΤ, την EBA και τον SSM να εξετάζουν όχι γενικευμένα stress tests στις τράπεζες δηλαδή στις 122 μεγαλύτερες αλλά μόνο για τις 49 μεγαλύτερες τράπεζες που εποπτεύονται από την EBA από την Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή.
Με βάση τον σχεδιασμό θα ελεγχθούν 122 τράπεζες εκ των οποίων οι 49 μεγαλύτερες από την EBA και 73 τράπεζες από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες που θέλουν τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, υπό τον φόβο ότι στην Ιταλία, την Ισπανία και λιγότερο στην Ελλάδα μπορεί να ανακύψουν προβλήματα με τα stress tests να εξαιρεθούν 73 τράπεζες και να συμπεριληφθούν μόνο οι 49 μεγαλύτερες.
Προφανώς και εάν ετίθετο θέμα εξαιρέσεων δεν θα μπορούσαν να είναι μόνο για 1 ή 2 χώρες αλλά για όλες.
Ωστόσο αρμόδια πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι υπάρχει σχεδιασμός για 122 τράπεζες όπου θα ελεγχθούν μέσω των stress tests.
Ειδικά στην Ελλάδα θα ήταν λάθος η εξαίρεση καθώς η τελευταία φορά που ελέγχθησαν οι τράπεζες ήταν το 2015 και θα ελεγχθούν ξανά το 2018 μετά από 3 χρόνια.
Προφανώς εάν εξαιρούνταν οι τράπεζες από τα stress tests βραχυπρόθεσμα οι αγορές μπορεί να αντιδρούσαν θετικά.
Όμως από πότε η αδιαφάνεια αποτελεί εργαλείο για τις αγορές;
Τα stress tests πρέπει να γίνουν κανονικά ώστε να μην υπάρχουν σκιές για την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κινδύνους και για να μην υπάρχουν σκιές για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τι είχε ανακοινώσει πρόσφατα η EBA για τα stress tests

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες - Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank - θα συμμετέχουν στα stress tests του 2018, με βάση τα όσα δημοσιοποίησε στις 7 Ιουνίου 2017 η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA), η οποία επισημαίνει πως η άσκηση θα καλύψει το 70% του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. και θα αξιολογήσει την ικανότητα των τραπεζών να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες κεφαλαίου εποπτείας κατά τη διάρκεια ενός δυσμενούς οικονομικού σοκ.
Τα stress tests θα πραγματοποιηθούν με τον εξής τρόπο.
Η EBA θα πραγματοποιήσει stress tests για τις 49 μεγαλύτερες ευρωπαικές τράπεζες ενώ για τις υπόλοιπες 73 τα stress tests θα τα υλοποιήσει ο SSM και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι 4 ελληνικές τράπεζες.
Άρα έχουμε δύο φορείς που θα υλοποιήσουν τα stress tests η ΕΒΑ για τις 49 μεγαλύτερες και ο SSM για όλες τις υπόλοιπες 73 συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Η μεθοδολογία καλύπτει όλες τις σχετικές περιοχές κινδύνου και, για πρώτη φορά, θα ενσωματώσει τα λογιστικά πρότυπα του IFRS 9, ενώ τα stress tests - τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο 2018 - θα διεξαχθεί σε δείγμα 49, εκ των οποίων 35 εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας (SSM).
Για το σκοπό αυτό δεν ορίζεται καμιά ενιαία κεφαλαιακή απαίτηση, καθώς οι τράπεζες θα αξιολογούνται με βάση τους σχετικούς συντελεστές εποπτικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ενός στατικού ισολογισμού και τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν συνεισφορά στο SREP, σύμφωνα με το οποίο λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τους κατάλληλους κεφαλαιουχικούς πόρους και τα σχέδια κεφαλαιακής επάρκειας.
Για τις τράπεζες που αρχίζουν να υποβάλλουν αναφορές σύμφωνα με το IFRS 9 το 2018, η ανάλυση δυσμενών σεναρίων το 2018 σε ολόκληρη την Ε.Ε. λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της εφαρμογής του IFRS 9  από την 1η Ιανουαρίου 2018, τόσο ως προς το σημείο εκκίνησης όσο και ως προς τις προβλέψεις.
Όπως αναφέρει η Αρχή, ο στόχος της ανάλυσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. είναι να παράσχει στις εποπτικές αρχές, τις τράπεζες και τους λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά, ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος της σε «κραδασμούς» και την αμφισβήτηση της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών.
Η ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε. θα αξιολογηθεί βάσει ενός μακροοικονομικού στοιχείου αναφοράς και ενός αρνητικού σεναρίου που θα βασίζεται στα στοιχεία του έτους 2017, και θα εφαρμόζεται για μια περίοδο τριών ετών.
Όπως και το 2016, η ανάλυση ακραίων καταστάσεων στο 2018 σε ολόκληρη την Ε.Ε. επικεντρώνεται κυρίως στην εκτίμηση των επιπτώσεων στη φερεγγυότητα των τραπεζών.
Οι τράπεζες καλούνται να εξετάσουν με προσοχή μια κοινή σειρά κινδύνων (πιστωτικός κίνδυνος - συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων - κίνδυνος αγοράς και πιστωτικός κίνδυνος αντισυμβαλλομένου, λειτουργικός κίνδυνος).
Επιπλέον, ζητείται από τις τράπεζες να προβάλλουν την επίδραση των σεναρίων στα καθαρά έσοδα από τόκους και να αναφέρουν τα επιτόκια και τα κεφάλαια που δεν καλύπτονται από άλλους τύπους κινδύνων.
Το παρόν σχέδιο μεθοδολογίας μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχιση της προσέγγισης του 2016, με τις προσαρμογές που εντοπίστηκαν μετά την εφαρμογή του IFRS 9 και τα διδάγματα από τα stress tests του 2016.
Τα stress tests του 2018 θα διεξαχθούν σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας - SSM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τράπεζες που θα εξεταστούν από την EBA:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης