Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για να δανείσει με 3 δισ. το ΔΝΤ ο ESM θα πρέπει να αποτιμήσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος αρχές Μαΐου

tags :
Για να δανείσει με 3 δισ. το ΔΝΤ ο ESM θα πρέπει να αποτιμήσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος αρχές Μαΐου
Απαιτείται να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στην αποτίμηση και ο ESM να αποτιμήσει τα μέτρα αυτά και πάνω σε αυτές τις παραδοχές το ΔΝΤ να αξιολογήσει εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
Ως πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του bankingnews μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ που σαφώς ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποφασιστούν και συμφωνηθούν εκ των προτέρων οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Δεν θα επαρκούσε μια πολιτική δέσμευση αλλά ξεκάθαρα και πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ μίλησε στο bankingnews και τόνισε τα εξής.
«Είναι προφανές ότι μια πολιτική δέσμευση στο Eurogroup στις 22 Μαΐου ότι το 2018 τα ευρωπαϊκά κράτη θα αξιολογήσουν την βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι επαρκής.
Για να μπορέσει το ΔΝΤ να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο θέμα συμμετοχής εκ νέου με δάνειο 2 ή 3 δισεκ. όχι 5 ή 6 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί θα πρέπει να έχει προηγηθεί θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Ήδη το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Έγκαιρα το ΔΝΤ είχε θέσει δύο παραμέτρους

-Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για τις αποπληρωμές χρέους και άλλων υποχρεώσεων
-Πακέτο μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συγκεκριμενοποίηση τους και αποτίμηση τους για την επίδραση στο χρέος

Στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου είναι βέβαιο ότι το Ταμείο θα ζητήσει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όμως επειδή είναι πιθανό μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να μην επαρκούν να ζητηθεί να συμπεριληφθούν και ορισμένα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να υπάρξει δηλαδή ένα ευρύ φάσμα μέτρων.
Ούτως ή άλλως όλοι έχουν συμφωνήσει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμοστούν το 2017 αλλά το Καλοκαίρι του 2018.
Ούτε η Γερμανία, ούτε άλλες χώρες θα έχουν πολιτικό πρόβλημα να εξεταστεί και αναλυθεί από τον ESM αυτό το φάσμα μέτρων, να αποτιμηθεί και εν συνεχεία τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ να στρεσάρουν αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων βιωσιμότητας DSA που θα δημοσιευθούν.
Πρακτικά ποιο είναι το ζητούμενο;
Μόνο μια πολιτική δέσμευση για το χρέος δεν φθάνει.
Απαιτείται να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στην αποτίμηση και ο ESM να αποτιμήσει τα μέτρα αυτά και πάνω σε αυτές τις παραδοχές το ΔΝΤ να αξιολογήσει εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
Το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα αποτιμήσουν αριθμούς όχι θεωρητικές πολιτικές δεσμεύσεις»
Με βάση αυτές τις παραδοχές μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου κάποια στιγμή αρχές Μαΐου θα πρέπει ο ESM να παρουσιάσει την γκάμα των παρεμβάσεων – μέτρων που θα αποτελέσουν την φόρμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί πάντως ότι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνονται…

Μέτρα για το χρέος – Νέα επιμήκυνση πάνω από 10 χρόνια και μηχανισμός παρέμβασης στα επιτόκια

Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος εκπονεί ο ESM καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ήδη επεξεργάζεται σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που όμως θα εφαρμοστούν από το 2018.
Ο ESM ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την Γερμανία και τον ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble έχει αποκλείσει
1)Το πάγωμα της καταβολής των τόκων και της κεφαλαιοποίησης τους σε επόμενη φάση.
Είναι αληθές ότι το μέτρο αυτό είναι όντως σοβαρός μηχανισμός αναδιάρθρωσης αλλά ως σχέδιο έχει αποκλειστεί.
2)Έχει αποκλειστεί και το σχέδιο να κλειδώσει το επιτόκιο που κατά βάση είναι κυμαινόμενα στο 1,4% κατά μέσο όρο στο 2% όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια
3)Έχει αποκλειστεί προφανώς και το ονομαστικό κούρεμα – haircut στο ελληνικό χρέος.

Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο ESM για την Ελλάδα;
Α)Εξετάζεται η νέα επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 10 χρόνια ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η επιμήκυνση θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 10 και 18 χρόνια.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπου υπήρξε επιμήκυνση ήταν για διάστημα 3,5 ετών ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει από την Γερμανία άπαξ και δεν θα υλοποιηθεί το μέτρο του παγώματος των τόκων να επιμηκυνθούν περισσότερα τα δάνεια στήριξης περί τα 250 δισεκ.
Η Γερμανία έχει προτείνει 5 χρόνια.
Άλλοι ευρωπαίοι έως 10 χρόνια
Το ΔΝΤ θα ζητήσει επιμήκυνση πάνω από 10 χρόνια.
Μια επιμήκυνση έως 10 χρόνια σημαίνει ότι η διάρκεια των δανείων από 32,5 χρόνια θα παραταθεί στα 42,5 χρόνια.
Εάν η επιμήκυνση είναι 18 χρόνια θα φθάσει τα 50 χρόνια.
Πάντως πιθανό σενάριο είναι έως 10 χρόνια επιμήκυνση των δανείων.

Β)Η Γερμανία ήδη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχει αποκλείσει το πάγωμα των επιτοκίων π.χ. στο 2%
Η νέα πρόταση που εξετάζεται είναι ότι όσα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν απομείνει π.χ. κινείται το επιτόκιο στο 1,4% περίπου εάν μετά από χρόνια ξεκινήσει μια σημαντική αύξηση του να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης με στόχο να μην επιδεινώσει την DSA την έκθεση βιωσιμότητας.
Π.χ. εάν τα επιτόκια φθάσουν στο 4% το ελληνικό χρέος και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν θα είναι βιώσιμο.
Εάν π.χ. τα επιτόκια ξεπεράσουν το 3% θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης στα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης