Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πίσω από την συμφωνία, το χρέος και το QE κρύβεται το άσχημο προσωπείο του 4ου μνημονίου που αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Πίσω από την συμφωνία, το χρέος και το QE κρύβεται το άσχημο προσωπείο του 4ου μνημονίου που αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί όμως υφίσταται θέμα 4ου μνημονίου; - Οι 5 λόγοι
Πίσω από την μεγάλη συμφωνία, πίσω από την ανακούφιση πολιτικών και επενδυτών ότι η αξιολόγηση κλείνει και έρχεται η συμφωνία, πίσω από τις ωραίες αναφορές περί ανάπτυξης και προοπτικών, πίσω από την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου στο χρηματιστήριο, πίσω από τις αναφορές ότι θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος….κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί και υπογράφει ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο.
Όλοι θα εστιαστούν στο αφορολόγητο εάν είναι 5500 ή 5800 ευρώ ή στις συντάξεις που όντως δέχονται μεγάλη μείωση.
Άλλοι θα αναλύσουν τις διαστάσεις του χρέους, το πώς θα έχει μετατραπεί σε βιώσιμο – εάν μετατραπεί – και βεβαίως κάποιοι θα εξυμνούν το QE την ποσοτική χαλάρωση που δεν έχει καμία επίδραση για τον μέσο πολίτη.
Άλλοι θα αναλύουν πως το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – εάν συμμετάσχει – και ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης.
Όμως πίσω από όλα αυτά κρύβεται το 4ο μνημόνιο το οποίο έχει ένα άσχημο προσωπείο – ούτε καν πρόσωπο -.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομίζοντας ότι μεταφέροντας τα βάρη στο 2019 και 2020 χρονιές όπου δεν θα βρίσκεται στην εξουσία… θα επιβαρύνει την ΝΔ και ότι θα διασωθεί πολιτικά με την λογική ότι ο λαός έχει κοντή μνήμη.
Όμως η κοινωνία ήδη κατανοεί ότι το 4ο μνημόνιο είναι γεγονός.

Γιατί όμως υφίσταται θέμα 4ου μνημονίου; - Οι 5 λόγοι

1)Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα για το 2019 και 2020 για να εφαρμοστούν από την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος αυστηρός μηχανισμός ελέγχου;
Έχει κανείς καμία αυταπάτη ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι το 4ο μνημόνιο;

2)Το ΔΝΤ για να δανείσει την Ελλάδα εκ νέου με 3-4 δισεκ. πέραν από μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους θα ζητήσει και ένα μηχανισμό για μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Ο μηχανισμός αυτός είναι το 4ο μνημόνιο.

3)Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειστές προσφέροντας μια λύση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα ζητήσει επίσης ένα μηχανισμό ασφαλείας από την Ελλάδα ότι θα τηρεί επί μακρόν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή;
Πιστεύει κανείς ότι οι δανειστές θα πουν το 2018 όπου θα δοθεί και η λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους ότι… Ελλάδα πάρε ένα δώρο ένα αντάλλαγμα επειδή εμείς οι ευρωπαίοι είμαστε τόσο καλοί;

4)Για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από το 2018 χρειάζεται είτε ένα μηχανισμό εγγυήσεων τύπου ποσοτικής χαλάρωσης και ΕΚΤ, είτε ένα μνημόνιο.
Το καλοκαίρι του 2018 θα έχει τελειώσει το QE η ποσοτική χαλάρωση και το ερώτημα είναι το εξής.
Πως θα βγει η Ελλάδα στις αγορές εάν δεν υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας;
Αυτό το δίχτυ προστασίας δεν θα είναι η ΕΚΤ αλλά ένα τέταρτο μνημόνιο.

5)Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειστές που θα έχουν επιμηκύνει τα ελληνικά δάνεια πάνω από το 2060 και το ΔΝΤ που θα έχει δανείσει ξανά την Ελλάδα 3-4 δισεκ. δεν θα ζητήσουν ένα μηχανισμό προστασίας έναντι του ρίσκου δανεισμού που έχουν αναλάβει;
Αυτός ο μηχανισμός είναι το τέταρτο μνημόνιο.

(Πρώτη ενημέρωση, Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, 01:54)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης