Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως μετατράπηκε η Ελλάδα σε επενδυτικό νεκροταφείο - Γιατί επικρατεί οργή στα ξένα funds – Τα pension funds αδιαφορούν

tags :
Πως μετατράπηκε η Ελλάδα σε επενδυτικό νεκροταφείο -  Γιατί επικρατεί οργή στα ξένα funds – Τα pension funds αδιαφορούν
Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον μόνο για ότι είναι προβληματικό και ειδικά τα προβληματικά δάνεια.
Μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τονίζει ότι δεν παίζει τις κουμπάρες και έτσι να δικαιολογεί ότι έχουν παρέλθει 14 μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων… που θα καταλήξουν εις βάρος της Ελλάδος ωστόσο στους επενδυτικούς κύκλους εκφράζεται οργή για την απαράδεκτη εικόνα της Ελλάδος.
Σε ότι road show έχει πραγματοποιηθεί το κλίμα είναι άκρως αρνητικό.
Π.χ. στο πρόσφατο road show της Morgan Stanley η Ελλάδα ήταν ξεχασμένη, στα αζήτητα.
Το σημαντικότερο όλων οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αδιαφορούν πλήρως για την Ελλάδα.
Δεν αναφερόμαστε στους εγκλωβισμένους ξένους επενδυτές λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου Paulson, Fairfax, Baupost, Capital κ.α. που είχαν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και στις τράπεζες αλλά στα pension fund.
Όταν επενδύουν ασφαλιστικά ταμεία σε μια χώρα αυτό σημαίνει ότι έχει χαμηλό country risk, περιθώρια κέρδους, χαμηλά CDS και γενικώς υγιές και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Να τονιστεί ότι το Norges bank investment management που ήταν ένα από τα μεγάλα pension fund του πλανήτη και επένδυε στην Ελλάδα έχει αποχωρήσει εδώ και πολύ καιρό.
Το 2007 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν πάνω από 80 σημαντικά ασφαλιστικά ταμεία ειδικά στα ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό στις μετοχές.
Σήμερα εν έτει 2017 πόσα pension fund δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ίσως 2 ή 3 και αυτά έχουν απομείνει με εξευτελιστικά ελάχιστες θέσεις.
Όμως και στους κύκλους των διεθνών τραπεζών η οργή, η απογοήτευση και η αμηχανία είναι διάχυτη.
Οι μόνοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σποραδικά είναι τα hedge funds τα οποία έχουν και βραχυπρόθεσμο και κερδοσκοπικό όχι μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα.
Εάν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση, τότε πάλι θα παρεισφρήσουν στην ελληνική αγορά hedge funds τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ένα κλίμα προσδοκίας λόγω τεχνικής ανόδου αλλά η βελτίωση δεν θα εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία αλλά σε κερδοσκοπικά στοιχεία που έχουν ημερομηνία λήξεως.
Η Ελλάδα στο παρελθόν αποτελούσε επενδυτικό προορισμό αλλά στην παρούσα φάση αποτελεί επενδυτικό νεκροταφείο…
Το διάστημα 2006 με 2007 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν συνολικά 1500 ξένοι εκ των οποίων πάνω από 100 ήταν από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς.
Εξαιρώντας τα εγκλωβισμένα funds στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών κάτω από 10 μεγάλοι ξένοι έχουν ακόμη παραμείνει στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον μόνο για ότι είναι προβληματικό και ειδικά τα προβληματικά δάνεια.
Αυτό που προσελκύει τους διεθνείς επενδυτές είναι τα προβληματικά δάνεια και όχι σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες…

(Πρώτη ενημέρωση 11:45, 6 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης