Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο…. οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests θα χρειαστούν 6 δισ. νέα κεφάλαια

Εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο…. οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests θα χρειαστούν 6 δισ. νέα κεφάλαια
Στο υποθετικό σενάριο που όλα εξελίσσονταν αρνητικά πόσα κεφάλαια θα χρειάζονταν οι ελληνικές τράπεζες;
Εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests του Ιουλίου του 2018 θα χρειαστούν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Στο βασικό σενάριο και με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ εάν στους επόμενους 16 μήνες καταφέρουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer 6 δισεκ. ευρώ πάλι μηδενίζουν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Πάντως το ΔΝΤ έχει προγνώσει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν 10 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος έχει αναφέρει ότι σε ένα δυσμενές σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Το ερώτημα είναι σε ένα αρνητικό σενάριο πόσα κεφάλαια θα χρειάζονταν οι ελληνικές τράπεζες;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι τα stress tests θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο του 2018 και θα ξεκινήσουν αρχές 2018.
Επίσης τα αποτελέσματα των stress tests του 2018 θα πραγματοποιηθούν με το μοντέλο 2016 όπου δεν υπήρχαν οι αναφορές ποιες βρίσκονται πάνω ή κάτω από τα κατώτερα όρια του core tier 1.
Τα stress tests εάν ξεκινήσουν αρχές 2018 ίσως να μην συμπεριλάβουν όλο το 2017 αλλά μόνο το 9μηνο του 2017.
Με αυτές τις βασικές παραδοχές και στο υποθετικό σενάριο που όλα εξελίσσονταν αρνητικά πόσα κεφάλαια θα χρειάζονταν οι ελληνικές τράπεζες;

Οι ιδιαιτερότητες των stress tests

Οι ιδιαιτερότητες των stress tests του Ιουλίου του 2018 είναι οι εξής
1)Θα υλοποιηθούν stress tests με πιο αυστηρά κριτήρια από ότι έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και λόγω της Βασιλείας 4.
2)Το 2017 θα είναι χρονιά ανακεφαλαιοποιήσεων στις Ιταλικές τράπεζες και ειδικά Monte Dei Paschi και Unicredit αλλά και η Deutsche bank με 8 δισεκ.
3)Για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests του 2018 θα στρεσαριστεί όχι μόνο ο ισολογισμός με τα γνώριμα προβλήματα π.χ. NPEs αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους ως προς το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 100% βέβαιο ότι οι μακροοικονομικοί όροι στο stress tests της Ελλάδος θα είναι πολύ πιο δυσμενείς.
4)Το 2018 θα συμπεριληφθούν όλες οι νέες αυστηρές οδηγίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
5)Θα αποτιμηθεί ο ρόλος του DTA και DTC στα κεφάλαια των τραπεζών με πιθανότερο σενάριο να υπάρξει ένας μέσος όρος.
Οι ελληνικές τράπεζες με 19,7 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία προφανώς και βρίσκονται στην δυσμενέστερη θέση.
6)Το 2018 θα πρέπει να αποπληρωθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε Eurobank και Attica bank εάν δεν αποπληρωθούν θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
7)Το 2018 θα πρέπει να έχει πλήρως αποσαφηνίσει η Πειραιώς τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρώσει τις μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες cocos.
8)Από το δεύτερο μισό του 2017 και σίγουρα αρχές του 2018 θα υπάρχει μια πολύ σαφής εικόνα εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο ή όχι – Βασικό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει 4ο μνημόνιο.
9)Οι επιδόσεις του 2017 για τις τράπεζες, αποτελέσματα, κεφάλαια, προβλέψεις θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί με τις επιδόσεις του 2017 θα διεξαχθούν τα stress tests του 2018.

Το ερώτημα είναι πως σε 16 μήνες μπορούν να βρεθούν 6 δισεκ.;

Εάν σε 16 μήνες από σήμερα (Μάρτιος 2017) οι ελληνικές τράπεζες βρουν 6 δισεκ. νέα κεφάλαια τότε ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια ακόμη και σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο.
Προφανώς και η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη αλλά
-Εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η πτώση αποδόσεων και η άνοδος των τιμών που θα επακολουθήσει θα δημιουργήσει ισχυρό κεφαλαιακό κέρδος από τα EFSF ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και μετατράπησαν πρόσφατα σε τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας.
-Από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ήδη η Εθνική από την UBB έχει εγγράψει ισχυρό κέρδος και επίκειται και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 550 εκατ ευρώ περίπου.
-Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των τραπεζών ως προς τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
- Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ένα ανεπίσημο μηχανισμό ασφαλείας που ονομάζεται προνομιούχες μετοχές η Eurobank 950 εκατ και ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos 2 δισεκ. η Πειραιώς.
Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε ένα πολύ κακό σενάριο για το ελληνικό banking.

Κεφάλαια τραπεζών με όρους T/BV και απαιτούμενο capital buffer στο δυσμενές σενάριο
Τράπεζες

TBV 2016

σε δισ ευρώ


Απαιτούμενο Capital buffer

Συνολικά κεφάλαια TBV

Πειραιώς

7,8

2

9,8

Εθνική

7,2

1,1

8,3

Eurobank

5,19

1,4

6,6

Alpha bank

8,36

1,5

9,86

Σύνολο

28,55

6

34,56

Δεν περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές και τα Cocos

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης