Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί αγωνιά η κυβέρνηση για το χρέος; - Γιατί ανησυχούν για την ποσοτική χαλάρωση; - Πιθανή η αρνητική έκπληξη

tags :
Γιατί αγωνιά η κυβέρνηση για το χρέος; - Γιατί ανησυχούν για την ποσοτική χαλάρωση; - Πιθανή η αρνητική έκπληξη
Ο Ιούλιος έγινε Σεπτέμβριος και τώρα….επόμενοι μήνες... για την ποσοτική χαλάρωση.
Στο ιστορικό Eurogroup όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο επίλυσης του ελληνικού χρέους με όρους βραχυπρόθεσμους 2016, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους 2018 η ελληνική κυβέρνηση είχε τονίσει «ότι η λύση για το χρέος που προωθείται καθιστά βιώσιμο το χρέος»
Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι η μόνη ουσιαστική λύση που θα εξεταστεί θα είναι το 2018 ενώ το 2016 θα υπάρξουν κάποιες λογιστικού τύπου ωραιοποιήσεις.
Το χρέος αυξάνεται στα 328 δισεκ. και ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση…βλέπει ότι οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε τις βραχυπρόθεσμες λύσεις για το χρέος (επιτόκιο, ο ESM να αγοράσει έως 14 δισεκ. από τα 20-21 δισεκ. του ΔΝΤ).
Οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ καθυστερούν ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως για την βιωσιμότητα του χρέους εάν δεν πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Η κυβέρνηση λοιπόν ανησυχεί σοβαρά γιατί βλέπει ότι οι ευρωπαίοι, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύση στο χρέος.
Οι αγορές και οι επενδυτές θεωρούν ότι οι χρονοτριβές για το χρέος και η ασαφής κατάσταση με το ΔΝΤ – θα παραμείνει στην Ελλάδα και με ποια μορφή – επιτείνουν την αβεβαιότητα και αποτελούν πηγή βαθύτατης ανησυχίας.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι αυτή η παρελκυστική πολιτική δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Και ενώ το χρέος αποτελεί παράγοντας σοβαρής αποσταθεροποίησης….η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν και στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Να θυμίσουμε ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο του 2016.
Εν συνεχεία αναθεωρήθηκε ο στόχος αυτός για τον Σεπτέμβριο του 2016.
Το bankingnews από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι είναι αδύνατο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα το 2016 σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα στις 28 Αυγούστου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες»
Ο Ιούλιος έγινε Σεπτέμβριος και τώρα….επόμενοι μήνες... για την ποσοτική χαλάρωση.

Το bankingnews πρόσφατα παρουσίασε μια ιδιαίτερη εκδοχή, τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Υπάρχει μια πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το γνωστό ως QE.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες «αν η ΕΚΤ έως στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 που θεωρείται πολύ κρίσιμη συνεδρίαση καθώς θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων ή τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όπως και το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να αποκλειστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων το 2016»
Υπάρχει μια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πότε θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ακραίο και αρνητικό ενδεχόμενο;
Να αποφασιστεί ότι η τελική λύση για το ελληνικό χρέος θα δοθεί το 2018, οπότε οι εκθέσεις βιωσιμότητας δεν μπορούν να καταλήξουν σε θετικό συμπέρασμα προκαταβολικά.
Σε αυτή την περίπτωση ούτε το 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κάποια στιγμή λήγει το πρόγραμμα.
Αν δεν ανανεωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η λύση για το χρέος της Ελλάδος έρθει το 2018 τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που τα ομόλογα της δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα το μέγιστο 3,2 δισεκ. συνολικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει όχι μόνο να έχει θετική έκθεση βιωσιμότητας αλλά και ενεργοποιημένη λύση.
Π.χ. αν ο ESM αγοράσει 14 από τα 21 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ καθίσταται το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Όχι σε καμία περίπτωση.
Το ελληνικό χρέος έχει αναρριχηθεί στα 328,34 δισεκ. καθώς αυξάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Αυτό όλοι το έχουν κατανοήσει.
Το ερώτημα είναι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδος από το ΔΝΤ θα είναι θετική;
Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της ΕΚΤ θα είναι θετική;
Με βάση το σχέδιο που έχει αποφασίσει το τελευταίο Eurogroup ελληνικού ενδιαφέροντος η λύση θα είχε 3 στάδια
Βραχυπρόθεσμα (επιτόκια και ΔΝΤ - ΕSM)
Μεσοπρόθεσμα
Μακροπρόθεσμα το 2018 όπου θα εξεταστεί η τελική λύση.
Πρακτικά η λύση για το ελληνικό χρέος θα έρθει το 2018 οπότε σε ένα τέτοιο σενάριο για ποια έκθεση βιωσιμότητας μιλάμε όταν υπάρχει χάσμα προσέγγισης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ;
Π.χ. το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του 3,5% ως ορίου στο πρωτογενές πλεόνασμα σενάριο που δεν συζητάει η ΕΕ.
Ως προς την ουσία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πρακτικά το όφελος της Ελλάδος με έως 3,2 δισεκ. είναι σχεδόν μηδενικό.
Ο μόνος αντίκτυπος των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα ήταν στα επιτόκια των ομολόγων τα οποία μειώνονταν περαιτέρω π.χ. το 10ετές από 8% στο 5% και το πρώην 3ετές σημερινό ετήσιο από 6,75% στο 4%-3,6%.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της ΕΚΤ

08/09/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
08/09/2016 Συνέντευξη τύπου
21/09/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
22/09/2016 Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην Frankfurt
05/10/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
20/10/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
20/10/2016 Συνέντευξη τύπου
02/11/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
16/11/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
08/12/2016 Για θέματα νομισματικής πολιτικής
08/12/2016 Συνέντευξη τύπου
14/12/2016 Για θέματα μη νομισματικής πολιτικής
15/12/2016 Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην Frankfurt

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης