Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα χειρότερα έπονται – Αποσύνθεση λόγω μέτρων μνημονίου και προσφυγικού - Κερδοσκοπία και όχι αισιοδοξία στην αγορά

Τα χειρότερα έπονται – Αποσύνθεση λόγω μέτρων μνημονίου και προσφυγικού - Κερδοσκοπία και όχι αισιοδοξία στην αγορά
Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί.
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία έχει καλλιεργήσει σκόπιμα την εσφαλμένη εντύπωση ότι μετά την αξιολόγηση η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί με προοπτική την ανάκαμψη.
Μάλιστα ήδη κάποιοι ψελλίζουν ότι αρχίζει να εξυφαίνεται το αριστερό success story, ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους ενώ η ΕΚΤ με τις αποφάσεις που θα λάβει θα τονώσει το τραπεζικό σύστημα.
Πάνω σε αυτή την λογική πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.
Όμως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα ή θα αποδειχθεί ότι τα χειρότερα έπονται;

Οικονομία zombie

Ο ΣΕΒ και όχι μόνο προειδοποιούν ότι τα νέα μέτρα φορολογικής καταστροφής που υιοθετηθεί η αριστερή κυβέρνηση θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο την προβληματική ελληνική οικονομία.
Αν δει κανείς τους λόγους που ώθησαν τον ανοδικό κύκλο που κράτησε 10 χρόνια περίπου στην Ελλάδα 2000 με 2009 θα διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά βάση στηρίχθηκε στην πιστωτική επέκταση.
Μεταξύ 2000 και 2009 χορηγήθηκαν περίπου 190 δισεκ. δάνεια που αντιστοιχούν στο 85% του συνόλου (σήμερα) μαζί με τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.
Αυτά τα 190 δισεκ. μαζί με τις δημόσιες επενδύσεις, την αυξημένη κατανάλωση και την επιθετική αποταμίευση λόγω του αυξημένου παραγόμενου πλούτου  ή πλούτου που αποκτήθηκε από την μετατροπή των δανείων σε καταθέσεις, σε συνδυασμό με την εισροή εφοπλιστικών κεφαλαίων περίπου 35 δισεκ. μεταξύ 2007 με 2009 ώθησαν την εθνική οικονομία.
Ήταν η περίοδος όπου ο έλληνας γενικώς αισθανόταν ότι περνάει καλά, πληρωνόταν αξιοπρεπώς και είχε την ικανότητα αποταμίευσης.
Αν δει κανείς τι έχει συμβεί σε οικονομίες που από βίαιες κρίσεις βρέθηκαν σε βίαιη ανάκαμψη π.χ. Ιρλανδία που καταγράφει ρυθμό ανάκαμψης +6,5% διαπιστώνει πόσο απέχουν η ελληνική από την ιρλανδική οικονομία.
Στην Ελλάδα του 2016 τι έχουμε;
Πιστωτική επέκταση αρνητική και θα παραμείνει αρνητική καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν – όχι δεν θέλουν – δεν μπορούν να δανείσουν.
Οι τράπεζες έχουν 120,5 δισεκ. καταθέσεις και 225 δισεκ. δάνεια μαζί με αυτά του δημοσίου τομέα.
Αυτό σημαίνει χάσμα ρευστότητας 105 δισεκ.
Αυτά τα 105 δισεκ. τα χορηγεί η ΕΚΤ και η ΤτΕ μέσω του ευρωσυστήματος.
Ακόμη και αν το ELA μηδενίσει από 70 δισεκ. σήμερα να γίνει μηδέν οι τράπεζες πάλι θα έχουν πολύ μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ.
Ακόμη και αν αρχίζουν να βγαίνουν στις αγορές οι τράπεζες σε βάθος 8 μηνών μέσω καλυμμένων ομολόγων, ακόμη και αν αυξηθούν τα διατραπεζικά repos ακόμη και αν η ρευστότητα αυξηθεί το χάσμα θα παραμείνει χάσμα.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ταυτόχρονα έχουν να διαχειριστούν και 112 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Η καλλιεργηθείσα άποψη ότι με το waiver, με την ποσοτική χαλάρωση και με την μείωση των haircut στα collaterals θα βελτιωθεί η ρευστότητα είναι μύθος, είναι ουτοπία.
Σε πρόσφατη ανάλυση μας έχουμε καταδείξει ότι το όφελος σε επίπεδο ρευστότητας δεν υπερβαίνει τα 16 δισεκ. ευρώ.
Με τέτοιο χάσμα ρευστότητας 105 δισεκ. θα μειωθεί με όλες τις παρεμβάσεις στα 70 ή 60 δισ. αλλά πάλι θα υπάρχει χάσμα ρευστότητας 70 με 60 δισεκ.
Οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες σε σπιράλ και δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία.
Δεν είναι ότι δεν θέλουν, αντιθέτως όλες οι τράπεζες θέλουν να στηρίξουν, το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να στηρίξουν.

Ο μύθος της εικονικής πραγματικότητας

Αν δει κανείς την στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο στο προσφυγικό και μετά την αξιολόγηση της οικονομίας που μεταφράζεται σε νέα ακραία μέτρα φορολόγησης, έχει χτίσει την επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική της διευθέτησης του χρέους.
Όμως ποιο είναι το παράδοξο;
Από την ομάδα των δανειστών το ΔΝΤ το οποίο η Ελλάδα θέλει να εκδιώξει είναι το μόνο που υποστηρίζει γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε αντίθεση με την ΕΕ και την ΕΚΤ και τον SSM που μιλούν μόνο για απλή αναδιάρθρωση τυπικού χαρακτήρα π.χ. επιμήκυνση κατά 17,5 χρόνια ή μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Ο αντίκτυπος στα τοκοχρεολύσια θα είναι πολύ μικρότερος του αναμενόμενου ενώ το ετήσιο πραγματικό όφελος θα κυμαίνεται περί τα 3 δισεκ.
Αναλογιστείτε ότι χάθηκαν 39 δισεκ. από τις τράπεζες που αυτό συνεπάγεται 13 χρόνια χαμένου οφέλους….από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Λήξεις τοκοχρεολυσίων ελληνικού κρατικού χρέους

2016      26,1 δισ

2017      21 δισ
2018      9,5 δισ
2019      18,6 δισ
2020      9,6 δισ
2021      9,9 δισ
2022      14 δισ
2023      17,7 δισ
2024      18 δισ
2025      25,2 δισ
Σύνολο  169,6 δισ
Επεξεργασία bankingnews

To προσφυγικό αποτελεί την πολιτική ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ

Η αριστερή προπαγάνδα που καλλιεργήθηκε επί χρόνια στηρίζεται στην λογική των ανθρώπινων αξιών.
Στο προσφυγικό η Ελλάδα αξιολογήθηκε με όρους διαχείρισης και με όρους ανθρωπιστικούς.
Ποιος έλληνας είναι υπερήφανος που η Ελλάδα έγινε σκορποχώρι, μια χώρα ανοικτών συνόρων.
Η πολιτική υποκρισία με τους 110 λαθρομετανάστες με χειροπέδες όταν επί μήνες τους άφηναν ελεύθερους τιμά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ουμανιστικές ιδέες ή αποδεικνύει ότι η διαχείριση του προσφυγικού ήταν παντελώς αποτυχημένη;
Χρειάστηκαν 3 σύνοδοι κορυφής για να φθάσει πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός να διαμαρτυρηθεί προς τον ΝΑΤΟ και την Τουρκία ότι δεν κλείνουν τους διαδρόμους στους πρόσφυγες.
Η αντικειμενική αξιολόγηση είναι αποτυχία…ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

Η κερδοσκοπία των αγορών

Οι χρηματιστηριακές αγορές και τα ομόλογα αδιαφορούν αν η Ελλάδα πέτυχε ή απέτυχε στο προσφυγικό, θα αξιολογήσουν επιπόλαια θετικά την θετική αξιολόγηση που θα έρθει και μετά….όλοι θα αρχίσουν να αποτιμούν την πραγματικότητα.
Τα μέτρα του μνημονίου μπορούν να υλοποιηθούν;
Ποια είναι η επίδραση στην οικονομία;
Κάποιοι αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, βεβαίως όταν το κράτος έχει κάνει στάσιμη πληρωμών παντού βεβαίως θα έχει πλεονάσματα.
Όλο το ελληνικό οικονομικό κατασκεύασμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λογιστικό τρικ.
Όταν αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα τρικ υπάρχει κάτι σάπιο και παρακμιακό τότε όλοι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Μέχρι τότε οι αγορές, το χρηματιστήριο και οι τιμές των ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση την κερδοσκοπία και όχι από αισιοδοξία.
Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί.
Όλοι κατανοούν ότι με λογιστικά τρικ επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, ότι επανέρχεται στην ομαλότητα.
Αυτό το λογιστικό τρικ σε συνδυασμό με την ρευστότητα και το τεράστιο πρόβλημα των NPLs των προβληματικών δανείων στις τράπεζες θα κρατήσουν γονατισμένη την οικονομία, ενώ τα capital controls  θα αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια αύξησης των καταθέσεων.
Κανείς έλληνας δεν θα δηλώνει αισιόδοξος σε λίγους μήνες από τώρα.
Να το θυμάστε.
Η τελευταία περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά που ήταν καταστροφική, ταυτίζεται με την περίοδο που διανύει η Ελλάδα σε αυτή την φάση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο λογαρισμός δεν βγαίνει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης