Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ηλεκτρονικές τράπεζες

tags :
Business Insider: Η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ηλεκτρονικές τράπεζες
Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι ήδη υψηλές για μια νέα τράπεζα στην Ευρώπη, η οποία είναι ένας από τους κύριους λόγους, που τόσο λίγοι έχουν καθιερωθεί επιτυχώς
Καθώς οι ηλεκτρονικές τράπεζες (neobanks) πολλαπλασιάζονται, οι ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο επανεξετάζουν τον τρόπο για να τους χορηγήσουν άδεια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η τελευταία που δημοσιεύει τις απόψεις της σχετικά με το θέμα, με ένα σχέδιο για τις Fintech τράπεζες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για τραπεζική άδεια που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το σχέδιο περιγράφει τα κριτήρια στα οποία η ΕΚΤ θα αξιολογεί, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης, της οργάνωσης και του προγράμματος δραστηριοτήτων, καθώς και του κεφαλαίου, της ρευστότητας και της φερεγγυότητας.
Μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον οδηγό θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2017.
Η ΕΚΤ προτείνει οι υποψήφιες Fintech να περισσότερο από τις συνήθεις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μια νεοφυής επιχείρηση, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο οικονομικών ζημιών από μια πιο παραδοσιακή επιχείρηση.
Στη συνέχεια περιγράφονται δύο πιθανά σενάρια στα οποία μία neobank χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.
Το ένα περιγράφει μία fintech τράπεζα η οποία χρησιμοποιεί, μία επιθετική στρατηγική χορήγησης δανείων για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, οπότε θα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια για να συμβαδίζει με το ρυθμό δανεισμού.
Και το άλλο επισημαίνει ότι μία neobank, θέλοντας να εξελίξει το επιχειρησιακό της μοντέλο καθώς επεκτείνεται, αυτομάτως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει αλλάζουν, οπότε απαιτείται πρόσθετο κεφάλαιο για την προστασία της τράπεζας.
Εάν η ΕΚΤ υιοθετήσει τον οδηγό, θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τραπεζών.
Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι ήδη υψηλές για μια νέα τράπεζα στην Ευρώπη, η οποία είναι ένας από τους κύριους λόγους, που τόσο λίγοι έχουν καθιερωθεί επιτυχώς.
Εάν η ΕΚΤ αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αυτομάτως ελάχιστες τράπεζες θα μπορούσαν να επιβιώσουν.
Με τη σειρά του, αυτό θα επιβράδυνε την ανάπτυξη του κλάδου και την ένταση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο.
Αντί να αυξηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, η ΕΚΤ ίσως θα ήταν προτιμότερο να δημιουργήσει μια διαδικασία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με την οποία οι Fintech τράπεζες πρέπει να πιάσουν άλλους στόχους προτού λάβουν πλήρη άδεια, για παράδειγμα, να μπορέσουν να δείξουν σταθερά έσοδα με περιορισμένο αριθμό πελατών.
Οι παραδοσιακές τράπεζες πιεσμένες από τη μεγάλη οικονομική κρίση, δεν στράφηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον προς την ψηφιακή τεχνολογία.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις των πελατών για υπηρεσίες σε κινητές συσκευές.
Αυτό άνοιξε το δρόμο σε ένα νέο είδος τραπεζών, αμιγώς ψηφιακές με τη βέλτιστη παροχή υπηρεσίων, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.
Τα ευέλικτα, πλήρως ψηφιακά συστήματα αυτών των τραπεζών, τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προσδοκίες των καταναλωτών, απειλώντας τα εδραιωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ωστόσο, οι μεγάλες τράπεζες, απολαμβάνουν ακόμα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.
Αυτό το στοιχείο δίνει στις παραδοσιακές τράπεζες μία κληρονομιά και μία ευκαιρία, για να ξεκινήσουν τις δικές τους ψηφιακές θυγατρικές, για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τις ηλεκτρονικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης