Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Μηδενικός ο αρνητικός αντίκτυπος στις γερμανικές εταιρείες από την ισχυροποίηση του ευρώ

ING: Μηδενικός ο αρνητικός αντίκτυπος στις γερμανικές εταιρείες από την ισχυροποίηση του ευρώ
Υπάρχει ένα όριο από το οποίο μπορεί να επηρρεαστεί η γερμανική βιομηχανία, αλλά είναι ακόμα μακριά, πολύ μακριά...
Στους λόγους για τους οποίους η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία -η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- εστιάζει ο αναλυτής της ING κ. Carsten Brzeski.
Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η αισιοδοξία των Γερμανών επιχειρηματιών, με βάση τις μετρήσεις του ινστιτούτου Ifo, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από ποτέ, αλλά και το ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά περίπου 12% μέσα στο 2017, φτάνοντας σήμερα στα 1,18 δολάρια!
Η περαιτέρω ενδυνάμωση του ενιαίαου νομίσματος μπορεί να μειώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων αγαθών, καθιστώντας τα ακριβότερα για τους πελάτες εξωτερικού που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα για να τα αγοράσουν.
«Το ευρώ εξακολουθεί να είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Υπάρχει ένα όριο από το οποίο μπορεί να επηρρεαστεί η γερμανική βιομηχανία, αλλά είναι ακόμα μακριά, πολύ μακριά» δληλωσε στο MarketWatch ο αναλυτής, θέτοντας αυτό το όριο στα 1,35 δολάρια ανά ευρώ.
Το ευρώ δεν διαπραγματεύεται σε αυτά τα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014, ενώ βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ των 1,6 δολαρίων το 2008.



«Ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε. είναι μακράν το μεγαλύτερο κίνητρο για τη βιομηχανία.
Είναι πιο σημαντικό από τον αντίκτυπο του νομίσματος ή ακόμα και από τον αντίκτυπο του πετρελαίου,.
Αυτό εξηγεί γιατί Γερμανοί κατασκευαστές είναι αισιόδοξοι.
Βλέπουν τα οφέλη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αύξησης του ΑΕΠ».
Κλείνοντας, ο αναλυτής επισημαίνει ότι απειλή για την ανάκαμψη στην Ε.Ε. αποτελούν οι πολιτικές προστατευτισμού του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, αναμένοντας ανάλογες κινήσεις από την Ουάσινγκτον το β' 6μηνο 2017.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Γερμανίας, με προϊόντα αξίας 106,9 δισ. ευρώ για το 2016, ενώ ακολουθούν Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης