Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: 20% οι πιθανότητες του αρνητικού σεναρίου στην Ευρωζώνη με Grexit και 20% το θετικό σενάριο

tags :
UBS: 20% οι πιθανότητες του αρνητικού σεναρίου στην Ευρωζώνη με Grexit και 20% το θετικό σενάριο
Το βασικό σενάριο μιας ήπιας ανάκαμψης έχει 60% πιθανότητες
Πιθανότητες που φτάνουν το 20% δίνει στο αρνητικό σενάριο για την Ευρωζώνη η UBS, αλλά και 20% πιθανότητες για το θετικό σενάριο.
Στην τελευταία 63σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών το μήνα Απρίλιο (Monthly Extended April 2017 - Update), η UBS εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα χάσει το momentum της κατά τη διάρκεια του έτους.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγο κάτω από το 2%, ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του Ιανουαρίου του 2018, αλλά θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών.
Η ομάδα αναλυτών της UBS δίνει 60% πιθανότητες στο βασικό της σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής πτυχές:
• Η οικονομία της ευρωζώνης θα ωφεληθεί στις αρχές του έτους από τον επιταχυνόμενο παγκόσμιο βιομηχανικό κύκλο και το ασθενέστερο ευρώ.
Ωστόσο, είναι πιθανό να χάσει το momentum κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς το ευρώ θα ενισχυθεί ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να επηρεάζουν την κατανάλωση.
Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίζει να μειώνεται.
Ο πληθωρισμός με τη σειρά του θα κινηθεί κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, με την τελευταία να εκτιμάται ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του Ιανουαρίου του 2018, και για 6-9 μήνες, αλλά θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών.
Η αναμενόμενη άνοδος του ευρώ θα πρέπει να περιορίσει τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης του τρέχοντος έτους.
Η UBS αναμένει ότι η Angela Merkel θα παραμείνει καγκελάριος, ενώ στη Γαλλία, υπάρχει σχεδόν 60% πιθανότητα η Marine Le Pen να χάσει την προεδρική εκλογή στις 7 Μαΐου.
Ένας υγιέστερος κατασκευαστικός τομέας και περισσότερες επενδύσεις μετά τις εκλογές θα πρέπει να συμβάλλουν στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η ιταλική οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εδραιωθεί με χαμηλά ποσοστά, υποστηριζόμενη σταθερά από τον τομέα των κατασκευών, ενώ η Ισπανία θα εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη.

Θετικό σενάριο (Πιθανότητα: 20%) - Καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία επιταχύνεται και το ευρώ αποδυναμώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η ζήτηση δανείων στην Ευρωζώνη και η οικονομία ανακάμπτουν, ενώ οι οι πολιτικοί κίνδυνοι ξεθωριάζουν.

Αρνητικό σενάριο (Πιθανότητα: 20%) - Αποπληθωριστική απόκλιση

Η Ευρωζώνη υφίσταται μια αποπληθωριστική οπισθοδρόμηση λόγω της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Επίσης θα έχουμε μια απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Marine Le Pen αναμένεται να γίνει η επόμενο πρόεδρος της Γαλλίας.
Στο αρνητικό σενάριο είναι η Κίνα να υποχωρήσει σε σοβαρή οικονομική ύφεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης