Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από «θετικό» σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook 14 τουρκικών τραπεζών η Moody's

Από «θετικό» σε «αρνητικό» υποβάθμισε το outlook 14 τουρκικών τραπεζών η Moody's
Την ίδια στιγμή, υποβαθμίστηκε σε «Β2» και «Β1» η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Sekerbank, ενώ το outlook παράμεινε αρνητικό
Σε «αρνητικές» από «σταθερές» υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) 14 τουρκικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη τη βαθμολογία της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Από τις παραπάνω, σε «Ba1» επιβεβαιώθηκαν οι βαθμολογίες των Ziraat Bankasi, Akbank, IS Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Halk Bankasi, Yapi ve Kredi Bankasi, Vakiflar Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Alternatifbank, Finansbank και ING Bank.
Εξαίρεση ήταν η θυγατρική της HSBC, της οποίας η βαθμολογία επιβεβαιώθηκε στο «Ba3».
Την ίδια στιγμή, υποβαθμίστηκε σε «Β2» και «Β1» η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Sekerbank, ενώ το outlook παράμεινε αρνητικό.
Επίσης, η βαθμολογία της Denizbank παρέμεινε στο «Ba2», με το outlook να διατηρείται αρνητικό, ενώ αμετάβλητη έμεινε και η αξιολόγηση για την Burgan Bank, στο «Ba3», με σταθερό outlook.
Όπως εξήγησε ο διεθνής οίκος Moody's, η επιδεινούμενη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας επηρεάζει την ικανότητά της να στηρίξει τις κρατικές και συστημικές τράπεζες της χώρας, γεγονός που συνέβαλε στην υποβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης των αντίστοιχων τουρκικών τραπεζών από «σταθερές» σε «αρνητικές».
Επιπλέον, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία θα χρειαζόταν σε περίπτωση παρέμβασης για τη στήριξη των τραπεζών της.
Ένας από τους κύριους λόγους υποβάθμισης των τουρκικών τραπεζών είναι και αυτό που ο Moody's αποκαλεί «επιδεινούμενο περιβάλλον λειτουργίας», μεταξύ άλλων λόγω της εξασθένησης της τουρκικής ανάπτυξης, της απότομης και μεγάλης διολίσθησης της τουρκικής λίρας και της ενίσχυσης του πληθωρισμού της γειτονικής χώρας.
Επιπλέον, η σταδιακή άνοδος των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve, αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβαθμίζει το outlook της Τουρκίας η Moody's - Επιβεβαιώνεται σε «Ba1» η βαθμολογία

Σε «αρνητικές» από «σταθερές» υποβάθμισε στις 17 Μαρτίου 2017 τις προοπτικές επαναξιολόγησης της Τουρκίας ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας παράλληλα σε «Ba1» τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα και τα ομόλογα χωρίς εξασφαλίσεις.
Την ίδια στιγμή, το ανώτατο όριο αξιολόγησης (ceiling) παρέμεινε στο «Baa2».
Η Moody's αποδίδει την απόφασή της για το outlook στη συνεχιζόμενη διάβρωση των θεσμικών οργάνων της χώρας, την πιο αδύναμη (σε σχέση με τις προβλέψεις) οικονομική ανάπτυξη, τις αυξημένες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, την υποτιμημένη λίρα, τον υψηλό πληθωρισμό και τον αυξημένο κίνδυνο ενός πιστωτικού σοκ.
Η μη μεταβολή της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα είναι απόρροια της υψηλής αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και του εσωτερικού δυναμισμού της τουρκικής οικονομίας, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
«Το τεταμένο εγχώριο πολιτικό περιβάλλον μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, μια κατάσταση που το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου 2017, για τη συγκέντρωση περαιτέρω εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο, είναι απίθανο να μεταβάλλει…
Οι δράσεις (της κυβέρνησης Erdogan) για τη μείωση των διαφόρων μορφών αντιπολίτευσης, έχουν υπονομεύσει τη διοικητική ικανότητα της χώρας, ενώ έχουν κατατροπώσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει μεταξύ άλλων η Moody's, η οποία ωστόσο στηρίζει τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 3,3% μέσα στο 2017, έναντι μόλις 2% το 2016 (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody's).
Ο οίκος επισημαίνει πως το εξωτερικό δημόσιο χρέος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο 49,8% στο τέλος του περασμένου έτους.
Η έκθεση αναφέρει πως θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Posotive») της Τουρκίας θα είναι μία ενδεχόμενη μείωση του πολιτικού και γεωπολιτικού ρίσκου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης