Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group για Ελλάδα: Λίγες πιθανότητες για συμφωνία στις 20/2 εάν το ΔΝΤ επιμείνει

tags :
Eurasia Group για Ελλάδα: Λίγες πιθανότητες για συμφωνία στις 20/2 εάν το ΔΝΤ επιμείνει
Ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group επισημαίνει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος ενίσχυσης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα
Εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις άμεσες μειώσεις των συντάξεων αλλά και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στην Ελλάδα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017 θα περιοριστούν σημαντικά.
Αυτό δηλώνει στο Bloomberg ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ περισσότερο από ό,τι έχει συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσης» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα στους Θεσμούς.
«Η απαίτηση για νομοθέτηση περισσότερων μέτρων, και μάλιστα υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά ως προς τα δημοκρατικά πρότυπα» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεόνασμα μόνο 1,5% (σε αντίθεση με την Ευρώπη που επιμένει για πλεόνασμα 3,5%) ενώ για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειώσει το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Ωστόσο, η Ελλάδα απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο και προτείνει -στον αντίποδα- την επέκταση του «κόφτη» κατά ακόμα ένα χρόνο, δηλ. έως το 2019.
Στο ίδιο δημοσίευμα, επικαλούνται και δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο τυχόν απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και να επιφέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017, οπότε και έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup.

(Πρώτη Ενημέρωση: 13:29, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης