Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη - Πάνω από τον μέσο όρο η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 - 2018

tags :
Moody's: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη - Πάνω από τον μέσο όρο η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 - 2018
Το outlook για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της Ευρωζώνης παραμένει γενικά σταθερό για το 2017
Για την ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη το 2017 προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εν όψει του μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την έκθεση της  Moody's με τίτλο: «Προοπτικές για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης: Σταθερές προοπτικές εν μέσω υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου», το outlook για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της Ευρωζώνης παραμένει γενικά σταθερό για το 2017.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν, τη σταθερή μεν, υποτονική δε ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, την ουδέτερη δημοσιονομική στάση και την μέτρια μείωση του χρέους, σύμφωνα με τις αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα πάντως οι αναλυτές της Moody's εκτιμούν ότι έχει μειωθεί η πιθανότητα νέων αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη μετά το Brexit.
Όπως τονίζουν, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλές.
Σύμφωνα με τη Moody's, η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2017-2018 θα είναι γενικότερα πιστωτικά ουδέτερη και οι μετρήσεις του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, τις χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί η Moody's.
Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017-2018 κατά μέσο όρο.
Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβακία, ενδέχεται να καταγράψουν ισχυρότερη ανάπτυξη, που θα ξεπεράσει το 3%.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα εμφανίσουν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 2% τη διετία 2017-2018.
Για πολλές, αν όχι για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρατικός ισολογισμός παραμένει σημαντικά πιο αδύναμος από ότι ήταν πριν από την κρίση, σημειώνει η Moody's.
Ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, αμφισβητώντας τη συναίνεση στην κατεστημένη πολιτική.
«Η βασική υπόθεση είναι ότι λίγα από αυτά τα κόμματα κατά της συναίνεσης είναι πιθανόν να σχηματίσουν κυβερνήσεις, αλλά τα περισσότερα έχουν τις προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για την υποστήριξη μη δημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τα κεντρώα κόμματα».
Οι εκλογικοί κύκλοι το 2017 στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και ίσως την Ιταλία θα δείξουν την έκταση της στήριξης σε αυτά τα αναδυόμενα κόμματα και κινήσεις, σημειώνει η έκθεση του Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης