Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πουλήστε το Μάιο και μείνετε εκτός αγορών - Το καλοκαίρι προβλέπεται ταραχώδες

Goldman Sachs: Πουλήστε το Μάιο και μείνετε εκτός αγορών - Το καλοκαίρι προβλέπεται ταραχώδες
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προτείνουν στους επενδυτές να πωλούν στην άνοδο για να μπορούν να χρηματοδοτούν την ασφάλειά τους σε περίπτωση πτώσης
«Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε» λέει το παλιό επενδυτικό ρητό.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs συμφωνούν, τουλάχιστον για φέτος.
Ενώ η ομάδα των αναλυτών, με πρώτο τον επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές, David Kostin, επιμένει στο στόχο της για τα επίπεδα που θα βρίσκεται ο S&P 500 στα τέλη του έτους, οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σοβαρή μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας.



«Μια στρατηγική αναλήψεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα μπορούσε να οδηγήσουν το δείκτη S&P 500 χαμηλότερα κατά 5%-10%, σε ένα επίπεδο μεταξύ των 1.850 και 1.950 μονάδων», γράφουν στην τελευταία έρευνά τους.
Όπως η Savita Subramanian, η ομόλογός τους στην Bank of America, η οποία την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι μία επικείμενη δίνη αρνητικών τίτλων θα μπορούσε να ωθήσει τον S&P 500 χαμηλότερα σε παρόμοια επίπεδα, οι αναλυτές εντοπίζουν μια σειρά από αρνητικές επικεφαλίδες που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την ψυχολογία των επενδυτών.
Ορίστε μερικές από αυτές.

Υψηλές αποτιμήσεις
Ο λόγος τιμής προς κέρδη, ένα δημοφιλές μέτρο για το αν μία μετοχή είναι ακριβή σε σχέση με την ιστορία και με τις ομοειδείς της, παραμένει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.
Για να φανεί αυτή η «εκτεταμένη αποτίμηση», ο Kostin και η ομάδα του επισημαίνουν ότι ο μελλοντικός πολλαπλασιαστής P/E του S&P 500 είναι τώρα στο 86%, όταν κοιτάζει κανείς πίσω κατά τα τελευταία 40 χρόνια.
Η μέση μετοχή στο δείκτη συναλλάσσεται στο 99% της ιστορικής της αποτίμησης, σύμφωνα με την τράπεζα.

Προσφορά και ζήτηση
Οι επενδυτές δεν βιάστηκαν να αγοράσουν τις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια των πρώτων δύσκολων μηνών του 2016.
«Ακόμη και καθώς ο δείκτης S&P 500 ανέκαμπτε από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου, οι θέσεις των θεσμικών και των hedge funds στα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παρέμειναν καθαρά αρνητικές», γράφει η Goldman.
Αυτό έχει αλλάξει αρκετά δραστικά.
«Το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Από τα τέλη Μαρτίου, οι επενδυτές έχουν αγοράσει 23 δισ. δολ σε προθεσμιακές θέσεις, ανεβάζοντας το Δείκτη Κλίματος στο 32, ένα λιγότερο αισιόδοξο επίπεδο σε σύγκριση με τα μέσα του χειμώνα».

Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει η Fed
Δεν υπάρχει μεγάλη συναίνεση ως προς το πότε η Federal Reserve θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκιά της.
Ενώ οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν δύο αυξήσεις φέτος, η ευρύτερη αγορά τιμολογεί πιθανότητες ακόμη και για μία ή καμία αύξηση.
Η αναντιστοιχία σημαίνει «ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια στοιχειώδη επιθετική έκπληξη σε σχέση με μια ήπια έκπληξη», γράφουν οι αναλυτές.

Έτος εκλογών
Μία αντισυμβατική πολιτική σεζόν σημαίνει ότι οι πελάτες της Goldman δίνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις προεκλογικές εκστρατείες.
«Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τώρα μέρος της κάθε συνομιλίας των πελατών μας», αναφέρουν ο Kostin και η ομάδα του σε σχετικό σημείωμα.
Ακόμη και χωρίς τις όποιες εκπλήξεις, ο δείκτης S&P συνήθως δεν τα πάει και τόσο καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μία εκλογική χρονιά.
«Η ιστορία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια ενός τυπικού έτους προεδρικών εκλογών, ο δείκτης S&P 500 παραμένει σχετικά δεσμευμένος σε ένα εύρος διακύμανσης μέχρι το Νοέμβριο», λέει η Goldman.
Οπότε, τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής που αποφεύγει τις «διακοπές»;
Ο Kostin και η παρέα του προτείνουν στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές για να επωφεληθούν από την μικρή πιθανότητα οι αγορές σήμερα να παίρνουν θέση για ένα sell-off.
«Η ασύμμετρη κατανομή των κινδύνων ανόδου/πτώσης οδηγούν στο «πούλα τον Μάιο ή αγόρασε προστασία», ολοκληρώνουν οι αναλυτές.
«Προτείνουμε να πωλούν στην άνοδο για να μπορούν να χρηματοδοτούν την ασφάλειά τους σε περίπτωση πτώσης, με δεδομένο ότι οι αγορές παραγώγων βλέπουν μία κίνηση χαμηλότερα μέσα στους επόμενους 3 μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης