Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Westpac: Πιθανή διολίσθηση του ευρώ στο 1,06 δολ., παρά τις αντοχές στην ελληνική κρίση και το QE της ΕΚΤ

Westpac: Πιθανή διολίσθηση του ευρώ στο 1,06 δολ., παρά τις αντοχές στην ελληνική κρίση και το QE της ΕΚΤ
Ελαφρά κέρδη κατέγραφε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο +1,27% και το 1,1075 δολάριο
Διολίσθηση του ευρώ μέχρι και το 1,06 δολάριο εκτιμά η Westpac, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει στη μεγάλη και συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ελλάδα, αλλά και το ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως σημειώνει η Westpac, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν είναι έτοιμη να σπάσει το επίπεδο στήριξης του 1,08 δολαρίου που κράτα από τον Απρίλιο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το ευρώ έχει αντισταθεί αξιοσημείωτα καλά εν μέσω ενός ευρωπαϊκού καλοκαιριού μεγάλων και συνεχιζόμενων αναταραχών στην Ελλάδα, του ευρείας κλίμακας προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων στην Ευρωζώνη που πιθανόν να αποτελέσουν παράγοντες κλειδιά για την ανθεκτικότητα του ευρώ.
«Ειδικότερα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει αυξηθεί από τα περίπου 14 δισ. ευρώ τον μήνα στις αρχές του 2012 στο μέσο όρο των 21,5 δισ. ευρώ τους τρείς μήνες έως τον Μάιο του 2015, στα σε ετήσια βάση 258 δισ. ευρώ».
Πρόκειται, σημειώνει η Westpac, για μεγάλη ζήτηση για ευρώ σε μια στιγμή που οι εκροές χαρτοφυλακίων θα πρέπει να μετριαστούν από τις ευρωπαϊκές αγορές το καλοκαίρι.
Ωστόσο, δεδομένων των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και του QE της ΕΚΤ που έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία σε FED και ΗΠΑ, είναι δύσκολο να μην περιμένει κανείς ότι τελικά η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα σπάσει προς τα κάτω, με κατεύθυνση το 1,06 δολάριο, καταλήγει η Westpac.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, ενδοσυνεδριακά η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινούνταν ανοδικά, πάνω από το 1,10 δολάριο και συγκεκριμένα περί τις 4 μ.μ. στο +1,10% και στο 1,1056 δολάριο.
Ενισχυτικά φαίνεται ότι λειτουργούν στο ευρώ τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ, με το κόστος εργασίας να αυξάνεται κατά 0,2% στο β' τρίμηνο του 2015, με τον αργότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τριών δεκαετιών, σηματοδοτώντας παράλληλα ότι η αγορά εργασίας ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή όσο καταδεικνύουν τα στοιχεία για την ανεργία.
Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Fed σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης