Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Draghi (ΕΚΤ): Με πρόγραμμα και επιπλέον κριτήρια οι αγορές ελληνικών ομολόγων από Ιούλιο - QE 60 δισ. μηνιαίως από Μάρτιο

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Με πρόγραμμα και επιπλέον κριτήρια οι αγορές ελληνικών ομολόγων από Ιούλιο - QE 60 δισ. μηνιαίως από Μάρτιο
Αμετάβλητο στο 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
(upd10)Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικής αξίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπό μια σαφή προϋπόθεση: Η χώρα να είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα.
Ωστόσο, ενώ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015, ο Mario Draghi δήλωσε ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2015.
"Δεν υπάρχει κανένας ειδικός κανόνας για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες συνθήκες που θα πρέπει να ικανοποιηθούν",
ανέφερε ο Mario Draghi.
"H συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιούλιο",
τόνισε, όμως, στη συνέχεια.
Ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, από τον Μάρτιο του 2015, ο Draghi κατέστησε σαφές ότι για αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, οι χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως θα προβλέπονται επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως τις παρουσίασε ο Mario Draghi, είναι οι εξής:
- H EKT θα αγοράζει τίτλους (ιδιωτικού και κρατικού τομέα) ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
- Τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η αγορά κρατικών ομολόγων υπό επενδυτικό βαθμό.
- Οι αγορές ομολόγων θα γίνονται κανονικά για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν (όπως τα ελληνικά ομόλογα) τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
- Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα καθορίζονται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
- Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα λήξης από 2 έως 30 ετών.
- Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
- Βελτίωση των όρων χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs).
Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο Mario Draghi, για να τεκμηριώσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.

TLTROs
- Αλλάζει η τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
- Το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά LTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Aναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1) Διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets), που θα περιλαμβάνει αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση (ΑBS) και καλυμμένων ομολογιών.
Στο πλαίσιο αυτού του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές τίτλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς τίτλων στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι να σημειωθεί προσαρμογή του πληθωρισμού, ώστε να είναι συνεπής με τον στόχο του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.
Τον Μάρτιο του 2015, το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους επενδυτικού βαθμού που εκδίδονται από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.
Το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση των χωρών που βρίσκονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ.
2) Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μεταβάλλει την τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
Επομένως, το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά TLTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, αφαιρώντας έτσι το σημείο του spread ύψους 10 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο MRO που εφαρμόστηκε στα δύο πρώτα TLTROs.
3) Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,05%.



Αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο
Αμετάβλητο στο 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως άλλωστε αναμενόταν από το σύνολο της αγοράς.
Εκεί αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, με στόχο να δωθεί ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στα 50 ευρώ μηνιαίως, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πιθανώς τον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2016.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς τα 500 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται να κινηθεί υψηλότερα, φτάνοντας τον άτυπο στόχο της αύξησης του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ.
Το μεγάλο ζήτημα των κριτηρίων επιλεξιμότητας των κρατικών ομολόγων παραμένει ακόμη ο μεγάλος γρίφος για τους περισσότερους αναλυτές, με την πλειονότητα εξ αυτών να υιοθετεί τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν ρητά εκφράσει την επιφύλαξη τους για αγορές ομολόγων που δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού, όπως τα ελληνικά, χωρίς η χώρα να ακολουθεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η τελική μορφή των αγορών αυτών υπόκειται πάντως σε πολλές αλλαγές, καθώς ο διάλογος συνεχίζεται, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, που τόνισαν ότι το πρόγραμμα δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από την 1η Μαρτίου.

Τι περιμένουν οι μεγαλύτερες τράπεζες από την ΕΚΤ
 
RBS: Πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της σχετικά με το ύψος του QE σε 650δις ευρώ από 500δις ευρώ προηγουμένως, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα συντηρητικό σενάριο και κάλλιστα θα μπορούσε να φτάσει το 1τρις ευρώ.
Barclays: Αναμένει η ανακοίνωση να αφορά σε αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 500-750δις και εκτιμά ότι η ρητορική των ανακοινώσεων θα υποδεικνύει τη διατήρηση του προγράμματος για όσο ο πληθωρισμός και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν σε μη-αποδεκτά επίπεδα.
BofAML: Αναμένει το QE της ΕΚΤ μεταξύ 500δις ευρώ και 700δις ευρώ  για διάστημα 18 μηνών και το κλειδί είναι ,κατά την τράπεζα, κατά πόσο ο Ντράγκι θα μπορέσει να δημιουργήσει την αίσθηση ενός προγράμματος χωρίς όρια.
Jefferies: Απεριόριστη ρευστότητα για ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα είναι η εκτίμηση της Jefferies,που αναμένει η ΕΚΤ να μην επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο νούμερο, αλλά να δηλώσει ότι θα κάνει ‘ότι χρειαστεί’ για να αυξήσει τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Morgan Stanley: Αναμένει 500δις ευρώ αγορές κρατικών ομολόγων και 100δις ευρώ αγορές εταιρικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα πιθανό να μοιραστεί αναλογικά στις χώρες.
JP Morgan: Αναμένει αγορές ύψους 500 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κάνει επιπλέον βήματα αν χρειαστεί.
Deutche Bank: 500δις ευρώ σε διάστημα 2 ετών αναμένει η Deutsche Bank , με την υποχρέωση να αφορά στις επιμέρους κεντρικές τράπεζες.
Commerzbank: Αναμένει ότι δε θα υπάρξει σαφής αναφορά στο ύψος του προγράμματος, παρά αναφορά ότι οι αγορές συνεισφέρουν στην αύξηση του ισοζυγίου γρήγορα προς τα επίπεδα του 1ου τριμήνου του 2012, δηλαδή περί τα 3τρις ευρώ.
Με βάση τα μοντέλα υπολογισμού της τράπεζας κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αγορές ύψους 700δις ευρώ , ή και μεγαλύτερες ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλει η ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο της.
Nomura: Αναμένει το πρόγραμμα μεταξύ 700-750 δις ευρώ και εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές στοιχείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον 40δις ευρώ ανά μήνα και για όσο διάστημα χρειαστεί ανάλογα με τη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του πληθωρισμού.
Επίσης αναμένει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 25δις ευρώ ανά μήνα.
Goldman Sachs: Διετής διάρκεια με το ύψος του προγράμματος να κυμαίνεται μεταξύ 500δις ευρώ και 1τρις ευρώ.
UBS: Πρόγραμμα ύψους 1 τρις ευρώ με διετή διάρκεια αναμένει η τράπεζα.
Citigroup: Εκτιμά η ΕΚΤ να προχωρήσει αρχικά σε αγορές ύψους 600δις ευρώ σε διάστημα δύο ετών, με τα 500δις να αφορούν σε κρατικά ομόλογα και τα 100δις να αφορούν σε εταιρικά.
SocGen: Αναμένει το πρόγραμμα να έχει ύψος 500-550δις ευρώ και να διαρκέσει 2 χρόνια.
Προκειμένου η ΕΚΤ να φτάσει τον στόχο του 1τρις ευρώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές κατά 20% από τα ABS, καλυμένα ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και τις ευρωπαϊκές εκδόσεις.
Αυτά σαν σύνολο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 400-450δις ευρώ, όπου αν προστεθούν και αγορές κρατικών ομολόγων 500-550 δις ευρώ θα μπορούσε να φτάσει τον στόχο του 1τρις.
Credit Suisse: Αναμένει μια πιο προσεκτική προσέγγιση από την ΕΚΤ, με εβδομαδιαίες αγορές ύψους 10-20δις ευρώ.

Κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα
Στελέχη των σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης επισήμαναν ότι εάν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία είχε αναβαθμιστεί πρόσφατα.
Για τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Moody's, Fitch και DBRS, εάν η Ελλάδα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό θα εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το τι σημαίνει η απόφαση, που θα έχει μεγάλο πολιτικό συμβολισμό.
Ερωτηθείς σχετικά, ο αναλυτής του S&P Moritz Kraemer, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμιά υπόθεση για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε πάντως ότι εάν η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, αυτό θα διατηρήσει χαμηλά τα κόστη δανεισμού της, ενώ εάν δεν συμπεριληφθεί η χώρα δεν θα μοιραστεί τα οφέλη του.
Τόνισε επίσης πως ακόμη και η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν αποτελεί πανάκεια για την αποφυγή μιας κήρυξης στάσης πληρωμών.
Ο Fergus McCormick, επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για τα κρατικά ομόλογα στον οίκο DBRS, δεν ήταν τόσο επιφυλακτικός.
Ερωτηθείς εάν σε μια τέτοια περίπτωση ο οίκος του θα υποβάθμιζε την Ελλάδα, απάντησε: «πιθανότατα».
«Εάν αυτή η ιδέα, των αμοιβαίων ευθυνών, δεν γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη, τότε ο κίνδυνος αποχώρησης από την ευρωζώνη ενός ή περισσότερων μελών και της διάχυσης της κρίσης δεν θα απομακρυνθεί...
Η κατάσταση θα είναι πολύ αρνητική».
Εάν αποφευχθεί η αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, μολονότι τα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών συνεχίζουν να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες των δύο χωρών από την ΕΚΤ.

Gurria: Αφήστε τον Mario Draghi να πάει όσο πιο μακριά μπορεί
Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Angel Gurría, έκρινε πως η ΕΚΤ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών μελών της ευρωζώνης χωρίς κανέναν περιορισμό —ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού των αγορών, ούτε σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια του—, για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.
«Αφήστε τον Mario Draghi να πάει όσο πιο μακριά μπορεί.
Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να τεθούν περιορισμοί», επισήμανε ο Gurria στο Νταβός.
«Μην πείτε 500 δισεκατομμύρια (ευρώ). Απλά πείτε “όσο πιο μακριά μπορούμε, για όσο χρειαζόμαστε”», πρόσθεσε ο ίδιος.

Nomura: Στα 25 δισ. μηνιαίως οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ
Με μηνιαίες αγορές ύψους 40 δισ. ευρώ σε τίτλους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένει η Nomura να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φτάνοντας έως το τέλος του 2016 τον ισολογισμό της στα 3 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν όσο διάστημα είναι απαραίτητο και θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
"Οι αντίστοιχες αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι κοντά στα 25 δισ. ευρώ ανά μήνα, και θα κατανέμονται σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσει η ΕΚΤ", συνεχίζει η Nomura.
Η Nomura αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμβιβαστεί όσον αφορά τον επιμερισμό των κινδύνων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ανάληψη υψηλού κινδύνου είναι απίθανη, αντανακλώντας τους πολιτικούς περιορισμούς της οικονομίας, καθώς η απουσία του καταμερισμού του κινδύνου είναι ένα κακό μήνυμα σε σχέση με το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής και θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφική και να υπονομεύσει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού σε ολόκληρη την περιοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα η ΕΚΤ πιθανότατα να επιφορτίσει τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αναλαμβάνουν τον κίνδυνο των ομολόγων, εξέλιξη που θα αποτελέσει έναν συμβιβασμό σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων, ο οποίος θα ήταν προτιμότερο από το να περιορίσει το μέγεθος και τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τη Nomura, η ΕΚΤ πιθανότατα θα παραμένει ασαφείς σχετικά με το φάσμα της ωριμότητας του QE, όπως ήταν και στην περίπτωση της αγοράς τίτλων ιδιωτικού τομέα.
Αυτό θα επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να έχουν κάποιο περιθώριο για να καθορίσει το τμήμα της καμπύλης που θα μπορούσε να αγοράσει, αν και η συντριπτική πλειονότητα των αγορών είναι πιθανό να είναι στο φάσμα της 3ετίας - 10ετίας, καταλήγει η Nomura.

Bloomberg: Στα 550 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
Στα 550 δισ. ευρώ τοποθετούν το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σύμφωνα με το 93% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 22 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού
Η μέση εκτίμηση για το μέγεθος του πακέτου, ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.
Η σπέκουλα για τα σχέδια του Draghi έχουν στείλει το ευρώ σε χαμηλά 11 ετών, ωστόσο και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας έπαιξε ρόλο στην υποτίμηση του ευρώ.
«Οι προσδοκίες της αγοράς είναι ισχυρές», τονίζει ο “Market Attilio Bertini, επικεφαλής ερευνών στην Credito Valtellinese.
«Δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση και η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πρέπει να είναι πειστική και με διάρκεια», τόνισε ο αναλυτής.
Το 55% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, εκτιμά ότι το QE της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά θα συμπεριλάβει και άλλα εργαλεία.
Ποσοστό 14% εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μόνο αγορές κρατικών ομολόγων.

Peterson institute: Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από την αγορά ομολόγων - Ανθεκτική η Ευρωζώνη
Ο ερευνητής του ινστιτούτου Peterson, Jacob Kirkegaard, πιστεύει «ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος στις 22 Ιανουαρίου, που είναι τρεις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές.
Αν περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα, αυτό θα ιδωθεί ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει φυσικά αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο η ΕΚΤ δεν θέλει να εμφανισθεί να δίνει.
Θα είναι εν μέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ο (σ.σ. πρόεδρος της ΕΚΤ) Μario Draghi για να πείσει αρκετά από τα γεράκια του Συμβουλίου να υποστηρίξουν την ποσοτική χαλάρωση.
Στην ουσία, θα δείξει ότι εξαιρώντας, τουλάχιστον αρχικά, τα ελληνικά ομόλογα νοιάζεται για τον ηθικό κίνδυνο – στον οποίο θα επιμείνουν τα γεράκια.
Μια νέα κυβέρνηση που θα έχει διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα θα μπορεί να ενταχθεί αργότερα, φυσικά».

BNP Baribas: Ήρθε η ώρα να λάμψει η ΕΚΤ - Θα μετρήσει το μέγεθος των ομολόγων που θα αγοραστούν
Ήρθε η ώρα να λάψει η ΕΚΤ αναφέρει σε έκθεση της η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
Η ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο την νέα εβδομάδα καθώς στις 22 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.
Η πλειοψηφία των επενδυτών προσβλέπει σε σημαντική διεύρυνση των αγορών περιουσιακών στοιχείων μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός καθίσταται εμφανές πρόβλημα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει.
Η ΕΚΤ με την απόφαση της να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων θα κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών ενώ θα πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% σε εύλογο βάθος χρόνου, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα καθώς οι τιμές των ομολόγων θα ενισχυθούν σημαντικά.
Για το λόγο αυτό, η BNP επισημαίνει ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, καθώς το ευρώ μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην ανακοίνωση του "γεγονότος".
Κατά την αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στον πληθωρισμό, η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί κυρίως στο μέγεθος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κατά την BNP Paribas η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στον ευρύτερο στόχο του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Η Γαλλική τράπεζα παραμένει βραχυχρόνια short στο ευρώ έναντι του δολαρίου, βλέπει περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Brown Brothers Harriman: Μικρότερο των εκτιμήσεων το πρόγραμμα της ΕΚΤ - Έως 50 δισ. ευρώ μηνιαίως
Μικρότερο των εκτιμήσεων θα είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman.
H ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια σειρά από συμβιβασμούς, προκειμένου να περιορίσει τις πολιτικές πιέσεις, ειδικά από τη Γερμανία.
Ένας από τους σημαντικότερους συμβιβασμούς, θα είναι το ύψος του προγράμματος.
Η ΕΚΤ έχει στόχο την ενίσχυση του ισολογισμού της κατά 1 -1,2 τρισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καλυφθεί από το πρόγραμμα TLRTO και τις αγορές asssets.
Οι αναλυτές αναμένουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 -700 δισ. ευρώ, ωστόσο το πρόγραμμα θα είναι μικρότερο, σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman.
Ενδέχεται μάλιστα να ανακοινώσει μηνιαίες αγορές ύψους 40-50 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αναθεωρηθεί πριν το τέλος του 2015.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 22 Ιανοαυρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης