Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βruegel - H Eυρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με τους πολίτες της - Το μήνυμα της κάλπης

tags :
Βruegel - H Eυρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με τους πολίτες της - Το μήνυμα της κάλπης
Καμία ενιαία πολιτική θεωρία δεν μπορεί να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο...
Εικόνα που σοκάρει χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου το Bruegel, το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης) των Βρυξελλών.
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση του μηνύματος που έστειλε η ευρωπαϊκή κάλπη, το Bruegel χαρακτηρίζει πραγματικά σοκαριστικά τα αποτελέσματα, τονίζοντας μάλιστα πως καμία ενιαία πολιτική θεωρία δεν μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο.
Στη Γερμανία, τη χώρα που θεωρείται ως ο πρώτος υπεύθυνος για την επιβολή της αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τελικώς άχρωμο. Στη Γαλλία, στον αντίποδα, το αντι-ευρωπαϊκό ρεύμα κατόρθωσε να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Στην Ελλάδα, συνεχίζει το Bruegel, οι ψηφοφόροι στράφηκαν στον ακρο-αριστερό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα συντηρητικά κόμματα - η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - που συνθέτουν την κυβέρνηση, δεν κατόρθωσαν να λάβουν ούτε το ένα τρίτο των ψήφων των Ελλήνων.
Όσο περισσότερο παρατηρεί κανείς τα στοιχεία, τόσο πιο αινιγματικά γίνονται αυτά. Μπορεί ο πολιτικός διάλογος για την Ευρώπη να έχει κορυφωθεί, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ έλαβε το πολιτικό μήνυμα - σεισμό των Ευρωεκλογών και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να απαντήσει. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρει την απάντηση...
Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, η πλειοψηφία συγκλίνει σε μια βασική παραδοχή: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αυτό όμως που πρέπει να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι είναι το εξής: Να μην δώσουν υποσχέσεις που δεν είναι σε θέση να τηρήσουν. Είναι κοινός τόπος πως η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη... με μοναδικό αποτέλεσμα ένα γενικευμένο αίσθημα απογοήτευσης.
Σε πολιτικό επίπεδο, το μείζον ερώτημα για την Ευρώπη είναι ένα: Τι θέλει να γίνει; Τι έδειξε η κάλπη; Πως οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν περισσότερη σύγκλιση και περισσότερη Ευρώπη... άρα επιθυμούν λιγότερη Ευρώπη. "Αυτό είναι λάθος", υποστηρίζουν όμως οι αναλυτές του Bruegel.
Tι προτείνει τελικώς το γνωστό think tank; Πως τώρα δεν είναι ώρα για περισσότερη Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα για μια σωστή Ευρώπη που εκπληρώνει την αποστολή της. Μπορεί η ιδέα να μην εντυπωσιάζει... Είναι όμως, σύμφωνα με το Bruegel, ο καλύτερος τρόπος - και ίσως η μοναδική ευκαιρία - για την Ευρώπη να συμφιλιωθεί με τους πολίτες της...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης