Π. Παυλόπουλος σε επίτροπο Oettinger: Η κοινωνική συνοχή είναι απάντηση στον λαϊκισμό

Π. Παυλόπουλος σε επίτροπο Oettinger: Η κοινωνική συνοχή είναι απάντηση στον λαϊκισμό
"Ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί μια τρίτη Χώρα να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο ΠτΔ αναφερόμενος στην Τουρκία
Στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με έμφαση στην ανεργία των νέων επέστησε την προσοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο G. Oettinger, αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων.
Ακόμη, περιέγραψε ως προτεραιότητες της Ελλάδας την ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων της Ευρώπης, καθώς και το σχεδιασμό μιας ενιαίας πολιτικής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Ο G. Oettinger συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αλλά και με το κοινοβούλιο.
"Το θέμα το οποίο αφορούσε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν κυρίως το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ενημέρωσε τον Π. Παυλόπουλο ο Επίτροπος, επισημαίνοντας: "Εμείς είμαστε σε φάση προετοιμασίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού και μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις απόψεις τις ελληνικής πλευράς".
"Η κορωνίδα της σημερινής ημέρας είναι η επίσκεψη εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εσάς και θέλουμε να ευχηθούμε στην Ελλάδα κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλει", τόνισε ο ίδιος.
Ακόμη είπε στον ΠτΔ: "Και επιτρέψτε μου, επίσης, να σας μεταφέρω και τις ευχές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker".
Ο Π. Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη τον G. Oettinger "για τα αποτελέσματα τα οποία έχει επιτύχει στον τομέα του" και το σεβασμό στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε: "Αποδείξατε, με τη γερμανική κοινοβουλευτική παιδεία που έχετε, τον σεβασμό στο κοινοβούλιο, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό".
"Δίνω σημαντική έμφαση -και δίνουμε στην Ελλάδα- στις προτεραιότητες που θέσατε από κοινού με τον συνάδελφό σας Επίτροπο, κύριο P. Moscovici, στην κοινή τοποθέτηση, την οποία κάνατε προσφάτως".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε:
"Πρώτον, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην προτεραιότητα που δώσατε, για την θωράκιση της Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανεργίας των νέων, που είναι η χειρότερη μάστιγα ανεργία.
Κι έχετε περισσότερο δίκαιο προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει, σε όλα εκείνα τα κινήματα λαϊκισμού τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είδαμε προσφάτως.
Κι ευτυχώς, μέσα από τις εκλογές, οι Λαοί της Ευρώπης δίνουν σ΄ αυτά τα λαϊκιστικά κινήματα, που είναι οι εχθροί της Ευρώπης, την απάντηση που τους αρμόζει.
Δεύτερον, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως στην ανάγκη ενίσχυσης της Εξωτερικής Ασφάλειας των Συνόρων.
Και το λέμε εμείς οι Έλληνες, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στο Αιγαίο, θωρακίζουν και τα Σύνορα της Ευρώπης. Δεν θωρακίζουν μόνο τα ελληνικά Σύνορα, θωρακίζουν και τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, κι αυτό πρέπει να τους αναγνωρισθεί.
Όπως επίσης, θεωρούμε ότι, εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι γείτονές μας -και ιδίως εκείνοι που φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι δεν είναι δυνατόν και να φιλοδοξούν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην σέβονται το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους.
Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών Συνόρων, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να μπορεί μια τρίτη Χώρα να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως με την θέση σας ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια πολιτική σχετικά με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία βασίζεται στην Αλληλεγγύη.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα δύο αυτά ζητήματα.
Η Ελλάδα και η Ιταλία φέρνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Χρειάζεται μια πολιτική Αλληλεγγύης προς αυτή την κατεύθυνση.
Και ο Επίτροπος κύριος Αβραμόπουλος κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ.
Θέλω να τονίσω ότι οπωσδήποτε η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι άλλο η πολιτική για τους πρόσφυγες και άλλο η πολιτική για το μεταναστευτικό και την παράνομη μετανάστευση.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Άρα χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια τέτοια πολιτική που θα στηρίζεται στην Αλληλεγγύη.
Εδώ οφείλω να τονίσω ότι η Γερμανία, η χώρα σας, αποτελεί ένα παράδειγμα Αλληλεγγύης ιδίως στο προσφυγικό και οφείλω αυτό να τονίσω και το είχα πει και προσωπικώς στην κυρία Merkel.
Λέμε λοιπόν τώρα προς τους εταίρους μας, και νομίζω ότι πρέπει να το πούμε από κοινού, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβονται αυτή την αρχή της Αλληλεγγύης και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.
Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι ένας κανόνας δικαίου ο οποίος είναι πλήρης και ότι η παραβίασή του συνεπάγεται κυρώσεις.
Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ. Καλώς ορίσατε, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην αποστολή σας".

Oettinger: H EE έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στην πράξη το τι ακριβώς αξίζει
O Επίτροπος απάντησε: "Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά που είπατε κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να σας πω το εξής: Ότι με αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, αυτή τη χρονική στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στην πράξη το τι ακριβώς αξίζει, γιατί υπάρχει ευκαιρία να εμβαθύνουμε.
Η εμβάθυνση είναι καθοριστικό στοιχείο, εμβάθυνση η οποία μπορεί να λάβει χώρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών-μελών και βιομηχανικών κρατών.
Γιατί, εάν δεν τα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την ουσιαστική εμβάθυνση, τότε ενδέχεται να παρασυρθούμε από δυνάμεις που θα ξεκινούν από την Άγκυρα και θα φτάνουν μέχρι τη Μόσχα και αυτό θα ήταν κάτι το απευκταίο.
Σας ευχαριστώ και πάλι που με δεχτήκατε".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS