Πολιτική

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση - «Άφαντη» η λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση - «Άφαντη» η λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017
Πολιτικό «οξυγόνο» από τα σκάνδαλα...
Με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωπη με την άτυπη –πλην ισχυρή– συμμαχία Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει όλο και πιο καθαρά ότι δεν μπορεί να προσδοκά λύση για το ελληνικό χρέος και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωσή του, στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου.
ΔΝΤ και Βερολίνο επειδή διαφωνούν συμφώνησαν να πάει το χρέος στις …καλένδες
Και μπορεί το κοινό μέτωπο Ταμείου – Βερολίνου να μην σχετίζεται με αυτά καθ αυτά τα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους στα οποία διαφωνούν και διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ωστόσο στην παρούσα φάση ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και η Κρίστιν Λαγκάρντ συμφωνούν πως οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν αργότερα και, μάλιστα, αφού ολοκληρωθούν οι Γερμανικές εκλογές.
Υπό αυτή την έννοια, ο «τρίτος παίχτης» στη σκακιέρα δηλαδή οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι που επιθυμούν λύση «εδώ και τώρα», όπως το Παρίσι και η Ρώμη, μειοψηφούν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αναζητώντας το νέο κυβερνητικό αφήγημα χωρίς μέτρα για το χρέος και χωρίς QE για τα ελληνικά ομόλογα.
Άλλωστε, η απόπειρα να διατυπώσουν κάποια κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Σταθάκης, ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χωρίς να έχει προηγηθεί η ένταξη της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι έπεσε στο κενό, με το Υπουργείο Οικονομικών να στέλνει «μήνυμα» να μην καλλιεργούνται «φρούδες προσδοκίες».

«Συστημένο» Τσακαλώτου σε Μαξίμου να μην καλλιεργούνται προσδοκίες

Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εδώ και καιρό στείλει το μήνυμα στους παροικούντες του Μεγάρου Μαξίμου πως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πως κάθε αφήγημα που έχει αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση αλλά δεν πατάει στην πραγματικότητα τις διαπραγμάτευση καταρρέει σε σύντομο χρονικό διάστημα εκθέτοντας τον ίδιο αλλά και τους εμπνευστές του.
Όπως ακριβώς έγινε με την υπόθεση του χρέους, για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε λιγότερο από μίας εβδομάδα μετακινήθηκε από τον μύθο της «γραβάτας» στην πραγματικότητα και την ανώμαλη προσγείωση του φόβου για νέο «φέσι».
Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, με τις συνεντεύξεις που δόθηκαν, οσάν να ήταν συντονισμένοι περιέγραψαν το …«φέσι» και απαντούσαν -πίσω από τις γραμμές- στο εναλλακτικό σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει αποχώρηση του Δ.Ν.Τ….
Από τη μία ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «απειλεί» με νέο μνημόνιο εφόσον εφαρμοστούν μέτρα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και από την άλλη η Διευθύντρια του Ταμείου επιλέγει γερμανική εφημερίδα για να εκφράσει την πρόθεσή της το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνταχθεί με την άποψη να μεταφερθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος για αργότερα.

«Το κάναμε και στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιστάσεις, δεν επινοούμε μια νέα προσέγγιση «à la Greek»» αναφέρει η κ. Λαγκάρντ θυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει χρησιμοποιήσει φόρμουλες» που ξορκίζει το Μαξίμου και η κυβέρνηση και στο παρελθόν.
Ήδη ο Πάνος Σκουρλέτης ετοιμάζει το έδαφος για την ανώμαλη προσγείωση καθώς το κυβερνητικό αφήγημα του «καθαρού διαδρόμου».
«Εμείς, όπως ξέρετε, θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους» αναφέρει ο Υπουργός για να συμπληρώσει απαντώντας σε ένα ρητορικό ερώτημα που θέτει:
«Είναι κάτι τέτοιο πιθανό;
Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι».

Η διαχείριση του «ναυαγίου» και η συναντήσεις με τους αρχηγούς στην ατζέντα του Πολιτικού Συμβουλίου

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία απαρτίζεται από το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος –ο οποίος θα ενημερώσει για την πορεία των συζητήσεων, ο Νίκο Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κ.α. και το Εκτελεστικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν κυρίως κομματικά στελέχη.
Η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί αναμένεται Μαραθώνα καθώς στην ατζέντα θα βρεθούν η διαχείριση πολιτική και επικοινωνιακή της επόμενης ημέρας μετά το Eurogroup και ειδικά αν αυτό καταλήξει σε νέο ναυάγιο.
Επιπλέον, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα τοποθετηθούν ευθέως αν η κυβέρνηση μπορεί να πορευθεί πολιτικά χωρίς χρέος, καθώς επίσης και αν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να λάβει ή όχι πολιτικές πρωτοβουλίες όπως να καλέσει σε κατ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πολιτικό «οξυγόνο» από τα σκάνδαλα

Επιπλέον η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και μετάθεση της επικαιρότητας στα μεγάλα σκάνδαλά ελπίζοντας ότι η μάχη κατά της διαπλοκής θα ανακόψει την δημοσκοπική κατρακύλα και κυρίως θα δώσει πολιτικό χρόνο.
Μετά τους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και την προανακριτική της οποία οι εργασίες ολοκληρώνονται, έρχεται την Πέμπτη η κατάθεση του υπόδικού για το σκάνδαλο «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή. Συμφώνα με πληροφορίες, τα όσο θα για στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα είναι ικανά να αλλάξουν την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδοκά ότι κάτι τέτοιο θα δώσει οξυγόνο στην κυβέρνηση.
Πάντως, η σκανδαλολογία και οι υψηλοί τόνοι που αναμένεται να προκληθούν σηκώνουν «τοίχος» και ενισχύουν το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αντιπολίτευση κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη κατ' ιδία συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης